avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 334 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Raportare spalare bani
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Raportare spalare bani

Avocatii, notarii si executorii sunt printre categoriile profesionale care au obligatia legala de a raporta tranzactii suspecte de spalare de bani. As vrea sa stiu daca ei au obligatia, legala sau cutumiara, de a informa in prealabil clientul ca tranzactia pe care intentioneaza s-o faca e suspecta. Multumesc
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 17:07, 25 Iunie 2023
de obicei o fac, nu sunt obligati.
Cadrul legal Legea 656_2002

Art 10 [...]

f) notarii publici, avocații și alte persoane care exercită profesii juridice liberale, în cazul în care acordă asistență în întocmirea sau perfectarea de operațiuni pentru clienții lor privind cumpărarea ori vânzarea de bunuri imobile, acțiuni sau părți sociale ori elemente ale fondului de comerț, administrarea instrumentelor financiare sau a altor bunuri ale clienților, constituirea sau administrarea de conturi bancare, de economii ori de instrumente financiare, organizarea procesului de subscriere a aporturilor necesare constituirii, funcționării sau administrării unei societăți comerciale, constituirea, administrarea ori conducerea societăților comerciale, organismelor de plasament colectiv în valori mobiliare sau a altor structuri similare ori desfășurarea, potrivit legii, a altor activități fiduciare, precum și în cazul în care își reprezintă clienții în orice operațiune cu caracter financiar ori vizând bunuri imobile [...]

Art.11
Persoanele prevăzute la art. 10 sunt obligate ca, în desfășurarea activității lor, să adopte măsuri de prevenire a spălării banilor și a finanțării terorismului și, în acest scop, pe bază de risc, aplică măsuri-standard, simplificate sau suplimentare, de cunoaștere a clientelei, care să le permită identificarea, după caz, și a beneficiarului real.

Deci, DA...sunt obligate potrivit legii.
"Deci, DA...sunt obligate potrivit legii"
Sa ce? sunt obligați doar să colecteze niște informații în plus și să le raporteze autorităților, atât ceea ce stia si Adrian.

Legea nr. 656/2002 e abrogată - În vigoare de la 12 decembrie 2002 până la 20 iulie 2019, fiind abrogat şi înlocuit prin Lege 129/2019.

Ultima modificare: Duminică, 25 Iunie 2023
gi-jane2, moderator
Legea 129/2019 privind spălarea banilor și de modificare a altor legi

Cunoașteți STATUTUL legilor SPECIALE și CARE sunt ele?

Sper ca nu faceți confuzii între legi de modificare și legi de abrogare, nu?

Sunteți cumva avocata?

gi-jane2 a scris:

"Deci, DA...sunt obligate potrivit legii"
Sa ce? sunt obligați doar să colecteze niște informații în plus și să le raporteze autorităților, atât ceea ce stia si Adrian.

Legea nr. 656/2002 e abrogată - În vigoare de la 12 decembrie 2002 până la 20 iulie 2019, fiind abrogat şi înlocuit prin Lege 129/2019.



Aici nu vorbeam de lege speciala, nespeciala, intrebarea era simpla, e obligat notarul ( ca ex) sa informeze clientul sau nu?
Nu sunt avocat, sunt bagatoare in seama ca si dvs , de altfel.

Alte discuții în legătură

Adresa of.nat. prev si comb a spalarii banilor kamy_nora kamy_nora Buna ziua, Daca am o firma nou infiintata, trebuie sa fac acea adresa catre Oficiul National De Prevenire Combatere A Spalarii Banilor? Mentionez ca la ... (vezi toată discuția)
Creditul asociatului - asociati conturi curente -adresa oficiu pentru spalarea banilor ContSters109653 ContSters109653 Asociatul poate imprumuta prin caserie , cu dispozitie de incasare , astfel incat [b]soldul [/b]contului sa depaseasca 10.000 euro , sau aceasta operatiune ... (vezi toată discuția)
Adresa oficiul pentru spalarea banilor laura-tamara laura-tamara Buna Ziua, In cazul unor asociatii care nu au activitate economica(nu sunt platitoare de tva,nu platesc impozit pe profit),trebuie trimisa adresa la Oficiul ... (vezi toată discuția)