avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 579 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... INMATRICULARI AUTO PENTRU PERSOANELE CU HANDICAP
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

INMATRICULARI AUTO PENTRU PERSOANELE CU HANDICAP

Buna ziua.
Sunt o persoana cu handicap grad II permanent (boala: insuficienta renala, tratata prin transplant renal). Posed permis de conducere auto si as dori sa stiu daca baneficiez de scutire la taxa de prima inmatriculare?
Cel mai recent răspuns: Consilier juridic Dana Maxim , Mediator 10:17, 27 Ianuarie 2010
Regimul taxei speciale pentru autoturisme şi autovehicule, reglementat la art. 2141 din Legea 571/2003, privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, care a intrat în vigoare începând cu 1.01.2007, se aplică atât autovehiculelor noi indiferent de provenienţa lor (producţie internă sau achiziţii din afara ţării), cât şi celor rulate, achiziţioante dintr-un alt stat membru sau din afara teritoriului comunitar (chiar dacă acel autovehicul a mai fost înmatriculat în ţara de provenienţă), care urmează să se înmatriculeze pentru prima dată în România.

Excepţiile şi scutirile de la plata taxei speciale datorate pentru autoturismele care sunt special echipate pentru persoanele cu handicap, începând cu data de 1.01.2007, sunt prevăzute expres la alin. (1) al art. 2141 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal.

In ceeea ce priveşte noţiunea de "autoturisme care sunt special echipate pentru persoanele cu handicap" precizăm că aceasta este definită la alin. (6) al pct. 311 al normelor metodologice aferente Titlului VII -Accize şi alte taxe speciale, aprobate prin H.G. nr. 44/2004, modificate prin H.G. nr. 1861/2006. Astfel, potrivit alin. (6) al pct. 311 din H.G. nr. 44/2004 «"autoturismele special echipate pentru persoanele cu handicap" reprezintă autoturismele care sunt destinate exclusiv utilizării de către aceste persoane», ceea ce presupune conducerea lor de către persoanele cu handicap.




Precizăm totodată că autoturismele dotate din fabricaţie cu cutie de viteze automată, ca o soluţie pentru sporirea confortului conducătorului auto de care poate beneficia orice conducător auto interesat, nu se încadrează în prevederile art. 2141 din Codul fiscal, privind excepţiile de la plata taxei speciale.
Concluzie:
Pot fi scutite de plata taxei de prima inmatriculare doar autoturismele care prezinta modificari in vederea folosirii de catre persoanele cu handicap locomotor.






MINISTERUL ECONOMIEI ªI FINANŢELOR



DIRECŢIA DE COMUNICARE, RELAŢII PUBLICE, MASS – MEDIA ªI TRANSPARENŢA

Biroul de informare şi relaţii publice

Str. Apolodor 17, sector 5, Bucureşti

Tel/Fax: +40 21 319 97 35

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa poluare gabi4you gabi4you am un copil bolnav cu handicap este pensionat as putea sa inscriu o masina adusa din bulgaria fara sa platesc taxa (vezi toată discuția)
Inmatriculare masina,persoana cu handicap poroma poroma am auzit un zvon cum ca persoanele cu handicap pot inmatricula masini fara a mai plati taxa de prima inmatriculare si cea pentru timbrul de mediu.e ... (vezi toată discuția)
Taxa inmatriculare auto pt persoana cu handicap mosuxl mosuxl Buna ziua, Astazi am fost la 4 institutii ale statului ( RAR, TREZORERIE,ANAF,TAXE SI IMPOZITE ) – niciunde nu am reusit sa aflu informatiile ... (vezi toată discuția)