avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 509 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Chemare în judecată pentru clasificarea ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Chemare în judecată pentru clasificarea apartamentului în regim hotelier?.

Bunicii mele, în vârstă de 86 de ani, i s-a deschis acțiune civilă în instanță de către vecina de sus pentru că Bunica nu i-a semnat / dat acordul pentru clasificarea apartamentului în regim hotelier. Obiectul acțiunii este: hotărâre care să țină loc de act autentic. Pe ce temei legal poate fi Bunica pârâtă? Am citit ordinul de ministru 510/2022 dar nu găsesc acolo nimic. Reclamanta poate cere acordul Asociației de Proprietari SAU al vecinilor direcți.
Ultima modificare: Vineri, 14 Iulie 2023
OanaMK, utilizator


Ori o închiriezi pe termen scurt. Nu există vreun temei legal care să te oprească. Art. 40 din legea 196/2018 nu se opune imperativ la treaba asta, e o prostie și nu exista temei legal.


Cât de scurt ? în regim hoteliere inchirierea se face pe pe 3-4 zile, maxim o săptămână deci cel puțin 4 pe lună.

Așa cum am afirmat mai sus, în opinia mea clasificarea locuinței în regim hotelier chiar reprezintă schimbarea destinației locuinței. Sunt situații în care „chiriașii” se schimbă de 2-3 ori pe săptămâna cu tropăituri, valize la 2-3 noaptea, deteriorări lift, scandal, poliție etc.

Nu este nicidecum o prostie, documentați-vă cu privire la clasificarea normelor de drept civil.

„.............se poate face NUMAI cu avizul scris al comitetului
executiv și cu ACORDUL SCRIS , prealabil, al proprietarilor direct afectați”

Ca dovadă, autorul postării a precizat că asociația refuză să-și dea acordul și doar un singur proprietar a semnat.

Acum proprietarul cu pricina încearcă să-i intimideze prin procese pe cei care nu vor să semneze. A început cu o bunică în vârstă de 86 de ani.
Pare a fi vorba despre invidie ?

Să vedem cum va aprecia instanța.




Nu am văzut în lege partea aia cu tropaituri, deteriorări lift, scandal, poliție!?! Eu am închiriat în acest regim și nu am țopăit, nu am deteriorat liftul, nu am făcut scandal și nici nu am văzut cum arată poliția.

Nu vreți sa precizați la ce va referiți, ca să lămurim lucrurile ?

Ce încalcă persoana fizică, ce închiriază prin AirBNB, sau booking ?!?

Nu știu de ce în regim hotelier se închiriază doar pe 3-4 zile, eu am închiriat și pe 2 sau mai mult.
Poate dvs. sunteți un om civilizat dar nu puteți extinde această apreciere asupra tuturor potențialilor chiriași în regim hotelier.

Însă nu se poate să nu remarcăm ticăloșia proprietarului care a chemat în judecată o bunică de 86 de ani când putea să cheme în judecată asociația de proprietari pentru că chiar și potrivit Ordinului 510/2022 pentru a închiria în regim hotelier proprietarul cu pricina are nevoie de :

acordul asociației de locatari/proprietari sau acordul proprietarilor cu care operatorul economic persoană

fizică are pereți comuni, pe plan orizontal și vertical
, din care să rezulte activitățile ce urmează a fi desfășurate în

structura de primire turistică respectivă;


De ce nu a chemat în judecată asociația dacă este așa „viteaz” ? S-a pretat să cheme în judecată o bunică de 86 de ani cand avea și alte opțiuni ?

Desigur un avocat talentat va ști să fructifice în instanță toate aceste circumstanțe nefavorabile proprietarului „hotelier” sprijinindu-și argumentația inclusiv pe dispozițiile art. 40 din legea nr. 196/2018

Ce încalcă persoana fizică, ce închiriază prin AirBNB, sau booking ?!?


Încalcă multe câtă vreme chiar și prin Ordinul 510/2022 se ce cere acordul asociației sau al vecinilor.

Vom vedea cum va aprecia instanța de judecată .

Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Iulie 2023
robert1958, utilizator
Nu generalizez ce fac eu, dar nici nu cad în extrema cealaltă.

În rest, nu cred ca avocatul comite vreo ticăloșie, legea nu spune care acord e prioritar, dacă e SAU, înseamnă că nu trebuie neapărat sa dea în judecată asociația.

Totuși, legea permite închirierea în regim hotelier, dacă e obținut unul dintre acorduri. Deocamdată proprietarul respectiv nu a închiriat, deci nu a încălcat absolut nimic.

Așa cum am afirmat mai sus, în opinia mea clasificarea locuinței în regim hotelier chiar reprezintă schimbarea destinației locuinței.

E opinia dvs., aveți dreptul la ea, dar nu are bază legală. Simpla închiriere a unui spațiu de locuit în calitate de persoană fizică nu îi schimbă acestuia destinația în spațiu comercial. Rămâne spațiu de locuit. De aceea nu e nevoie de ambele acorduri. Iar apelul la justiție pentru suplinirea acordului unui vecin e un drept, nu o ticăloșie. Vă cam jucați cu cuvintele mari.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stimată doamnă manuela rășină spuneți dvs: „simpla închiriere ... robert1958 robert1958 Stimată doamnă Manuela Rășină Spuneți dvs: „Simpla închiriere a unui spațiu de locuit în calitate de persoană fizică nu îi schimbă ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! am o dilema si am nevoie de ajutorul dumneavoastra. ... Grundy Grundy Buna ziua! Am o dilema si am nevoie de ajutorul dumneavoastra. Fac parte de putin timp din comitetul executiv al unui bloc si m-am lovit de cateva lucruri pe ... (vezi toată discuția)
Certificat de clasificare apartament ni_leta ni_leta Buna seara Va rog un raspuns daca se poate: din 3 vecini, unul, mancat de invidie, refuza sa-mi dea acordul pentru a obtine clasificarea apartamentului. I-am ... (vezi toată discuția)