avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1651 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită raspunderea executorilor judecatoresti
Discuție deschisă în Executare silită

raspunderea executorilor judecatoresti

Pentru executarea unei creante rezultata din BO refuzate la plata investite cu formula executorie s a incheiat un contract de executare silita. S-a platit onorariul in intregime. Executorul bineinteles ca nu a facut sau cel putin nu a dovedit in nici un fel ca a facut vreun act de executare. Ultrior, societatea debitoare a intrat in faliment. In contract, executorul grijuliu specifica „daca debitorul este supus procedurii insolventei actiunile judiciare se suspenda de drept si desigur nu se va putea solicita restituirea onorariului“.
In aceste conditii mi se cere sa obtin restituirea macar in parte a onorariului executorului. Daca aveti ceva idei sa ma puteti ajuta?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 16:21, 6 Februarie 2010
Problema dpdv legal si practic se pune in felul urmator:
1. pentru a oferi o solutie, trebuie stiut care este perioada de timp scursa intre data semnarii contractului cu executorul, cand i s-au inmanat documentele necesare inceperii executarii si data la care acesta a inceput demersurile legale pentru executarea silita, raportate la data la care debitoarea a intrat in insolventa;

2. daca nu a inceput demersurile legale si s-a scurs o perioada pana cand debitoarea a intrat in insolventa, culpa sa este evidenta si responsabilitatea ii revine in intregime;

3. cu toate acestea, daca insa nu a inceput executarea, insa timpul scurs pana la declansarea insolventei debitoarei nu ii permiteau oricum sa realizeze, dpdv al termenelor procedurale rezonabile, actele de executare, nu se poate dovedi raportul de cauzalitate intre fapta si prejudiciu;

4..... dar aceasta versiune o subintelegeti deja....
Personal, folosesc un executor, care executa un alt executor...acesta din urma, din culpa profesionala, a dat posibilitatea debitoarei sa-si produca insolvabilitate... acuma am pus sechestru pe bunurile primului executor...si nu a fost deloc usor...
Iti trebuie rabdare si perseverenta, pe langa cunoasterea materiei executarii silite...
Da, vital este daca se ajungea la eventualul rezultat sau nu, in raport precis cu timpul scurs efectiv.

avocat Claudiu Lascoschi

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Onorariu de avocat prin executor judecatoresc est est buna seara, am o rugaminte la cei care ma pot lamuri in problema in care ma aflu.... am caliatatea de debitoare intr-un dosar executional. In urma sentintei ... (vezi toată discuția)
Renuntare la executarea silita tatiana28 tatiana28 Buna ziua.Am o nelamurire.Creditorul a deschis actiune de executare silita a unui imobil detinut cu debitorul.Debitorul a reusit sa il convina sa renunte la ... (vezi toată discuția)
Abuzuri si erori frecvente in executari ! Roland Mindrila Roland Mindrila Se observa din practica cateva abuzuri si erori frecvente in dosarele de executare! Potrivit art. 371 indice7 alin. 2 Cod procedură civilă , cheltuielile ... (vezi toată discuția)