avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 421 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Buna ziua! Mama mea in varsta de 76 de ani primeste ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Buna ziua! Mama mea in varsta de 76 de ani primeste pensie de ...

Buna ziua! Mama mea in varsta de 76 de ani primeste pensie de urmas dupa tata, 1150 de lei. Nu a primit nici card de energie si nici card social pentru alimente. Am sunat la posta si mi s-a spus ca nu se incadreaza pentru ca cei cu pensie de urmas nu sunt eligibili chiar daca au peste 60 de ani. Chiar asa este? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Gabriel Ciurea , Avocat 13:38, 10 Iunie 2023
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună ziua,

Potrivit art. 3 alin. (1) din OUG 166/2022:
Beneficiază de sprijin pentru compensarea prețului la energie sub formă de plăți prin serviciul de mandat poștal următoarele categorii de persoane și familii (beneficiari), printre alții:
1. pensionarii sistemului public de pensii, cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2000 de lei.
Sunt considerați pensionari în sistemul public de pensii persoanele care beneficiază de următoarele categorii de pensii, conform art. 51 alin. (1) din Legea nr. 263/2010: pensia pentru limită de vârstă, pensia anticipată, pensia anticipată parțială, pensia de invaliditate, pensia de urmaș.

Astfel, beneficiarul pensiei de urmaș este un pensionar în sistemul public de pensii și are dreptul la compensarea prețului la energie dacă îndeplinește cele două condiții, respectiv: vârsta este egală sau mai mare de 60 de ani și veniturile lunare nu depășesc 2000 de lei.

Concluzia expusă cu privire la cardul de energie este similară și pentru cardurile sociale pentru alimente, singura diferență fiind aceea că veniturile pensionarului (inclusiv pentru pensia de urmaș) trebuie să nu depășească 1700 de lei pentru tranșele din 2023 (conform art. 3 alin. (1) lit. a) din OUG 63/2022).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Oameni buni, intreb pentru o prietena...pe bune! ani lucrati ... hdlt hdlt Oameni buni, intreb pentru o prietena...pe bune! Ani lucrati in ro 21, ing chimist. Iese la pensie cu 1500????? N-a avut salariu mare, a lucrat in cooperatie ... (vezi toată discuția)
Buna ziua am o nelamurire in legatura cu cardul de energi adresat ... tangi tangi Buna ziua Am o nelamurire in legatura cu Cardul de energi adresat pensionarilor. Sotul meu este pensionar din 2022 Septembrie, nu am primit Cardul de energie ... (vezi toată discuția)
Pot lucra in pensie? ContSters278009 ContSters278009 Vreau sa va intreb daca cineva care este la pensie anticipata, sau anticipata partial , mai poate lucra legal ( de exemplu ca vanzatoare la un chiosc), sau cei ... (vezi toată discuția)