avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 582 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Societate noua sau sucursala?
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Societate noua sau sucursala?

Ma puteti lamuri intr-o privinta : in cazul unei societati din afara tarii, este mai convenabil pt ei sa deschida in tara o sucursala a societatii-mama sau sa deschida o firma noua, cu care sa colaboreze ulterior? Care sunt avantajele/dezavantajele unei sucursale?
Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: crialexramo , utilizator 18:33, 4 Octombrie 2006
Dupa parerea mea e bine sa infiintezi o noua societatea care poate avea ca asociat unic ( in cazul SRL) societatea straina, care isi desemneaza un reprezentant in Romania. Chiar am infiintat o astfel de societate si inmatricularea s-a facut fara probleme. In plus fata de o inmatriculare obisnuita s-au cerut copii legalizate si traduse ale societatii straine si o procura legalizata si tradusa a reprezentantului pentru Romania. De asemenea poti inregistra la ORC si o persoana din Romania desemnata de firma straina , care sa aiba calitatea de director.
Infiintarea unei sucursale ar trebui sa parcuga etapele prevazute de Decretul lege nr. 122/1990 publicat in MO nr. 54/25.04.1990. Si este o procedura mai greoaie.
Tu decizi. Succes!
in cayul in care societatea straina deschide sucursala, veniturile si cheltuielile acesteia se vor contabiliya in strainatate!
in cazul in care sucursala intruneste conditiile de a fi sediu permanent va avea personalitate fiscala si va plati impoyit pe profit, va fi obligata la tinerea contabilitatii conform legii 82 a contabilitatii.
daca deschide filiala, aceasta va avea personalitate juridica, va fi impozitata in Rom iar dividendele vor fi si ele lovite de impoyit.
fiscalitatea este diferita intre sucursala si filiala, dar si riscurile - riscul sucursalei este in intregime suportat de societatea - mama. riscul filialei se limiteaya la raspunderea acesteia, si mai putin a mamei care va fi tratata ca simplu actionar ...
exista si forma de agent, de mandatar ...
totul depinde de natura activitatii care se vrea implementta in tara noastra. o influenta are si tara in care e societatea ce vrea sa vina in Rom...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inmatriculare firma sau punct de lucru (persoana juridica straina) cosminbarbu cosminbarbu Buna ziua, As avea si eu o intrebare. O persoana juridica straina care doreste sa-si extinda afacerea in Romania cum ar fi mai bine sa procedeze, sa-si ... (vezi toată discuția)
Ce acte am nevoie ca sa deschid o filiala in romania dar cu sediu in italia ( spa)? daniela_bodan daniela_bodan eu stau in italia si lucrez la o avocata care are un spa si vrea sa deschida o filiala in romania ce acte ar avea nevoie ? (vezi toată discuția)
Actele necesare pentru inregistrarea unei sucursale in romania de catre o firma din ue Liviu Piora Liviu Piora Bna ziua, Intre actele necesare pentru inregistrarea unei sucursale se cer documentele contabile ale firmei din UE. Documentele contabile=bilantul anual ... (vezi toată discuția)