avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 285 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... daca platesc intretinerea se poate ca aceasta sa fie ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

daca platesc intretinerea se poate ca aceasta sa fie deturnata ...

daca platesc intretinerea se poate ca aceasta sa fie deturnata pentru plata penalizarilor?
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 13:27, 20 Iulie 2023
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu se deturneaza ceva, dar intotdeauna se sting (achita) datoriile in ordinea vechimii lor, adica cele mai vechi prima data. Nu puteti achita, sa zicem, intretinerea pe luna curenta, daca aveti datorii chiar si cu un an in urma plus penalitati.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ordinea de stingere a creanţelor in contabilitatea unei persoane juridice=asociatia de proprietari se efectuează potrivit art. 1.506 – 1.509 din Codul civil.
Inalta Curte de Castţie si Justitie a hotarat
ca in cazul in care imputatia platii nu a fost facuta de catre debitor, aceasta se va îndeplini în conformitate cu principiile consacrate de art. 1113 C. civ. (art. 1509 NCC), plata se impută asupra celei scadente, chiar dacă debitorul avea mai mare interes s-o stingă pe cealaltă; în cazul în care toate datoriile sunt ajunse la scadenţă, imputaţia plăţii se va face asupra aceleia dintre ele care este asupra celei mai vechi
@irina.vartsu

daca platesc intretinerea se poate ca aceasta sa fie deturnata pentru plata penalizarilor?


Dacă dvs nu faceți imputația plăți în conformitate cu art. 1507 NCPC, atunci intervine imputația făcută de creditor reglementată prin dispozițiile art. 1508 NCPC :
În lipsa unei indicaţii din partea debitorului, creditorul poate, într-un termen rezonabil după ce a primit plata, să indice debitorului datoria asupra căreia aceasta se va imputa. Creditorul nu poate imputa plata asupra unei datorii neexigibile ori litigioase.


Dacă niciuna dintre părţi nu face imputaţia plăţii, atunci intervin dispozițiile art. 1509 NCPC cu privire la imputația legală:

(1) Dacă niciuna dintre părţi nu face imputaţia plăţii, vor fi aplicate, în ordine, următoarele reguli:

a) plata se impută cu prioritate asupra datoriilor ajunse la scadenţă;

b) se vor considera stinse, în primul rând, datoriile negarantate sau cele pentru care creditorul are cele mai puţine garanţii;
c) imputaţia se va face mai întâi asupra datoriilor mai oneroase pentru debitor;
d) dacă toate datoriile sunt deopotrivă scadente, precum şi, în egală măsură, garantate şi oneroase, se vor stinge datoriile mai vechi;
e) în lipsa tuturor criteriilor menţionate la lit. a)-d), imputaţia se va face proporţional cu valoarea datoriilor.
(2) În toate cazurile, plata se va imputa mai întâi asupra cheltuielilor de judecată şi executare, apoi asupra ratelor, dobânzilor şi penalităţilor, în ordinea cronologică a scadenţei acestora, şi, în final, asupra capitalului, dacă părţile nu convin altfel.



Ultima modificare: Marți, 18 Iulie 2023
robert1958, utilizator
Ordinea de stingere este ordinea vechiimii mai exact ordinea in care s-au nascut.
Intai luna de plata apoi penalizarea lunii respective.

Cand o sa ajungfeti ca presedinte la judecatorie o sa vedeti domnule ROBERT cum stau lucrurile.
Daca ar fi cum doresc unii administratorii care ar lua doar penalizarile toate intai apoi lunile nu ar mai termina niciodata locatarul daca nu aduce toti banii si aduce treptat.
Daca ar fi cum doresc locatarii nu ar mai achita niciodata penalizari daca nu ar aduce toti banii si aduc treptat ca ei ar vrea doar lunile nu si penalizarile.

Adica Ian 2021 si penalizarea ei
apoi Feb 2021 si penalizarea ei.
Nu ajunge suma decat pentru jumate de luna se ia din Ian 2021 suma respectiva si se opresc acolopenalizarile la suma repectiva adusa si se calculeaza mai departe la ce a ramas.

ca sa nu mai reiau cititi aici
www.avocatnet.ro/forum/discu...

La proces avocata locatarului se gaseste sa zica ca este o eroare de calcul in stingerea datoriilor in sensul ca nu s-a aplica ordinea preferata de clientul meu conform
art.1507
(1) Debitorul mai multor datorii care au ca obiect bunuri de acelaşi fel are dreptul să indice, atunci când plăteşte, datoria pe care înţelege să o execute. Plata se impută mai întâi asupra cheltuielilor, apoi asupra dobânzilor şi, la urmă, asupra capitalului.
(2) Debitorul nu poate, fără consimţământul creditorului, să impute plata asupra unei datorii care nu este încă exigibilă cu preferinţă faţă de o datorie scadentă, cu excepţia cazului în care s-a prevăzut că debitorul poate plăti anticipat.
(3) În cazul plăţii efectuate prin virament bancar, debitorul face imputaţia prin menţiunile corespunzătoare consemnate de el pe ordinul de plată.

si urla judecatoarea:
Vi se pare ca aveti ca avem in discutie capitaluri si dobanzi?
Avem in discutie neindeplinirea obligatiei de plata lunara a cotelor de intretinere conform Art 46-L230/2007(era pe legea veche) si prin urmare multe neindepliniri pe care trebuie sa le luati in ordine.

La urmatorul termen aparuse legea 196/2018 locatarul tinuse minte si de langa avocata zice :
In legea noua s-a scos (articolul de mai jos) si citeaza perfect articolul din legea veche
Art 46-L230/2007
Toti proprietarii au obligatia sa plateasca lunar, conform listei de plata a cheltuielilor asociatiei de proprietari, in avans sau pe baza facturilor emise de furnizori, cota de contributie ce le revine la cheltuielile asociatiei de proprietari, inclusiv cele aferente fondurilor din asociatia de proprietari.


Judecatoarea ii zice :
Bravo asa e (ea fiind la laptop) dar nu va ajuta.
Mai doriti vreun expert verificator?


locatarul
Nu nu nu ca il platesc degeaba si cu penalizari sigur ca nu am bani. Calculul e corect dar nu am eu bani de afacerile astea acum. Sunt altele mai importante cu masini de exemplu..

Judecatoarea raspunde :
Da da da... urmatoarele afaceri sunt cu un executor judecatoresc care va vinde intai masinile apoi apartamentul.
Ultima modificare: Miercuri, 19 Iulie 2023
w_v_w_v, utilizator

@w_v_w_v

Ordinea de stingere este ordinea vechiimii mai exact ordinea in care s-au nascut.
Intai luna de plata apoi penalizarea lunii respective.


Dvs aveți nevoie de explicații suplimentare în privința celor 3 situații în care se poate face imputația plății pe care le-am precizat mai sus ?

Haideți să lăsăm poveștile avocățești/vânătorești și să ne limităm cel puțin la hotărâri rămase definitive.

Alte discuții în legătură

Imputatia platii elga50 elga50 Emiterea unei facturi se poate numi imputatia unei plati in sensul art.1506 - 1509 din NCC? (vezi toată discuția)
Abuz asociatie de proprietari GEKO17 GEKO17 Buna seara. Incerc sa fiu cat mai succint, sa nu plictisesc. Am un proces pe civil cu asociatia de proprietari la care este arondat apartamentul alor mei. E ... (vezi toată discuția)
Bună seara! eu sunt restanțier la întreținere În fiecare ... Uther Uther Bună seara! Eu sunt restanțier la întreținere În fiecare lună plătesc 200 lei.Am crezut că din aceasta sumă mi se va opri întreținerea pe luna ... (vezi toată discuția)