avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 190 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... In legatura cu diminuarea nivelului maxim al ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

In legatura cu diminuarea nivelului maxim al indemnizatiilor de maternitate primite de cei care se asigură voluntar pentru concedii medicale

In legatura cu articolul www.avocatnet.ro/articol_634...

CAS-urile nu au cadru legal pentru aplicarea acestei masuri pentru contractele deja aflate in derulare. Nu neaparat in plata!

Punctual, am situatia in care am incheiat contract pe 27.02.2023. OUG 10 este din 15.03.2023. In acest caz, nu poti aplica retroactiv aceasta OUG.

Nu vi se pare ciudat ca, pentru un contract incheiat in 2023, trebuie sa ne prezentam la CAS cu DU estimativa pe 2023? Nu aceasta DU a stat la baza semnarii contractului? Nu poti incheia acest contract de indemnizatii maternale daca nu esti platitor de CASS. Cum devii platitor de CASS in 2023? Depunand DU pe 2023. Am fost la CAS si am intrebat de ce este nevoie sa aducem din nou un document care a stat, de fapt, la baza semnarii contractului? Nu au stiut sa dea un raspuns clar. Dar s-a uitat pe DU, mi-au confirmat ca este ceea ce trebuie (ca este intr-adevar DU - wow) si mi-au dat foile inapoi. Apoi, mi-au intins o foaie alba si un pix prin care imi cereau sa fac o cerere pentru crearea unui act aditional care, pe scurt, modifica baza de calcul cu plafonul de 3 salarii brute. Desi suma asigurata prin contract este mult mai mare. Nu am facut nici o cerere.

De ce nu au cadru legal?
Pentru ca in notificarea primita de la CAS, se face referire la art II din OUG 10/2023. Punctual la art II. In art II nu se mentioneaza absolut nimic despre modificarea bazei de calcul: [ link extern ]

In plus, in art II avem ultimul paragraf care spune asa: "(4) Prin derogare de la prevederile art. 10 alin. (3) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările și completările ulterioare, astfel cum acestea au fost modificate prin prezenta ordonanță de urgență, în cazul contractelor de asigurare aflate în derulare, care se modifică potrivit alin. (1), baza de calcul al indemnizației pentru maternitate se determină ca medie a veniturilor asigurate, înscrise în contractul de asigurare, din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare."

Care este art. 10 alin. (3) la care se face derogare? Acesta: "(3) Pentru persoanele prevăzute la art. 1 alin. (2), baza de calcul al indemnizațiilor prevăzute la art. 2 se determină ca medie a veniturilor asigurate, înscrise în contractul de asigurare, din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare, până la limita a 3 salarii de bază minime brute pe țară garantate în plată."

art. 10 alin. (3) este cel care schimba de fapt modul de calcul si care, prin ultimul paragraf al art II (cel la care se face referire in notificarea primita de la CAS) este derogat!!!

Concluzia mea este ca CAS-urile fac un abuz, nu au cadru legal sa aplice aceasta OUG 10 pentru contractele aflate deja in derulare la 15.03.2023. Si ei stiu acest lucru. Am consultat doi avocati in acest sens. Vom face raspuns la notiticare prin care vom spune ca nu suntem de acord sa ne aliniem la reglemantarile OUG 10 pentru ca art II nu aduce modificari. In plus, si daca ar aduce modificari, OUG nu se poate aplica retroactiv. Probabil ca vom primi o decizie negativa pe care o vom contesta in instanta.

Ce parere aveti despre cele afirmate mai sus? Multumesc!
Ultima modificare: Duminică, 21 Mai 2023
alin_avg, utilizator

Alte discuții în legătură

Bună ziua. vă rog să îmi spuneți dacă salariile angajaților ... viorelada viorelada Bună ziua. Vă rog să îmi spuneți dacă salariile angajaților din primarii (comuna, bibliotecar, studii medii) ar fi trebuit sa se mărească din 1 ... (vezi toată discuția)
De ce nu pot beneficia de mărire de salariu? APITG APITG Dacă am beneficiat în acest an de o creștere în scara ierarhica în domeniul public și bineinteles am beneficiat si de o creștere salariala, nu se mai ... (vezi toată discuția)