avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 785 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu o informatie. La ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu o informatie. La societatea ...

Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu o informatie. La societatea la care lucrez, avem un angajat a carui stare de sanatate este precara si se degradeaza pe zi ce trece, are pierderi de memorie si abia se mai tine pe picioare nu mai vb de indeplinirea sarcinilor de serviciu. Refuza sa mearga la medicul de familie pentru consult si trimitere catre medici investigatii de specialitate. Cum putem proceda pentru a-l determina sa mearga la medic, exista temei legal?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 15:52, 31 Mai 2023
Medicul de medicina a muncii este in masura sa stabileasca daca angajatul este inapt medical si pasii ce trebuie urmati in continuare .
Multumesc, O zi buna!!
HG nr. 355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare, privind supravegherea starii de sanatate a lucratorilor mentioneaza:
-art.39 Lucrătorul este obligat să se prezinte la examenele medicale de supraveghere a sănătăţii la locul de muncă, conform planificării efectuate de către medicul de medicina muncii cu acordul angajatorului.
In baza acestui articol, notificati salariatul, in scris, cu nr. de inregistrare/ data, sa se prezinte la medicul specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale, in vederea confirmarii fisei de aptitudine a acestuia.
Stabilirea aptitudinii in munca alucratorilor este obligatorie, nu benevola,
-art.9 9 (1) În sensul prezentei hotărâri, aptitudinea în muncă reprezintă capacitatea lucrătorului din punct de vedere medical de a desfăşura activitatea la locul de muncă în profesia/ funcţia pentru care se solicită examenul medical.
(2) Pentru stabilirea aptitudinii în muncă, medicul specialist de medicina muncii poate solicita şi alte investigaţii şi examene medicale de specialitate, suplimentare celor prevăzute la art. 8.
-art.20 Examenul medical periodic se efectuează obligatoriu tuturor lucrătorilor.
-art.22 Examenul medical periodic cuprinde următoarele:
a) înregistrarea evenimentelor medicale care s-au petrecut în intervalul de la examenul medical în vederea angajării sau de la ultimul examen medical periodic până în momentul examenului medical respectiv;
b) examenul clinic general, conform dosarului medical prevăzut în anexa nr. 4;
c) examenele clinice şi paraclinice, conform modelului de fişă prevăzut în anexa nr. 1 şi examenului indicat de către medicul specialist de medicina muncii;
d) înregistrarea rezultatelor în dosarul medical prevăzut în anexa nr. 4;
e) finalizarea concluziei prin completarea fişei de aptitudine, conform modelului prevăzut în anexa nr. 5, de către medicul specialist de medicina muncii, în două exemplare, unul pentru angajator şi celălalt pentru lucrător.
f) la indicaţia medicului de medicina muncii, pentru stabilirea incompatibilităţilor medicale cu riscurile profesionale evaluate, examenul medical periodic poate cuprinde investigaţii şi/ sau examene medicale de specialitate suplimentare celor prevăzute în anexa nr. 1.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Medic medicina muncii Floricica55 Floricica55 Buna ziua! lucrez intr-o unitate de sanatate publica si am incheiat contract de prestari servicii pentru servicii de medicina muncii cu firma privata.As dori ... (vezi toată discuția)
Fisa de aptitudini reluare activitate in cazul in care un salariat ... anechitacodeless anechitacodeless Fisa de aptitudine la reluare activitate In cazul in care un salariat revine din concediu medical, pentru o perioada mai mare de 6 luni, trebuie solicitat ... (vezi toată discuția)
Controlul medical periodic dreptlatinta dreptlatinta Este legal sa faci controlul medical periodic al angajatilor, in incinta firmei, aplicand principiul \"pe repede inainte\" si nu la un cabinet medical ? In ... (vezi toată discuția)