avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 690 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Pot fi reclamate la poliție mașinile care sunt ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Pot fi reclamate la poliție mașinile care sunt parcate pe loc ...

Pot fi reclamate la poliție mașinile care sunt parcate pe loc de parcare, dar blochează trotuarul cu partea din spate a mașinii?

În zona mea, a ajuns să fie horror să fii pieton. Nu e de ajuns că străzile și așa sunt înguste, dar din cauza numărului mare de mașini, unii au ajuns să și le parcheze atât pe trotuare, cât și pe locurile destinate persoanelor cu dizabilități.

Zonele cu trotuar rămase ca prin minune fără mașini parcate au o problemă - pe lângă faptul că sunt foarte înguste, sunt blocate de partea din spate a mașinilor. Teoretic, șoferii parchează pe locul de parcare demarcat, dar ca să nu parcheze prea în față și să nu le fie zgâriate mașinile, partea din spate a vehiculelor ocupă și mare parte din trotuarele deja înguste.

Ca să rezolv această problemă, de săptămâna viitoare voi începe să le fac poze dimineața și seara indivizilor care parchează ilegal și voi sesiza poliția locală. Doresc să știu dacă pe lângă cei care parchează pe trotuar și pe spațiile destinate persoanelor cu dizabilități, cei care blochează trotuarul cu partea din spate a mașinii sunt și ei pasibili pentru amendă/ridicarea mașinii.
Din păcate, legislație e deficitară când vine vorba de drepturile pietonilor pentru că de ani de zile s-a considerat că "partidul șoferilor" e mai relevant electoral. În astfel de situații e nevoie de abordări mai neortodoxe. De exemplu, puteți întemeia cu alți pietoni nemulțumiți o comunitate de cartier sau asociație de părinți care să pună presiune pe primărie să desfiinteze locurile de parcare care pun în pericol viața și integritatea pietonilor, prin blocarea trotuarelor și forțarea acestora să meargă ilegal pe carosabil.
Pai masina e pe carosabil (are toate rotile acolo), nu este imobilizata pe trotuar. Pietonul e protejat, circula pe portiunea de trotuar ramasa, legea nu spune in acest caz cit trebuie sa ramina. Si unde legea nu distinge, nici noi nu trebuie s-o facem.

ca si definitie a ce insemana parcarea ilegala pe trotuar
Sau în cazul în care prin staționarea vehiculului respectiv, pietonii – inclusiv părinți cu copii mici sau persoane cu dizabilități – sunt forțați să folosească carosabilul pentru deplasare expunându-se riscului de accidente.

deci daca nu ii ramane pietonului loc, ar trebui amendat soferul.
Ultima modificare: Vineri, 23 Iunie 2023
gi-jane2, moderator
Va dezamagesc, dar definitia parcarii este alta (si implicit a celei ilegale) :

Se consideră parcare staţionarea vehiculelor în spaţii special amenajate sau stabilite şi semnalizate corespunzător.

Prin urmare, cea ilegala (pe trotuar) se face doar cind nu e in spatii special amenajate si semnalizate corespunzator. Poate fi un kilometru de latime pe trotuar, ca tot ilegala e si doar atunci soferul va fi amendat.

A se vedea si in fotografie:
[ link extern ]
Prin urmare, cea ilegala (pe trotuar) se face doar cind nu e in spatii special amenajate si semnalizate corespunzator. Poate fi un kilometru de latime pe trotuar, ca tot ilegala e si doar atunci soferul va fi amendat.

da, eu nu vb de cea legala, despre cea ilegala vb.
si daca e amendat ca parcheaza ilegal pe trotuar chiar daca trotuarul are un km latime, nu creteti ca ar putea fi amendat daca nu lasa deloc loc de trecere ? de ce,. ca nu a urcat cu rotile pe trotuar ?
efectul e ca pietonul nu poate trece din cauza masinii, conteaza ca a murit omul, nu ca l-a intepat doar cu varful cutitului sau l-a bagat pana in prasele.

gi-jane2, moderator
Nu e vorba ce cred, ci exact ce e scris în codul rutier, de unde e definiția parcării și, implicit, cea a parcării ilegale. Nu exista vreo "virgula" în codul rutier sa sancționeze situația reclamată de autorul subiectului.

Locul de trecere e specificat doar în cazul parcării amenajate pe trotuar.

Nu ne apucam sa inventam articole de lege. Buna, rea, asa e scrisa.
latka, utilizator

Alte discuții în legătură

Parcarea masinilor la bloc Chri Chri Buna ziua. Blocul in care stau are 4 etaje si 2 scari, fiind al doilea de la strada. Se intra pe o straduta lata doar cat o banda rutiera de drum public. De o ... (vezi toată discuția)
Bloc cu masini sub geam Simina99 Simina99 Buna ziua, am cumparat un apartament la parter cu vederea pe spate. In jurul blocului ,pe spate si lateral exista numai beton, iar masinile imi parcheaza in ... (vezi toată discuția)
Este posibil sa mi se ridice masina pentru ca parchez pe trotuar, langa blocul in care locuiesc? little_30devil little_30devil Paralel cu blocul in care locuiesc este un mic trotuar (jumatate de metru latime).Sunt doar 9 locuri de parcare pentru 2 blocuri de 10 etaje. Este posibil sa ... (vezi toată discuția)