avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 548 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Accident de munca cu fatalitate. Un scurt istoric al ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Accident de munca cu fatalitate. Un scurt istoric al acestui ...

Accident de munca cu fatalitate.
Un scurt istoric al acestui tragic eveniment:
In data de 13.07.2021 victima Neacsu Stefan – Laurentiu in varsta de 53 de ani, angajat permanent la SC TOP OIL INTER SRL, isi desfasura activitatea impreuna cu echipa de lucru pe teritoriul SC OIL TERMINAL unde a suferit un grav accident de munca prin cadere de la inaltime. In urma cazaturii acesta a fost suit si transportat cu masina personala sau de serviciu, (nu cu ambulanta si personal medical?!) de catre responsabilul de zona, angajat al SC TOP OIL SRL, care coordona si supraveghea lucrarea, respectiv Ing. Unguresanu Sebastian Ionut, la Spitalul Judetean de Urgenta Constanta unde victima a ramas internata pana pe data de 21.07.2021 cand, in urma multiplelor leziuni interne, ( asa cum este consemnat si in Certificatul Medical Constatator al decesului atasat) cauzate prin caderea de la inaltime, acesta a decedat. Avand in vedere starea grava a victimei, declaratiile si inregistrarile necesare internarii, de toate acestea s-a ocupat cel care l-a transportat la spital, responsabilul din zona lucrarii si anume, Ing. Unguresanu Sebastian Ionut. Si aici exista serioase suspiciuni?! Ce-a declarat acesta?! A declarat in mod onest ce s-a intamplat?! A declarat evenimentul ca si accident de munca?! Cum l-a inregistrat..nimeni nu stie!

Personal nu am stiut ca sotia supravietuitoare, casnica, nu a elucidat acest inciedent si nu primeste nici macar pensie de urmas?! Cand am intrebat-o de ce, mi-a raspuns: de unde bani, si cine sa umble?! Sunt oameni extrem de saraci, sotia locuieste in casa cu parintii trecuti de 80 de ani, batrani, bolnavi si plini de nevoi. Locuiesc intr-un sat in care nu exista nicio oportunitate de-a te angaja. Acum de sezon merge si lucreaza la un hotel din Eforie pentru nici 2000 de lei/luna. Face zilnic naveta, cca 100km pentru a putea supravietui.
Decesul sotului, cel care intretinea intreaga famile si gospodaria toata, a produs sotiei si intregii familii suferinte psihice intense. Toata familia acum isi duce traiul din pensia celor doi batrani octogenari, pensie de subzistenta, de colectiv, extrem de mica. In aceasta iarna sotia a suportat o maxima umilnta atunci cand impinsa de nevoi a ajuns sa solicite primariei locale ajutor social pentru a se incalzi si a primit infima suma de 20 lei…Greu de exprimat in cuvinte prin ce trece aceasta familie de cand sotul, principalul sustinator al familiei a decedat. Probabil ca pe acest fond al saraciei si neputintei acestor oameni au mizat si cei care au inchis ochii si-au musamalizat acest tragic accident de muca.
Am facut demersuri, sesizari la spital, poltie, ITM, care in prima faza au dat cateva raspunsuri dupa care au incetat orice comunicare.
In primul raspuns ITM recunoaste ca societatea unde decedatul era angajat permanent nu a declarat si nu a cercetat acest accident de munca, pentru care societatea TOP OIL SRL a si fost amendata, urmand ca ulterior sa primim dosarul de ecercetare al accidentului si FIAM. Lucru ce nu s a mai intamplat. De atunci, din 25.05.2022 nu am mai primit nimic de la nimeni. Mortul a ramas mort, institutiile statului, mormant si ele, iar famlia se zbate in saracie.
Cum putem face lumina in aceasta situatie in care ne aflam?
Ultima modificare: Vineri, 10 Martie 2023
imitu, utilizator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:45, 10 Martie 2023
Mai reveniti cu o intrebare la ITM si, in functie de raspunsul dumnealor, le puteti spune ca o sa va adresati Inspectiei muncii, for superior ITM, ministerului muncii...
Faceti sesizare scrisa cu nr. de inregistrare/ data catre firma si spre stiinta la ITM prin care solicitati sa va elibereze PV de cercetare AM avizat de catre ITM si formularul FIAM. Sesizarea se poate timite prin posta cu confirmare de primire.
In baza celor 2 documente puteti depune plangere penala impotriva firmei angajatoare si sa va constituiti parte civila, cerand daune morale si/ sau daune materiale. Aveti nevoie de avocat specializat in accidente de munca.
In baza inregistrarii AM de catre firma, sunt aplicabile prevederile Legii nr. 346/ 2002 republicata,
-art.18 Asiguraţii sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale au dreptul la următoarele prestaţii şi servicii:
a) reabilitare medicală şi recuperarea capacităţii de muncă;
b) reabilitare şi reconversie profesională;
c) indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă;
d) indemnizaţie pentru trecerea temporară în alt loc de muncă şi indemnizaţie pentru reducerea timpului de muncă;
e) compensaţii pentru atingerea integrităţii;
f) despăgubiri în caz de deces;
g) rambursări de cheltuieli.

Prin contractul colectiv de munca, in ROI al firmei este posibil sa existe mentionate ajutoare materiale pentru victimele AM si BP.
Este posibil ca firma sa aiba incheiate asigurari pentru accidente cu o firma de asigurari. Suma provenita din aceste asigurari se incaseaza de firma, dar trebuie sa ajunga la victima/ urmasii victimei, dupa caz.
Cheltuielile de judecata nu sunt simbolice, dar pot fi recuperate de la partea care pierde procesul, numai dupa sentinta finala. Cercetarea penala si procesul in sine, pot fi de durata, 2-3 ani.
Redeschideti discutia de aici: www.avocatnet.ro/forum/discu...
Comentez la multe discutii si nu pot tine minte totul. Nu veniti cu elemente noi, in ce stadiu va aflati cu demersurile facute. Daca doriti sa comentati in continuare, scrieti la prima discutie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident de munca cu fatalitate nedeclarat si cercetat de itm imitu imitu Buna ziua, Sunt o ruda apropiata a unei doamne, coplesita de durere si greutati materiale, in urma decesului sotului, intretinatorul familiei, pe care doresc ... (vezi toată discuția)
Accident de munca misu1972 misu1972 Buna ziua, Sunt angajator si un angajat de al meu a avut un accident de munca cu vatamare corporala grava, este in stare grava si nu se exclude decesul. As ... (vezi toată discuția)
Accident de munca alesshya alesshya Soacra mea a suferit un accident de munca prin faptul ca a cazut un palet incarcat pe ea si are fractura de col femural. Ea este internata si nu se stie cand o ... (vezi toată discuția)