avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 669 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Venitul și impozitul din contractul de Superficie
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Venitul și impozitul din contractul de Superficie

Bună ziua. În urma semnării unui contract de superficie, proprietarul terenului va primi anual o sumă de 10.000 euro (aceasta este suma scrisă efectiv pe contract), timp de 30 de ani. Conform impozitelor aplicabile, ce impozit va trebui să plătească proprietarul anual și care este suma efectivă care va fi virată în contul proprietarului? Explicația pe care am găsit-o pe internet este faptul că acest venit este impozitat conform impozitului pentru venituri obținute din cedarea folosinței bunurilor. Deci, formularea apare astfel: "10% la venitul net stabilit ca diferență între venitul brut și cota forfetară de cheltuieli de 40%", pe care nu o înțeleg și nici nu știu dacă într-adevăr este cea corectă. Mulțumesc!
Ultima modificare: Vineri, 10 Martie 2023
C.123, utilizator
Cel mai recent răspuns: TLucian , utilizator 19:54, 25 Mai 2023
impozitul din 2023 este 10% din venutul brut. . Cheltuielile forfetare de 40% s-au eliminat.
Am înțeles!
Ultima modificare: Vineri, 10 Martie 2023
C.123, utilizator
Așadar, din cei 10.000 euro se scad 10%, deci 1.000 euro care vor reprezenta impozitul pe venit, iar 9.000 vor fi banii care rămân beneficiarului. Mă poți ajuta cu o referință, unde aș putea găsi această variantă de impozitare în vreun document oficial? Îți mulțumesc!

Grama Cornel - Consultant fiscal a scris:

impozitul din 2023 este 10% din venutul brut. . Cheltuielile forfetare de 40% s-au eliminat.

Da sigur in Codul Fiscal :

" ART 84 - Stabilirea venitului net anual din cedarea folosinței bunurilor

(3) În cazul veniturilor din cedarea folosinţei bunurilor,[....,] venitul brut reprezintă venitul impozabil. "

ART. 64 - Cotele de impozitare

(1) Cota de impozit este de 10% și se aplică asupra venitului impozabil corespunzător fiecărei surse din fiecare categorie pentru determinarea impozitului pe veniturile din:

c) cedarea folosinței bunurilor; "

Mulțumesc!

Alte discuții în legătură

Cota deducere cheltuieli miha2766 miha2766 Buna ziua, Va rog sa imi spuneti daca pentru stabilitea venitului net (la veniturile din cedarea folosintei bunurilor) cota de deducere a cheltuielilor in ... (vezi toată discuția)
Inchiriere teren pt.un panou publicitar mircea4 mircea4 Buna ziua! Daca inchiriez teren pt.un panou publicitar,din curtea mea,trebuie sa contactez serviciul financiar de la primarie(asa afirma unii si nu inteleg de ... (vezi toată discuția)
chiria apartament iulica2009 iulica2009 buna ziua, dau in chirie un apartament si as dori sa stiu cat este impozitul care trebuie sa-l platesc la Finante pe chiria incasata (vezi toată discuția)