avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 454 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Din 1990, platesc impozit pe un teren agricol. ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Din 1990, platesc impozit pe un teren agricol. Primaria pur si ...

Din 1990, platesc impozit pe un teren agricol. Primaria pur si simplu a trimis instiintare de plata.
Terenul a apartinut familiei din partea mamei, dar nu am act de proprietate. Acum la batranete, as vrea sa-l vand.
Cum sa procedez ca sa fie legal?
Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 11:28, 17 Mai 2023
Dacă nu aveți acte pe el, trebuie să le dobândiți. Din data de 19 mai intră în vigoare legea 123/2023 care vă dă dreptul să cereți reconstituirea dreptului de proprietate pentru terenurile preluate de regimul comunist. Acesta este textul legal, dacă vă încadrați, mergeți la primărie și depuneți cerere:

Art. I. - Legea fondului funciar nr. 18/1991, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1 din 5 ianuarie 1998, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
1. La articolul 11, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (5), cu următorul cuprins:
" (5) Prevederile alin. (4) nu se aplică situaţiilor prevăzute la art. 27 alin. (21)."
2. La articolul 27, alineatul (21) se modifică şi va avea următorul cuprins:
" (21) Deţinătorii sau moştenitorii acestora care nu s-au înscris în cooperativa agricolă de producţie, nu au predat sau nu li s-au preluat la stat terenurile prin acte translative de proprietate pot solicita, la cerere, comisiei judeţene emiterea titlului de proprietate în condiţiile prezentei legi, astfel:
a) dacă deţinătorii sau moştenitorii acestora figurează cu terenul în registrele agricole sau registrele cadastrale şi în evidenţele fiscale;
b) pentru terenul în cauză nu a fost deschisă carte funciară în baza Legii cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
c) terenul nu face obiectul cererilor de reconstituire sau constituire a dreptului de proprietate de către alte persoane şi nici nu s-a eliberat anterior titlu de proprietate cu privire la acesta."
3. La articolul 92 alineatul (2), litera c) se modifică şi va avea următorul cuprins:
" c) care servesc activităţilor pentru protecţia animalelor, agricole şi/sau serviciilor conexe, respectiv: depozite de îngrăşăminte minerale ori naturale, construcţii de compostare, silozuri pentru furaje, magazii, şoproane, silozuri pentru depozitarea şi conservarea seminţelor de consum, inclusiv spaţiile administrative aferente acestora, platformele şi spaţiile de depozitare a produselor agricole primare, adăposturi de animale şi exploataţii zootehnice/ferme zootehnice, sere, solare, răsadniţe, ciupercării, obiective specifice producerii de energie electrică din surse regenerabile, exclusiv în scopul asigurării energiei pentru consumul propriu al exploataţiei, amplasate în cadrul fermelor, spaţii de prelucrare/procesare/comercializare a produselor vegetale şi zootehnice, imobile cu destinaţie agroturistică pentru proiectele cu finanţare din fonduri europene;".
Art. II. - În termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi, deţinătorii sau moştenitorii terenurilor prevăzuţi la art. 27 alin. (21) din Legea fondului funciar nr. 18/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pot depune cerere personal sau prin poştă, cu confirmare de primire, pentru emiterea titlului de proprietate, la primăria localităţilor în a cărei rază teritorială se află terenul.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea retrocedarii spiridon_olga spiridon_olga Buna ziua Stie cineva sa-mi rezolve urmatorea nelamurire ? Bunica mea avea 200 hectare pamant. Am depus cereri pentru retrocedare, 6 mostenitori. Ni s-au ... (vezi toată discuția)
Valabilitate lege sau abrogare Neagu_Mirela Neagu_Mirela Buna ziua, As dori sa stiu daca Legea 231/2018 mai este in vigoare sau a fost abrogata, respectiv: Legea fondului funciar nr. 18/1991, republicată în ... (vezi toată discuția)
Nulitate absoluta titlu proprietate emil6702 emil6702 Buna seara! Sunt amenintat ca voi fi chemat in judecata de un alt mostenitor pt declararea nulitatii absolute a titlului de proprietate deoarece mama mea nu ... (vezi toată discuția)