avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 226 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... furnizare apa.buna seara.am si eu o intrebare legata ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

furnizare apa.buna seara.am si eu o intrebare legata de furnizarea apei potabile ...

buna seara.am si eu o intrebare legata de furnizarea apei potabile catre imobil/asociatie.locuiesc intr-un bloc cu 8 etaje iar pentru furnizare sunt folosite hidrofoare localizate in incinta centralei termice de cartier.in prezent asociatia noastra este formata din 2 blocuri(unul din ele cu 2 scari)situate unul langa altul dar fiecare,conform nomenclatorului stradal,situat pe strazi diferite.aici doresc eu o lamurire cu trimitere catre legi sau norme ce legifereaza aceasta speta.ambele blocuri sunt contorizate de un singur apometru,acesta aflandu-se in subsolul primei scari a blocului pozitionat mai aproape de centrala,este legala aceasta treaba?putem solicita societatii de furnizare contorizarea separata a celor 2 blocuri?mentionez ca din apometru pleaca o singura conducta ce se ramifica pentru fiecare scara in subsolul acesteia cu un robinet general dupa care incep ramificatii pe toate troansenele aferente apartamentelor.cei de la furnizare spun ca acea conducta de 3 toli este a noastra(pentru ca este in subsol)chiar daca aceasta alimenteaza 2 imobile de pe strazi diferite.cum putem proceda pentru rezolvarea situatiei?toate acestea deoarece locatarii sunt nevoiti sa achite lunar toate acele diferente dintre apometrul general si citirile individuale.multumesc tuturor pentru sugestii si raspunsuri ce ne pot lamuri.rugam si indicarea acelor prevederi legale ce le putem invoca pentru rezolvarea situatiei.
Este temeinic si legal ca pentru facturarea corecta sa se realizeze contorizare pentru fiecare imobil de locuit in comun
Problema legata de instalare aparate de contorizat consta ca de regula furnizorul de utilitati obliga solicitantul sa suporte c./v instalare
Daca ati avea bransament seaparat la fiecare scara din cele 2 ati plati la fel diferente doar ca raportate la noul apometru general al scarii.
O prostie si mai mare ar fi trecere la distributia orizontala cand veti avea fiecare individual contor la usa .
Mai mult daca ati trece de la distribuția verticală la distribuția orizontală a apei cu acordul tuturor proprietarilor tot vi s-ar factura diferenta de apa intre contoarul general si cele individuale in mod egal indiferent daca este locuit sau nu pe nr de apartamente.
LEGE nr. 241 privind serviciul de alimentare cu apă și de canalizare

Art 31
(5) Indiferent de sistemul de distribuție a apei în condominiu, contractarea individuală a furnizării/prestării serviciului cu utilizatorii din condominiu se face în punctul de delimitare dintre rețeaua publică și instalația interioară a condominiului, respectiv contorul montat la branșamentul condominiului, pentru alimentarea cu apă, și căminul de racord, pentru preluarea la canalizare.
(6) Contractele individuale de furnizare/prestare a serviciului cu utilizatorii din condominiu se încheie cu operatorul, iar contractul încheiat cu asociația de proprietari/locatari încetează de drept numai după achitarea la zi de către utilizatorul colectiv a tuturor debitelor datorate operatorului.
(7) Principalele obligații ale operatorului în raport cu utilizatorii din condominiu în cazul încheierii de contracte individuale de furnizare/prestare a serviciului sunt:
a) să asigure la branșamentul condominiului parametrii de calitate a apei potabile;
b) să repartizeze pe fiecare unitate imobiliară consumul de apă înregistrat de contorul montat la branșamentul condominiului; diferența dintre consumul înregistrat de contorul de branșament și suma consumurilor individuale se repartizează egal pe unitate imobiliară și se facturează individual;

Asa ca singura solutie este cum este acum si sa va montati niste repartitoare radio care sa fie citite in aceeasi zi cu cel general.
Prin citirea lor la aceeasi ora se vor elimina o parte din diferente.
Cum repartizati diferentele?
pot fi :
proportional cu consumul , sau pe nr de persoane sau pe cota indiviza.
Oricare din cele de mai sus ar fi tot e mai buna decat varianta statului care le imparte la nr de apartamente indiferent daca sunt locuite sau nu direct de furnizor .
Ultima modificare: Marți, 23 Mai 2023
w_v_w_v, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ati ramas blocata la chestia asta ?
Si unde imparte "statul" pe numar de apartamente, eu stiam ca asociatia de proprietari face asta, pentru ca ea e titularul contractului. :)

Iar legea in vigoare, 196/2018 vorbeste de o singura metoda, cea pe numar de persoane. Unde scrie in lege de impartit pe cota parte indiviza ?

Am rugamintea sa nu mai dezinformati utilizatorii forumului, chiar daca aveti (doar) alte pareri, caci temeiuri legale nu aveti. Altfel voi proceda in consecinta.

w_v_w_v a scris:


Cum repartizati diferentele?
pot fi :
proportional cu consumul , sau pe nr de persoane sau pe cota indiviza.
Oricare din cele de mai sus ar fi tot e mai buna decat varianta statului care le imparte la nr de apartamente indiferent daca sunt locuite sau nu direct de furnizor .


Ultima modificare: Marți, 23 Mai 2023
latka, moderator
Aveți un bransament cu un contor, pentru un contract între un furnizor și o asociație de proprietari.
Vă spargeți in mai multe asociații,pe blocuri, pe scări ,etc. atunci cereți contoare și contracte noi pentru fiecare asociație.
Și o să că coste modificarea retelei de distribuție pentru că cea telescopica de acum nu mai poate fi utilizata.
Ultima modificare: Marți, 23 Mai 2023
mitabiciclista, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Constatare consum de apa rece necontorizat (furt) StRotaru StRotaru Asociația de proprietari la care sunt administrator este titular de branșament APA NOVA. Astfel pe baza citirilor contoarelor pasante existente eu împart ... (vezi toată discuția)
Repartizare apa rece si calda adriandanciu90 adriandanciu90 Buna ziua. Sunt administrator la un bloc cu 3 scari (o singura asociatie deci o singura persoana juridica pentru 3 scari). Avem un singur bransament pentru ... (vezi toată discuția)
Bransament apanova cristianfluturas cristianfluturas bloc cu 2 scari ( 19 ap.pe scara ) si fiecare scara avind asociatie de prop. apanova refuza sa instaleza la scara 2 apometru si inregistreaza consumul pe tot ... (vezi toată discuția)