avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 599 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Clauza de mobilitate fixa poate fi integral ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Clauza de mobilitate fixa poate fi integral neimpozabila?

Pentru un muncitor necalificat care lucreaza in domeniul retelelor de telefonie, pe teren, in fiecare zi in alta locatie, uneori in alta localitate, pot sa stabilesc o clauza de mobilitate de 950 lei/luna si aceasta sa fie neimpozabila daca respectam limita de 33% din salariul de incadrare?
Cel mai recent răspuns: office.ascontabil , utilizator 11:22, 2 Iunie 2023
Urmatoarele venituri cumulate lunar nu reprezinta venit impozabil in intelesul impozitului pe venit, in limita plafonului lunar de cel mult 33% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat sau din solda lunara/salariul lunar acordata/acordat potrivit legii:
a) prestatiile suplimentare primite de salariati in baza clauzei de mobilitate potrivit legii, altele decat cele prevazute la alin. (2) lit. k), in limita a 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatia de delsegare/detasare, prin hotarare a Guvernului, pentru personalul autoritatilor si institutiilor publice;
b) contravaloarea hranei acordate de catre angajator pentru angajatii proprii, persoane fizice care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor, in alte situatii decat cea prevazuta la alin. (4) lit. c), astfel cum este prevazut in contractul de munca sau in regulamentul intern, in limita valorii maxime, potrivit legii, a unui tichet de masa/persoana/zi, prevazuta la data acordarii, in conformitate cu legislatia in vigoare. La stabilirea plafonului lunar neimpozabil nu se iau in calcul numarul de zile din luna in care persoana fizica desfasoara activitate in regim de telemunca sau munca la domiciliu sau se afla in concediu de odihna/medical/delegare. Prin hrana se intelege hrana preparata in unitati proprii sau achizitionata de la unitati specializate. Prevederile nu sunt aplicabile angajatilor care beneficiaza de tichete de masa, in conformitate cu legislatia in vigoare;
c) cazarea si contravaloarea chiriei pentru spatiile de cazare/de locuit puse de catre angajatori la dispozitia angajatilor proprii, persoane fizice care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor, astfel cum este prevazut in contractul de munca sau in regulamentul intern, in limita unui plafon neimpozabil de 20% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata/luna/persoana, in urmatoarele conditii:
(i) angajatul, sotul/sotia acestuia nu detin o locuinta in proprietate personala sau in folosinta in localitatea in care isi desfasoara activitatea;
(ii) spatiul de cazare/de locuit se afla in unitatile proprii, inclusiv de tip hotelier sau intr-un imobil inchiriat in acest scop de la o terta persoana, de catre angajator;
(iii) contractul de inchiriere dintre angajator si terta persoana este incheiat in conditiile legii;
(iv) plafonul neimpozabil se acorda unuia dintre soti, in cazul in care ambii soti desfasoara activitate in aceeasi localitate, la acelasi angajator sau la angajatori diferiti, pe baza declaratiei pe propria raspundere a acestuia.

Deci atentie palfonul de 33 % cuprinde mai multe venituri , conform articolului art. 76 alin. (4^1) din Codul fiscal:
Indemnizatia de mobilitate neimpozabila - ce prevede noul Cod Fiscal?
[ link extern ]
Stiu ca pot fi mai multe venituri care sa totalizeze 33%. Pe mine ma intereseaza daca neimpozitarea indemnizatiei de mobilitate depinde de deplasare muncitorului in afara localitatii minim 5 km si minim 12 ore. Eu as interpreta ca nu depinde decat de incadrarea in 2.5 x nivelul legal de diurna/zi x 20 zile si ca acest venit impreuna cu toate cele de la articolul 76 alin 4.1 (daca se acorda) sa nu depaseasca 33%.
Din link-ul mentionat mai sus :

indemnizatia de mobilitate nu este venit impozabil daca sunt indeplinite cumulativ conditiile:

1) se incadreaza in plafonul de 2,5 ori diurna stabilita pentru institutii publice;
2) se incadreaza in plafonul de 33 % din salariul de baza brut impreuna cu veniturile mai sus prevazute (daca se acorda astfel de venituri);
3) durata deplasarii trebuie sa fie de cel putin 12 ore si sa aiba loc intr-o loacalitate aflata la o distanta de cel putin 5 km.
E o interpretare de genul "Daca te-ai ars cu ciorba, sufli si in iaurt" Legiuitorul nu a specificat decat limita zilnica de 2.5 ori diurna oficiala in articolul 76 alin. 4.1 (si desigur conditia de 33% valabila la tot aliniatul), dar intrerpretarea la care faceti trimitere spune ca, daca este mentionata aceasta limita de diurna, atunci prin consecinta trebuie sa se respecte si celelate conditii de acordare a diurnei, adica distanta minima 5 km si minim 12 ore. Asta vine in contradictie cu fraza de inceput care spune ca indemnizatia aceasta se poate stabila ca suma fixa pe zi sau pe luna sau procent, etc. Aceasta indemnizatie a fost adaugata exact ca sa fie altceva decat diurna (care se acorda doar in caz de deplasare), ci sa fie o forma de a recompensa disponibilitatea si inconfortul angajatului care nu are un loc fix de munca, poate sa lucreze chiar si in fiecare zi in alta locatie sau sa se deplaseze la mai multe locatii in aceasi zi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Referitor la impozitarea clauzei de mobilitate cu 01.01.2023 luminita_frangu luminita_frangu Referitor la impozitarea clauzei de mobilitate cu 01.01.2023 - cf art76 alin 4 indice 1 cod fiscal - suma calculata in limitele deductibile de ex de 12080 ... (vezi toată discuția)
Asigurare de viata pt salariatii societatii loredana.bugu2 loredana.bugu2 Buna ziua, Societatea a incheiat o polita de asigurare reprezentand asigurare de viata pentru salariati. Cheltuiala este deductibila pentru societate? ... (vezi toată discuția)
Diurna/ indemnizaţia de delegare trebuie inregistrata si adaugata ... hr.adswizz hr.adswizz Diurna/ indemnizaţia de delegare trebuie inregistrata si adaugata in declaratia lunara D112? (vezi toată discuția)