avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 393 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Abuz asociatie de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Abuz asociatie de proprietari

Buna seara. Incerc sa fiu cat mai succint, sa nu plictisesc.
Am un proces pe civil cu asociatia de proprietari la care este arondat apartamentul alor mei. E platit avocatul de 2 ani, abia in ianuarie 2024 va incepe. Cauza: abuz in calculul penalizarilor lunare de pe tabel + doamna administrator nu respecta legea: am achitat retroactiv pe ultimii 5 ani toate cheltuielile + penalizarile aferente acestor 5 ani insa s-au pastrat pe tabel sumele datorate mai vechi de pana in acei 5 ani. Exista o lege a prescrierii pe care nu toata lumea o respecta, se pare.
Intre data platii din 2021 si astazi, noiembrie 2023, s-au platit luna de luna cheltuielile lunare.
Problema merge mai departe: vorbim de un apartament debransat de la agentul termic al orasului, nu beneficiaza de caldura si apa calda. Doar apa rece.
Luna de luna se trezesc ai mei cu totaluri de plata pe tabel de 400-500 lei. Sume exorbitante la rubricile de reparatii. Ne-am interesat si peste tot ni se transmite ca cei cu centrala sunt exclusi, doar cei fara centrala trebuie sa achite pierderile.
As vrea sa stiu parerea avizata a cuiva: care este diferenta intre un apartament debransat dar cu centrala si respectiv unul in aceeasi situatie dar fara centrala? Nu tot DOAR APA RECE ajunge in locuinta cuiva? Este un abuz tacit valabil prin toate asociatiile de proprietari care se regaseste in statutul de organizare intern?
Cat timp apa rece ajunge in apartamentul fiecaruia, cred ca nu conteaza cum o incalzesti, si gazul cui il folosesti, absolut toti locatarii unei zone ar trebui sa contribuie la un buget pentru reparatiile tevilor ce produc inundatii.
Multumesc in avans pentru eventualele raspunsuri.
Ultima modificare: Miercuri, 18 Octombrie 2023
GEKO17, utilizator
Cel mai recent răspuns: GEKO17 , utilizator 15:19, 23 Octombrie 2023
buna seara! avocatul dvs probabil ca a contestat valorile pe care le aveti de plata. instanta o sa numeasca un expert, care va face o expertiza judiciara si in care o sa se lamureasca cum si cu cat v-a incarcat la plata.
de regula reparatiile la tevile comune, sunt suportate de toti membri asociatiei si pierderile de apa la fel...
in lipsa repartitoarelor/a contoarelor sau daca nu se da citirea la timp, atunci se merge pe ideea de estimare. trebui vazuta justificarea asociatiei in modul ei de calcul
Sarutmana. Multumesc pentru randuri.
Am platit o expertiza judiciara inainte de a da in judecata asociatia. Acea expertiza ne-a calculat valoarea totala pe ultimii 5 ani plus penalitati. Am achitat tot, iar apoi ar fi trebuit pe tabel sa avem 0. De aici si procesul, anterior am actionat in instanta pentru prescriere. Practic nu au aplicat legea.
Citirea se da la timp. Cum as putea face rost de statutul asociatiei sau de un ROI? (Regulament de Ordine Interioara)
Din postare reiese ca nu ati inteles dv legile in vigoare.
Asociatia de proprietari poate pretinde sumele si de acum 10 ani de zile.
Prescrierea nu are legatura cu numarul 5 (mai vechi de 5 ani cum ne spuneti) si doar judecatorul poate decide prescrierea sau nu.
Faptul ca sunt debransat si am centrala propriea nu inseamna ca sunt scutit de la plata caldurii tevilor de pe partile comune si atentie pot ajunge costurile comune pana la 70% din totalul incazirii unei cladiri dupa inventarierea tevilor.
Cititi ordinul 343/2010.
Daca asociatia are o firma care face acea repartizare aveti 0(zero) sanse la partea asta cu caldura.

Nu se intelege despre ce pierderi de apa este vorba dar indiferent ca sunt pierderi ale tevilor de apa calda sau rece tot le platesc indiferent ca sunt parintii debransati prin costul de mai sus.

Daca expertiza iti calcuelaza ca ai de plata x lei si tu platesti nu insemna ca pentru asociatia de proprietari are vreo valoare expertiza aia.
Dv puteti pune si 100 experti atat timp cat nu a stabilit un judecator.

Asa ca eu va sfatuiesc sa achitati tot ce e pe lista ca doar din mesajul dv vad ca sunteti in mare eroare si pe langa costul intretinerii presimt ca va veni si costulprocesului.(experti avocati si tot)
Mergeti si intrebati cat este suma toatala azi ca vreau sa platesc tot si achitati tot.
Apoi dupa puteti continua cu procesul si acolo poate aveti noroc sa se faca o expertixa si sa reiasa ca a gresit asociatia si ati platit in plus.
Asta e cea mai simpla metoda altfel timpul trece si penalizarile se duc la maxim adica dublul sumei aplicate.

Luna 01 /2021 suma A(intretinerea) si nr zile intarziere si=> rezulta = penalizarea adiaca ( 0.2% x nr zile intarziere suma A)
Luna 02/2021 ...... si tot asa.
La 500zile se dubleaza suma si se opreste ca e maximul posibil dublul sumei.

Deci e foarte posibil sa chitati penalizari alea calculate corect.

Apoi ce nu mai inteleg oamenii este facptul ca daca azi afisezi lista si scrie 10.000lei si penalizare 5000lei total 15000 daca dv veniti in cateva zile cu fix 15.000lei nu inseamna ca achitati tot si veti fi la 0(zero) intrucat de la data afisarii pana ati venit dv au mai crescut penalizarile (au crescut nr de zile intarziere).
Ultima modificare: Joi, 19 Octombrie 2023
ricadinas, utilizator


GEKO17 a scris:

Buna seara. Incerc sa fiu cat mai succint, sa nu plictisesc.
Am un proces pe civil cu asociatia de proprietari la care este arondat apartamentul alor mei. E platit avocatul de 2 ani, abia in ianuarie 2024 va incepe. Cauza: abuz in calculul penalizarilor lunare de pe tabel + doamna administrator nu respecta legea: am achitat retroactiv pe ultimii 5 ani toate cheltuielile + penalizarile aferente acestor 5 ani insa s-au pastrat pe tabel sumele datorate mai vechi de pana in acei 5 ani. Exista o lege a prescrierii pe care nu toata lumea o respecta, se pare.



În primul rând trebuie să rețineți că potrivit art. 2517 Cod civil,

Termenul prescripţiei este de 3 ani, dacă legea nu prevede un alt termen.




În al doilea rînd, potrivit art. 2500 Cod civil,

(1) Dreptul material la acţiune, denumit în continuare drept la acţiune, se stinge prin prescripţie, dacă nu a fost exercitat în termenul stabilit de lege.

(2) În sensul prezentului titlu, prin drept la acţiune se înţelege dreptul de a constrânge o persoană, cu ajutorul forţei publice, să execute o anumită prestaţie, să respecte o anumită situaţie juridică sau să suporte orice altă sancţiune civilă, după caz.


Deci nu sumele se prescriu ci dreptul material la acțiune ( al asociației ). Adică până la pronunțarea instanței printr-o hotărâre definitivă prin care să se consatate intervenția prescripției dreptului material la acțiune și să se dispună radierea sumelor din evidențele contabile ale dvs, sumele neachitate, indiferent de vechimea debitelor, vor rămâne pe lista de plată în sarcina dvs.

După ce instanța va constata intervenția prescripției dreptului material la acțiune și va dispune radierea sumelor din evidențele contabile ale dvs., sumele cu pricina rămân în evidențele contabile ale asociațiiei ca sume neachitate trebuind ca la un moment dat să fie repartizate spre plată celorlalți proprietari ( mai puțin penalizarile dacă nu există penalizări impuse de furnizorii de utilități ), sau pot fi pretinse printr-o altă acțiune în instanță celor care se fac vinovați de inacțiune în privința recuperării debitelor în perioada imprecriptibilă.

ricadinas are dreptate!!
S-ar putea ca penalizarile sa fie corect aplicate. Dvs spuneti ca ati achitat tot, inafara de nu stiu care ani. Dar administratorul nu incaseaza ce spuneti dvs...se incaseaza in ordinea emiterii. Deci, cand dvs ati achitat, ea a incasat cele mai vechi penalitati! Ce a ramas in lista, este posibil sa fie urmatoarele...
Cei cu centrale nu sunt exclusi de la plata reparatiilor.

Alte discuții în legătură

Daca platesc intretinerea se poate ca aceasta sa fie deturnata ... irina.vartsu irina.vartsu daca platesc intretinerea se poate ca aceasta sa fie deturnata pentru plata penalizarilor? (vezi toată discuția)
Calcul penalitati intretinere SicaD SicaD Buna ziua, Sunt in situatia in care am cerut asociatiei de proprietari sa-mi explice cum se calculeaza penalitatile de intarziere. Eu consider ca nu sunt in ... (vezi toată discuția)
Este legal ca rata de penalizare sa fie 0.2% pe zi după 50 zile ... Tudorionascu Tudorionascu Este legal ca rata de penalizare sa fie 0.2% pe zi după 50 zile de la afișarea listei de intretinere? (vezi toată discuția)