avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... taxa poluare
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

taxa poluare

am un copil bolnav cu handicap este pensionat as putea sa inscriu o masina adusa din bulgaria fara sa platesc taxa
Cel mai recent răspuns: nefis , utilizator 10:21, 25 Iulie 2010
Persoanele cu handicap sunt scutite de la plata taxei auto



Potrivit prevederilor alin.(l) al art.2141 din Codul fiscal, aşa cum a fost modificat prin OUG nr.l 10/2006, nu intră sub incidenţa taxei speciale prevăzute pentru autoturismele şi autovehiculele comerciale cu masa totală maximă autorizată de până la 3,5 tone inclusiv, autovehiculele special echipate pentru persoanele cu handicap.

In ceea ce priveşte noţiunea de autoturisme special echipate pentru persoanele cu handicap, menţionăm că aceasta este definită la alin. (6) al pct.311 din normele metodologice aferente titlului VII - Accize şi alte taxe speciale, aprobate prin H.G. nr.44/2004, modificate prin H.G.nr.1861/2006, ca "reprezentând autoturismele care sunt destinate exclusiv utilizării de către aceste persoane".
Autovehiculele special echipate pentru persoanele cu handicap sunt exceptate de la plata taxei speciale. Conform dispozitiilor articolului 26 din Legea 448/2006, "persoanele cu handicap grav si accentuat beneficiaza de scutire de la plata taxelor vamale si a accizelor, dupa caz, pentru introducerea in tara a unui autoturism special adaptat pentru transportul persoanei cu handicap, pentru folosinta proprie."

Ministerul Finantelor precizeaza ca notiunea de autoturisme special echipate pentru persoanele cu handicap este definita ca fiind autoturismele care sunt destinate exclusiv utilizarii de catre aceste persoane, ceea ce presupune conducerea lor de catre persoanele cu handicap". Cu alte cuvinte, in opinia Ministerului Finantelor, orice persoana cu handicap grav care vrea masina, trebuie s-o si conduca! Adica de exemplu orbul, tetraplegicul, bolnavul psihic, etc, daca vor masina scutita de taxe, n-au decat sa faca bine sa se inscrie la... scoala de soferi , exceptie fac cei care au deja permis.

Persoanele cu grad I de handicap beneficieza de scutire de la plata taxei de prima inmatriculare doar daca masina este special adaptata si omologata de RAR (deci sa aiba o adaptare care sa fie trecuta si in cartea de identitate a masinii), iar in permisul de conducere sa fie mentionat ca tu... subsemnatul, poti conduce aceste masini special adaptate persoanelor cu handicap.

Regimul privind exceptarea de la plata taxei speciale a autoturismelor special echipate pentru persoanele cu handicap se aplica si in situatia in care persoana cu handicap urmeaza sa obtina permis de conducere in vederea utilizarii autoturismului respectiv. Acest regim impune ca, dupa obtinerea permisului de conducere, autoturismul sa fie utilizat de persoana cu handicap si sa nu faca obiectul unui act de vanzare-cumparare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inmatriculare masina,persoana cu handicap poroma poroma am auzit un zvon cum ca persoanele cu handicap pot inmatricula masini fara a mai plati taxa de prima inmatriculare si cea pentru timbrul de mediu.e ... (vezi toată discuția)
Inmatriculari auto pentru persoanele cu handicap larrra larrra Buna ziua. Sunt o persoana cu handicap grad II permanent (boala: insuficienta renala, tratata prin transplant renal). Posed permis de conducere auto si as ... (vezi toată discuția)
Taxa auto redusa pentru persoana cu handicap? ejneb00n ejneb00n Buna seara si la multi ani. Detin un automobil inscris in Italia, euro 2 si mi se pare o crima taxa auto pentru inscriere aici la noi din moment ce masina am ... (vezi toată discuția)