avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 590 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executare silita imobil
Discuție deschisă în Executare silită

Executare silita imobil

Buna ziua. Pe 29.12.2022 am vandut un imobil (casa+teren, casa fiind veche, degradata, construita in 1930) iar cumpărătorul, conform contract, mai avea de achitat 10.500 euro, pana pe 20 ianuarie 2023. Pentru aceasta suma, am pus ipoteca pe casa, tot în contractul de vânzare. Ipoteca este inregistrata in CF. Pentru ca nu a platit suma restanta, am pornit executarea silita, iar pe 17.05.2023 s-a trimis notificarea oficiala. Cunosc pasii, in sensul ca daca nu va plati, se va desemna un evaluator si se va porni licitatia, la 100%, apoi la 75% apoi la 50% din pretul stabilit de Executor. Speta mea este urmatoare: In tot acest interval de timp, cumparatorul a realizat lucrari de renovare.
Executorul mi-a spus ca este posibil ca aceste lucrari sa fi crescut valoarea casei, si cumparatorul sa ma dea in judecata sa isi recupereze investitia.
De asemenea, mi s-a adus in vedere ca acest cumparator face parte dintr-o retea de interlopi periculosi, care vor boicota licitatia, in sensul ca nici un cumparator nu va avea curaj sa cumpere acolo, si dupa
un numar de incercari esuate de a vinde casa, se va inchide dosarul. Cum imi pot gasi dreptatea si recupera cei 10.500 euro, in aceste conditii? Va multumesc pentru evenualele raspunsuri.
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Iunie 2023
SteliPopescu, utilizator
Cel mai recent răspuns: vasi2007 , utilizator 16:33, 12 Iunie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Art. 2.382. -
Ipoteca se întinde, fără nicio altă formalitate, asupra construcţiilor, îmbunătăţirilor şi accesoriilor imobilului, chiar dacă acestea sunt ulterioare constituirii ipotecii.
Puteti participa si dvs si adjudeca in contul creantei la valoarea de 75% din pretul de pornire a primei licitatii, veti plati insa diferenta si puteti vinde apoi la liber.
Poate se sperie notificat fiind si va scoate banii.
Ultima modificare: Miercuri, 7 Iunie 2023
gi-jane2, moderator


SteliPopescu a scris:

Executorul mi-a spus ca este posibil ca aceste lucrari sa fi crescut valoarea casei, si cumparatorul sa ma dea in judecata sa isi recupereze investitia.
...
si dupa un numar de incercari esuate de a vinde casa, se va inchide dosarul.


Aveti clauza de rezolutiune a contractului de vanzare in cazul in care cumparatorul nu plateste restul de pret?
Din ceea ce ati prezentat foarte sumar nu reiese asa ceva. In aceasta situatie Dv. aveti o de recuperat o creanta de 10500 euro de la cumparator pe care creditorul poate incerca sa ii recupereze (prin intermediul executorului jud. si dupa incuviintarea de catre instanta de judecata) prin toate formele permise de catre lege - poprirea veniturilor si a disponibilitatilor banesti, vanzarea bunurilor mobile si imobile ale debitorului. Executarea silita nu trebuie sa se limiteze la bunul asupra caruia s-a constituit ipoteca.
Executorul trebuie sa interogheze registrul PATRIMVEN detinut de ANAF pentru a afla ce surse de venit (salarii, pensii, chirii) are debitorul, bancile la care are deschise conturi, bunurile mobile si imobile inregistrate in vederea impozitarii, dupa care, la cererea creditorului sa infiinteze popriri si sa scoata la vanzare bunurile debitorului pana la recuperarea integrala a creantei, inclusiv cheltuieli de executare.
Nu ati furnizat suficiente informatii: de ex. cat reprezinta suma ramasa din valoarea bunului vandut (10% sau 90%?).
Nu as incepe executarea silita cu bunul aflat sub ipoteca. Ipoteca este o garantie/protectie suplimentara a creditorului fata de debitor si de alti posibili creditori. Odata declansata executarea silita debitorul isi poate risipi averea - mai butin bunul ipotecat - si va fi mai dificil de recuperat creanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Credit- executare silita imobil cristitotora cristitotora Pentru un credit de nevoi personale pot fi executate silit bunurile imobile ale creditorului? (vezi toată discuția)
Executare silita Marta Tot Marta Tot Doresc un raspuns pentru urmatoarea situatie: un pensionar are trei credite de nevoi personale, fara ipoteca, la trei banci diferite, in valoare totala de ... (vezi toată discuția)
Pretul de vanzare al bancii! chrissrea chrissrea Pentru acordarea unui credit o societate a ipotecat o casa a carei evaluare a fost facuta de un evaluator numit de banca. Casa a fost evaluata la 180.000 euro ... (vezi toată discuția)