Mie imi pare chestiunea undeva oarecum la mijloc.
Depinde in primul rand cat timp a trecut de la data incheierii contractului.
De aici se poate discuta daca ar exista sau nu o culpa a executorului.
In mod normal el nu avea ce sa astepte.
Daca perioada este lunga exista culpa.
Faptul ca s-a intrat in insolventa nu este culpa executorului.
Parerea mea este ca respectivul contract ar trebui interpretat in sensul ca, intrarea in insolventa a debitorului poate produce efecte juridice in raport de contract numai daca s-a inceput anterior executarea silita.
O alta problema mai este aceea ca, oricum se ajungea la suspendarea executarii silite daca se intra in insolventa.
Aici eu cred ca ati gresit ca ati achitat tot onorariul.
Executorul avea drept la onorariu daca incepea executarea silita dar se suspenda din motive independente de actiunile lui.Insa se discuta de un onorariu partial.
Daca executorul a primit banii dar nu a efectuat nicio prestatie adica nici macar nu a facut vreun act de executare nu ar mai avea dreptul la bani.
Avem o conjugare a culpei executorului cu faptul ca nu a prestat efectiv nimic.
Faceti o plangere la UNEJ si vedeti ce se va decide.
Eu cred ca se va ajunge la o solutie amiabila.
Daca nu eu cred ca ati putea obtine castig de cauza.Insa termenul in care acesta nu a facut nimic este vital si in functie de acesta se va stabili solutia...
Partea neplacuta este ca poate ca ar trebui sa va redacteze un avocat plangerea, ceea ce ar insemna ca...ar trebui sa dati alti bani...:(
avocat Claudiu Lascoschi
Claudiu, fara sa vreau macar o sec. sa te jignesc, cu tot respectul care ti-l port, stiind cine esti si cum tratezi orice cauza care o ai, te intreb: ai vazut vreodata un contract incheiat de catre executor si creditor? Ma gandesc ca..nu, altfel nu ai vb asa de usor despre onorarii, termene..ce acte poate face executorul sau...raspunderea executorului.:coffee:
Uite, iti dau mai jos copy-paste dupa un ex. de contract cadru.
@ CosS:
"Staruinta" inseamna...disponibilitate, diligenta..interes fata de executarea care tocmai ai declansat-o.
Nu uita ca inclusiv in executarea silita se aplica principiul disponibilitatii.
Art.49 din L:188/00: "Executarea silita si celelalte acte de executare...se indeplinesc la cerere, daca legea nu dispune altfel."
Camera Executorilor Judecãtoresti de pe lângã Curtea de Apel ................................
BIROUL INDIVIDUAL EXECUTOR JUDECÃTORESC
................................................
Dosar de executare ....................................
CONTRACT
Încheiat azi ...............................
Între:
1............................................ , în calitate de executor judecãtoresc în circumscripþia Judecãtoriei ................. si
2.Numitul .........................................................................................................,cu domiciliul /sediul în ................................., str. ............................................., nr-, bl. -, Sc. -, ap. -, jud. ------------------------------------------------------.
1.Obiectul contractului
1.1 Obiectul prezentului contract constã în executarea silitã a obligaþiei înscrise în titlul executor .................................................................................................................................................................................................. .
1.2 Executorul judecãtoresc este împuternicit în urma cererii fãcute de creditor si în temeiul regulilor stabilite de C.pr.civ., a dispozitiilor legii 188/2000 si a regulamentului de aplicare a acesteia sã procedeze la efectuarea actelor de executare solicitate de creditor asupra bunurilor sau veniturilor debitorului ................................................................................................................................................................................................. .
2 Onorariul
2.1 Executorul judecãtoresc , în temeiul art.55(1) din Regulamentul pentru aplicarea Legii 188/2000 , are dreptul la onorariu pentru activitatea prestatã.
2.2 Onorariul este stabilit în condiþiile art.33 lit.c din Legea 188/2000 si are în vedere cheltuiala executorului judecãtoresc , efortul intelectual , complexitatea si valoarea actelor întocmite precum si rãspunderea pe care o angajeazã executorul judecãtoresc pentru actele îndeplinite pe parcursul executãrii silite.
2.3Avînd în vedere dispoziþiile legii precum si cotele stabilite de Uniunea Naþionalã a Executorilor Judecãtoreºti, pentru efectuarea actelor de executare din dosarul mai sus arãtat , de comun acord cu creditorul s-a stabilit un onorariu în sumã ........................................... la care se va calcula ºi adãuga TVA de .................................. , dupã cum reiese ºi din procesul verbal întocmit anterior ºi care se gãseºte la dosarul de executare .
2.4 Creditorului i s-au pus în vedere dispoziþiile art.371/7 pct.1 C.pr.civ. în ceea ce priveºte obligativitatea avansãrii acestor sume.
2.5 Ambele pãrþi au convenit ca din valoarea încasatã efectiv pe parcursul executãrii , un procent de 10% pentru un debit de pînã la 100.000 lei ºi 1 % pentru ceea ce depãºeºte 100.000 lei , procente la care se va adãuga TVA –ul aferent sã revinã executorului judecãtoresc, care va încheia la acel moment un alt proces verbal. Pãrþile convin cu titlu de avans onorar suma de ......................................... suma ce face parte integrantã din onorariul convenit de pãrþi .
3.Dispoziþii finale
3.1 Creditorul cunoaºte faptul cã sumele avansate , în conformitate cu prev.art.371/7 pct.2 sunt în sarcina debitorului ºi vor fi recuperate în urma efectuãrii executãrii silite.
3.2 Creditorul va suporta singur cheltuielile pentru actele dispuse din oficiu precum ºi în cazul în care renunþã la executarea silitã.
3.3 În cazul în care , pe calea executãrii silite, nu se pot recupera sumele din titlul executoriu ºi cheltuielile de executare pentru motive de : insolvabilitate a debitorului , imposibilitatea de valorificare a bunurilor sechestrate , perimare a executãrii silite , etc. Creditorul nu poate cere restituirea sumelor avansate , urmînd ca acestea sã rãmînã în sarcina debitorului ºi sã fie recuperate de la acesta în momentul în care se va reîncepe o nouã executare silitã.
3.4 Pentru cazurile prevãzute de alin3.3 se vor aplica dispoz.,art.1718 C. civ ºi art. 1574 ºi 1548 C.civ. cu privire la regulile mandatului.
3.5 Prezentul contract este singurul care atestã relaþiile dintre pãrþi ºi toate regulile privind naºterea , modificarea, interpretarea sau stingerea lui sunt supuse regulilor de conciliere ºi arbitraj ce sunt în sarcina pãrþilor , iar în ultimã instanþã medierii la Colegiul Director al Camerei Executorilor Judecãtoreºti ............................................
Creditorul: ,,Sunt de acord cu cele arãtate mai sus”…………………….
Executor judecãtoresc,
Gabriela, eu analizez problema sub aspectul existentei sau inexistentei unei culpe.
Daca exista culpa contractuala din partea executorului este normal sa existe si raspundere juridica.
Nu avem toate datele problemei dar din ce zice userul pare ca executorul sa fie in culpa.
Aspectul cel mai relevant dupa parerea mea este insa ce se intampla daca se incepea executarea silita.Adica daca termenul in vederea finalizarii executarii silite era suficient sau nu.
Spre exemplu, un termen de 30 de zile ar putea fi considerat pe buna dreptate insuficient.
Insa, daca este vorba de un termen de 3 luni, parerea mea este in sensul ca executorul s-a aflat in culpa.
Daca cererea de incepere a executarii silite s-a depus dar executorul nu a facut nimic din ceea ce avea obligatia de a face nu consider ca, creditorul avea obligatia de a tot depune cereri pentru ca executorul sa...inceapa efectiv sa isi faca treaba pentru care a fost platit.
Trebuie facuta o analiza de caz la modul precis.
Cu siguranta ca usor nu ar fi, intrucat UNEJ ar avea tendinta de a nu ii da dreptate userului,dar exista posibilitati de a trece peste UNEJ.
avocat Claudiu Lascoschi
Este clar ca este vorba de un contract in care executorul are calitate de parte contractuala.
Nu este vorba de cuantumul creantei, ci de ceea ce trebuia sa faca in conformitate cu prevederile contractuale si cu respectarea legii.
Executorul nu este intangibil sub aspectul raspunderii juridice, nici civile, nici penale, nici disciplinare.
avocat Claudiu Lascoschi