avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 315 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Care este legea aplicabila in timp in cazul rezolvarii ...
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Care este legea aplicabila in timp in cazul rezolvarii reclamatiilor de garantie

Buna ziua.
Care este legea aplicabila in cazul rezolvarii reclamatiilor de garantie pentru neconformitatea produselor? Cea in vigoare la data vanzarii produsului sau cea in vigoare la data depunerii reclamatiei pentru sesizarea cazului de neconformitate? De exemplu, un produs este achizitionat in 2019, garantia acordata de producator este de 5 ani, iar neconformitatea apare in 2023. Dupa cum se stie, in 2019 era in vigoare Legea 449/2003, iar in prezent avem OUG 141/2021, prima lege fiind abrogata de cea de-a doua.
Multumesc
Ultima modificare: Joi, 25 Mai 2023
john32, utilizator
Cel mai recent răspuns: john32 , utilizator 16:38, 26 Mai 2023
Bună ziua,

În situația descrisă de dumneavoastră se aplică legea în vigoare la data producerii/apariției neconformității, conform art. 6 alin. (2) și (5) Cod civil:
(2) Actele şi faptele juridice încheiate ori, după caz, săvârşite sau produse înainte de intrarea în vigoare a legii noi nu pot genera alte efecte juridice decât cele prevăzute de legea în vigoare la data încheierii sau, după caz, a săvârşirii ori producerii lor.
(5) Dispoziţiile legii noi se aplică tuturor actelor şi faptelor încheiate sau, după caz, produse ori săvârşite după intrarea sa în vigoare, precum şi situaţiilor juridice născute după intrarea sa în vigoare.
in Romania, garantiile de conformitate se acorda conform legii de catre vanzator. daca sunteti in posesia unei garantii comerciale suplimentare, din partea producatorului (e mai rar, dar se intampla), acolo scrie foarte clar ce legislatie se aplica in caz de divergenta. cat despre legea aplicabila, eu cred ca e cea in vigoare la data semnarii actului (manifestarea unei neconformitati, defecțiuni, etc., fiind departe de ceea ce se numeste act juridic, dar asta e doar o opinie). atentie! cele doua contracte de garantie acopera deseori defectiuni diferite.
Ultima modificare: Vineri, 26 Mai 2023
adriandimitriu, utilizator
Certificatul de garantie mentioneaza in text ca este emis conform Legii 449/2003 si reglementeaza modul de rezolvare conform legii aplicabile din acel moment. Numai ca evenimentul care necesita rezolvarea garantiei a aparut in 2023.
Intre cele doua legi sunt anumite diferente sub aspectul unor solutii pe care le are la indemana vanzatorul. La momentul vanzarii (nasterea raportului juridic) era aplicabila Legea 449/2003. Este temeinic juridic ca acum sa se aplice OUG 141/2021 pentru un raport juridic nascut sub imperiul legii vechi? Cum se rezolva operational garantia daca in certificatul de garantie scrie una, iar in legea actuala scrie altceva?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Certificat de garantie si declaratie de conformitate,rog detali ContSters83016 ContSters83016 In urma citiri Legi 449/2003 referitoare la garantiile oferite produselor cu termen lung de functionare(electrice,electrocasnice)si a Legii 296/2004 ... (vezi toată discuția)
Cum se acorda garantia in cazul unor produse defecte si inlocuite, dupa vanzare tartareanum tartareanum Buna ziua am nevoie de ajutorul dumneavoastra in urmatoarea problema: -in data 01.noiembrie.2010 am achizitionat un telefon mobil cu o perioada de garantie de ... (vezi toată discuția)
Defectare produs in termenul de garantie  Loredana Puscasu Loredana Puscasu Am cumparat o baterie auto care avea ca termen de garantie 2 ani, garantia expira in ianuarie 2015. Acum o saptamana bateria s-a defectat, am mers cu ea la ... (vezi toată discuția)