avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 557 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna ziua. Urmare a unui incident privind instalatia ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna ziua. Urmare a unui incident privind instalatia de gaze ...

Buna ziua.
Urmare a unui incident privind instalatia de gaze a unui bloc cu 7 etaje + parter, respectiv un inceput de incendiu la un aragaz intr-un apartament, inceput de incendiu care nu a afectat coloana respectiva dar, urmare a sesizarii proprietarului , la locul faptei s-a luat decizia de a se opri furnizarea gazelor in tot blocul, decizie luata de persoana autorizata a companiei de furnizare gaze,
Conform reglementarilor in domeniu , reluarea furnizarii gazelor se poate face numai dupa ce vor fi montate in fiecare apartament detectoare de gaze , impreuna cu 2 amplificatoare de semnal ( detectoarele fiind cu transmisie wireless) , si a unei centrale de comanda a unei valve pe conducta principala de alimentare cu gaze.
Acum incepe marea problema , anume ca o locatara care locuieste la etajul 5 , nu permite accesul in locuinta sub nicio forma , nici pentru montare detector si nici pentru verificare instalatie de gaze , situatie in care nu se poate relua furnizarea gazelor in tot blocul.
Intrebarea este : cum poate fi determinata proprietara sa accepte accesul personalului autorizat pentru efectuarea lucrarilor necesare reluarii furnizarii gazelor ?
Administratorul asociatiei a incercat sa explice locatarei situatia si ce presupune insa nu a avut nici un succes .
S-a apelat la politia locala si chiar la locul de munca al locatarei , respectiv directorul scolii unde locatara este profesoara , motivatrea fiind ca nu pot interveeni in nici un fel , chiar si politia.
Va rog sa propuneti , orice idee este bine venita , bineinteles in cadrul legal.
Multumeesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: 61dan , utilizator 22:10, 4 Aprilie 2023
Chemare in instanta pentru daune materiale, consultati un avocat, faceti o socoteala si vedeti cam cat pierdeti datorita faptului ca nu aveti acces la aceasta utilitate si o notificati de chemare in instanta.

Poate se sperie cand o sa vada cat ar avea de plata daca nu permite accesul si se razgandeste...
Va multumesc

Ionut.ion a scris:

Chemare in instanta pentru daune materiale, consultati un avocat, faceti o socoteala si vedeti cam cat pierdeti datorita faptului ca nu aveti acces la aceasta utilitate si o notificati de chemare in instanta.

Poate se sperie cand o sa vada cat ar avea de plata daca nu permite accesul si se razgandeste...

Notificati oficial proprietarul cu obligatia permiterii accesului persoanei specializate pentru instalare infrastructura -sub sanctiunea obligarii la plata a cheltuielilor aferente solutionarii in instanta
@ynocentta , va multumesc pentru raspuns.
Cumva in statutul de functionare al asociatiilor de proprietari exista vreun articol in baza caruia sa se faca notificarea oficial ?
Ultima modificare: Vineri, 31 Martie 2023
61dan, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu am de unde sa cunosc prevederile statutului asociatiei dv de proprietari
Dar legea in vigoare care guverneaza infiintarea,organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari nr 196/2018 impune proprietarului obligatia sa permita accesul unui membru al asociaţiei in apartamentul sau, pentru realizarea lucrarilor de constructii sau reparatii ori in situatii de urgenta.
Accesul in locuita se face pe baza unui preaviz motivat scris, din partea asociatiei de proprietari, de cinci zile (pentru constructii/reparatii) sau de 24 de ore (pentru situatii de urgenta).
Art. 31. -
(1) Cu un preaviz motivat scris de 5 zile emis de comitetul executiv al asociaţiei de proprietari, proprietarul este obligat să permită accesul preşedintelui sau al unui membru al comitetului executiv, administratorului şi al unei persoane calificate în realizarea lucrărilor de construcţii/reparaţii, după caz, în proprietatea sa individuală, atunci când este necesar să se inspecteze, să se repare ori să se înlocuiască elemente din proprietatea comună, la care se poate avea acces numai din respectiva proprietate individuală. Fac excepţie cazurile de urgenţă când termenul pentru preaviz este de 24 de ore.

(2) În cazul în care proprietarul nu permite accesul în proprietatea sa, în conformitate cu prevederile alin. (1), acesta răspunde civil şi penal, după caz, pentru toate prejudiciile create proprietarilor afectaţi, în condiţiile legii.
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Aprilie 2023
ynocentta, utilizator

Alte discuții în legătură

Schimbare detectoare de gaz in pandemie - abuz, teroare si hotie pe fata! Silea Silea Bloc 10 etaje, reabilitat, detectoare de gaze la coloana principala, pe scari si in fiecare apartament, montate in iunie 2018. Revizie instalatie de gaze ... (vezi toată discuția)
Refuz montare val3ros val3ros buna ziua...fac apel la bunavointa dumneavoastra pt a primii sfaturi legate de urmatorul caz.... ...asociatia de proprietari a fost notificata de Distrigaz ca ... (vezi toată discuția)
Detectoarele de gaze wireless virgiliuw@yahoo.com virgiliuw@yahoo.com Bună ziua, Detectoarele de gaze wireless sunt obligatorii? Multumesc! (vezi toată discuția)