avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 802 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Pot fi reclamate la poliție mașinile care sunt ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Pot fi reclamate la poliție mașinile care sunt parcate pe loc ...

Pot fi reclamate la poliție mașinile care sunt parcate pe loc de parcare, dar blochează trotuarul cu partea din spate a mașinii?

În zona mea, a ajuns să fie horror să fii pieton. Nu e de ajuns că străzile și așa sunt înguste, dar din cauza numărului mare de mașini, unii au ajuns să și le parcheze atât pe trotuare, cât și pe locurile destinate persoanelor cu dizabilități.

Zonele cu trotuar rămase ca prin minune fără mașini parcate au o problemă - pe lângă faptul că sunt foarte înguste, sunt blocate de partea din spate a mașinilor. Teoretic, șoferii parchează pe locul de parcare demarcat, dar ca să nu parcheze prea în față și să nu le fie zgâriate mașinile, partea din spate a vehiculelor ocupă și mare parte din trotuarele deja înguste.

Ca să rezolv această problemă, de săptămâna viitoare voi începe să le fac poze dimineața și seara indivizilor care parchează ilegal și voi sesiza poliția locală. Doresc să știu dacă pe lângă cei care parchează pe trotuar și pe spațiile destinate persoanelor cu dizabilități, cei care blochează trotuarul cu partea din spate a mașinii sunt și ei pasibili pentru amendă/ridicarea mașinii.
Eu nu contest faptul ca zona nu respecta anumite dimensiuni de bun simt. Si nici faptul ca autoritatea publica a trasat in zona , pe carosabil, locuri de parcare ce se termina la bordura. Nu stiu insa daca "parcarea pe trotuar" e asimilabila cu faptul ca masina nu e efectiv cu rotile pe trotuar, ci doar o parte a ei (botul sau spatele) se afla deasupra unei parti din trotuar.
Legea spune asa, :
Articolul 72
(7) Este interzisă ocuparea trotuarelor cu vehicule imobilizate, iar când aceasta este permisă, conform indicatoarelor sau marcajelor, lățimea minimă a trotuarului lăsat la dispoziția pietonilor trebuie să fie de cel puțin un metru.
[ link extern ]
Ultima modificare: Joi, 22 Iunie 2023
latka, moderator
Este interzisă ocuparea trotuarelor

mi se pare ca e ocupat
Mie mi se pare legea cam vaga, spune de ocuparea trotuarelor conform marcajelor, cind e permis. Si atunci trebuie lasat acel 1 m. Cind e pe carosabil, in loc marcat nu spune nimic.

E clar doar ca daca nu sunt marcaje si indicator de parcare, nu te poti sui cu masina pe trotuar.

Ok, o masina gen break are fundul mai mare si poate fi deranjant, dar una compacta, mica intra si ea putin. E vreo diferenta, din punctul de vedere al acestui text de lege? Acel 1 m se specifica doar atunci cind e voie sa parchezi pe trotuar : "iar când aceasta este permisă, conform indicatoarelor sau marcajelor, lățimea minimă a trotuarului lăsat la dispoziția pietonilor trebuie să fie de cel puțin un metru."
Ultima modificare: Joi, 22 Iunie 2023
latka, moderator
eu cred ca ai marcaj pana la trotuar, nu poti depasi marcajul cu spatele masinii, Nu ai marcaj pe trotuar, nu il ocupi, nici cu fundul, nici cu botul.
Ultima modificare: Joi, 22 Iunie 2023
gi-jane2, moderator
Nu e scris nicăieri explicit în lege despre acest caz, nu ai marcaj la bordură, de interzicere a depăși acel marcaj.

gi-jane2 a scris:

eu cred ca ai marcaj pana la trotuar, nu poti depasi marcajul cu spatele masinii, Nu ai marcaj pe trotuar, nu il ocupi, nici cu fundul, nici cu botul.

Ultima modificare: Joi, 22 Iunie 2023
latka, moderator

Alte discuții în legătură

Parcarea masinilor la bloc Chri Chri Buna ziua. Blocul in care stau are 4 etaje si 2 scari, fiind al doilea de la strada. Se intra pe o straduta lata doar cat o banda rutiera de drum public. De o ... (vezi toată discuția)
Bloc cu masini sub geam Simina99 Simina99 Buna ziua, am cumparat un apartament la parter cu vederea pe spate. In jurul blocului ,pe spate si lateral exista numai beton, iar masinile imi parcheaza in ... (vezi toată discuția)
Este posibil sa mi se ridice masina pentru ca parchez pe trotuar, langa blocul in care locuiesc? little_30devil little_30devil Paralel cu blocul in care locuiesc este un mic trotuar (jumatate de metru latime).Sunt doar 9 locuri de parcare pentru 2 blocuri de 10 etaje. Este posibil sa ... (vezi toată discuția)