avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 597 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Mai pot invoca prescriptia?Primul dosar de executare a ...
Discuție deschisă în Executare silită

Mai pot invoca prescriptia?Primul dosar de executare a fost inchis ...

Mai pot invoca prescriptia?Primul dosar de executare a fost inchis in 2017 pe motiv ca nu au fost bunuri de executat(fapt total mincinos, la dosar exista dovada bunurilor). 2012-2017 primul dosar.
Al doilea dosar a fost deschis in 2018.
Am facut contestatie la cel din 2018. S-a constatat prescriptia in prima instanta. In a doua instanta, s-a adus la cunostinta de catre creditor de existenta primului dosar( eu nu am stiut de el, am fost plecat din tara pana in 2019)precizez ca in prima instanta nu am stiut nici eu nici instanta de primul dosar. Nu a existat in discutie..si instanta a considerat ca existand acel proces verbal din 2017, s-a resetat cursul prescriptiei. De asemenea spune ca nu se poate pronunta cu privire la prescriptia intr-un alt dosar decat cel la care s-a facut contestatie - 2018.
Avand in vedere ca eu am facut contestatie la dosarul din 2018. Astfel realizez ca am incercat sa discut despre prescriptie in referitor la dosarul din 2018. Ar trebuii sa deschid o actiune prin care sa solicit recunoasterea prescriptiei in primul dosar?
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Martie 2023
Costinmudure11, utilizator
Astfel de cazuri se analizează cu actele în față.
Daca sunt depășite termenele legale se aplica prescripția in conditiile legii.
Daca a existat o întrerupere se calculează din nou 3 ani.

Și contestația se depune in termen legal.

București 2023
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Martie 2023
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat


CLAUDIU LASCOSCHI a scris:

Astfel de cazuri se analizează cu actele în față.
Daca sunt depășite termenele legale se aplica prescripția in conditiile legii.
Daca a existat o întrerupere se calculează din nou 3 ani.

Și contestația se depune in termen legal.

București 2023


Cu toata stima, eu am intrebat altceva. Desii stiu ca prescriptia poate fi invocata oricand. 5 ani au trecut nu 3 in primul dosar.acum am realizat ca trebuie sa constat prescriptia in primul. Eu in actiune am cerut asta doar ca era pentru al doilea dosar.
Prescripția se invocă în termen legal, in conditiile legii.
Nu oricând, nu în astfel de cazuri în materie de executare silita.

Daca sunteți în termen se poate invoca.

Insa, este util de știut ca dreptul este complex și sunt multe norme de drept incidente care pot schimba situația juridica.

București 2023
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Martie 2023
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Vi-am spus termenele. 2012 primul dosar deschis 2017 inchis. Nu a cerut nimeni nimic niciodata de acest dosar, nu a fost atacat, cotestat. Nimic.

Ultima modificare: Duminică, 19 Martie 2023
Manuela Rășină, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Prescripția nu operează din oficiu. Creditorul îl poate executa pe debitor și dupa 10 ani dacă acesta nu depune la judecătorie contestație la executare prin care să invoce prescripția.

Termenul când puteți depune contestația, este de doar 15 zile calendaristice, de când ați luat la cunoștință. După acest scurt termen nu mai puteți face nimic.

Nu înțeleg ce treabă aveți acum la timpul prezent cu primul dosar vrechi de atâția ani în urmă, care oricum, are autoritate de lucru judecat. Deci cu acel dosar nu mai aveți treabă.
Dar trebuie să știți că acea acțiune de executare a ÎNTRERUPT prescripția, pentru că n-a fost contestat atunci în termenul legal

Când comentați dați clik pe răspunde, nu pe citează.
Ultima modificare: Duminică, 19 Martie 2023
Dapix, utilizator

Alte discuții în legătură

Prescriere executare silita arlette arlette Buna ziua Vin catre d-stra cu rugamintea de a-mi raspunde clar la o intrebare: actiunea executorului judecatoresc nu este supusa prescrierii? concret: ... (vezi toată discuția)
Poprire salariu - buna seara, as aprecia sfatul dvs. pentru situatia de mai jos. ... Dyana75 Dyana75 Buna seara, As aprecia sfatul Dvs. pentru situatia de mai jos. La 2 luni de la angajare, am primit doua notificari de poprire salariala pe adresa ... (vezi toată discuția)
Perimare executare silita vali70 vali70 Buna ziua ! Am urmatoarea situatie : - am avut o executare silita cu poprire pe salariu la angajator in anul 2014 S-a oprit din salariu pana in octombrie ... (vezi toată discuția)