avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 540 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Referitor la impozitarea clauzei de mobilitate cu ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Referitor la impozitarea clauzei de mobilitate cu 01.01.2023

Referitor la impozitarea clauzei de mobilitate cu 01.01.2023 - cf art76 alin 4 indice 1 cod fiscal - suma calculata in limitele deductibile de ex de 12080 lei care respecta calculul - respectiv cele două limite - prima este de 2,5 ori limita stabilită pentru personalul bugetar, iar cea de-a doua este de maximum trei salarii de bază aferente zilelor de detașare/delegare, cele două plafoane și suma acordată efectiv fiind plafonul neimpozabil. nu mai este neimpozabila inteleg ? Se impoziteaza pt ca depaseste 33% din salariul lunar de incadrare, deoarece este clauza de mobilitate?
Eu am clauza de mobilitate trecuta in cim pt pesosonal navigant (barje) -circula pe cai navigabile interioare si se acorda indemnizatie la nivelul unei diurne deductibile atat intern cat si extern , dar nu stiu daca trebuie sa impozitez diferenta care trece peste plafonul de 33% din salariul de incadrare. Va rog sa ma ajutati cu un raspuns. .Multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 5 Aprilie 2023
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: Grama Cornel - Consultant fiscal , Consultant fiscal 17:39, 5 Aprilie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
al doilea plafon de 3 salarii nu mai exista incepand cu 01.01.2023.

Clauza de mobilitate sa nu depaseasca 2.5 ori diurna legala pt sistemul bugetar dar nu mai mult de 33% din salariul brut lunar al angajatului.

" (41) Următoarele venituri cumulate lunar nu reprezintă venit impozabil în înţelesul impozitului pe venit, în limita plafonului lunar de cel mult 33% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat sau din solda lunară/salariul lunar acordată/acordat potrivit legii:

a) prestaţiile suplimentare primite de salariaţi în baza clauzei de mobilitate potrivit legii, altele decât cele prevăzute la alin. (2) lit. k), în limita a 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizaţia de delegare/detaşare, prin hotărâre a Guvernului, pentru personalul autorităţilor şi instituţiilor publice;"

Ce depaseste se impoziteaza cu toate contributiile ( CAS , CASS ) + impozit .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Diurna/ indemnizaţia de delegare trebuie inregistrata si adaugata ... hr.adswizz hr.adswizz Diurna/ indemnizaţia de delegare trebuie inregistrata si adaugata in declaratia lunara D112? (vezi toată discuția)
Clauza de mobilitate fixa poate fi integral neimpozabila? office.ascontabil office.ascontabil Pentru un muncitor necalificat care lucreaza in domeniul retelelor de telefonie, pe teren, in fiecare zi in alta locatie, uneori in alta localitate, pot sa ... (vezi toată discuția)
Care este natura platilor suplimentare catre salariatii soferi, ... Nita Emilia Nita Emilia Care este natura platilor suplimentare catre salariatii soferi, care desfasoara transport international(de exemplu, diurna sau indemnizatie de mobilitate,care ... (vezi toată discuția)