avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 709 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cum se repartizeaza diferentele de apa in cadrul ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cum se repartizeaza diferentele de apa in cadrul asociatiei de proprietari hotararii asociatiei conform legii 198/2018 art 15 alineat 3 litera F hotararii asociatiei

Cum ati hotarat in cadrul asociatiei sa repartizati diferentele de apa pozitive sau negative aparute intre apometrul general si suma apometrelor individuale ale locatarilor?

Diferentele de apa in cadrul asociatiei de proprietari se repartizeaza conform legii 198/2018 art 15 alineat 3 litera F
prin decizia fiecarei asociatii in parte.
hotararii asociatiei
Legea 196/2018
[ link extern ]

Legea 196/2018 ART. 15
(3) În cadrul adunării proprietarilor pentru constituirea asociației de proprietari se prezintă și se
adoptă statutul asociației de proprietari, care cuprinde cel puțin următoarele informații:
f) repartizarea cheltuielilor asociației de proprietari, conform legii;


Pentru sustinerea celor de mai sus atasam raspunsul ANRSC mai jos in link:
[ link extern ]
Raspuns primit de w_v_w_v in 2019 dar si de mine recent pentru a fi la zi si a nu avea probleme in cazul cand ajungem la judecatorie.

Conform legii vechi 230/2007 adunarea generala adopta un regulament propriu de repartizare a diferentelor de apa aparute la calcul intre intre apometrul general si suma apometrelor individuale ale locatarilor.
Conform legii 196/2018 acesta modalitate de repartizare se mentine si adopta in statut conform articolul 15 alineatul 3 .

Prin urmare adunare asociatia de proprietari stabileste modalitatea de repartizare acestor diferente care pot fi pozitive sau negative in diferite feluri:
-proportional cu consumul (cea mai logica intrucat diferentele aparute sunt generate de mijloacele de masura respectiv apometre cu exceptia avariilor)
-pe cota indiviza (logica doar in cazul avarilor)
-pe numarul de persoane (ilogica daca ai apometre)
-combinatii intre acestea de mai sus.

In mini grupul nostru al celor de pe AVOCATNET , care pastram legatura si in afara forumului ,am ajuns la concluzia ca diferentele de apa aparute lunar sunt cauzate de apometre si ar trebui repartizate proportional cu consumul cu exceptia situatiei cand are loc o avarie si o vom repartiza in acea luna pe cota indiviza, doar daca diferenta de apa este pozitiva (apometru general- suma apometre individuale)

Pentru sustinerea celor de mai sus atasam raspunsul ANRSC mai jos
[ link extern ]
Raspuns primit de w_v_w_v in 2019 dar si de mine recent pentru a fi la zi si a nu avea probleme in cazul cand ajungem la judecatorie.

si argumentam prin urmatoarele situatii:

Exemplu: daca in luna respectiva apometrul general arata 20m3 si in bloc au fost doar 2 apartamente locuite respectiv:

- Ap 1 cu un consum declarat de 6m3 si

- Ap 2 cu un consum declarat de 4m3,

diferenta pozitiva de 10 m3 (20-6-4=10) va fi repartizata la cele 2 apartamente proportional cu consumul acestora.

Acest lucru se poate face in 2 moduri ambele ducand la acelasi rezultat:

Varianta 1: Ap 1 plateste 12m3 si Ap 2 plateste 8m3 , dar afisand la rubrica metri cubi consumati un consum de apa rece mai mare decat cel pe care l-a declarat locatarul acesta nu isi poate verifica daca este luat in calcul consumul declarat de el.

Varianta 2: Impartim factura sa zicem 100 lei la consumul declarat total al locatarilor si rezulta astfel un nou pret pe m3 care este inmultit cu consumul declarat de locatar. Astfel fiecare plateste consumul declarat inmultit cu noul pret recalculat, rezultand astfel repartizarea diferentelor proportional cu consumul. In felul acesta locatarul isi poate verifica consumul de apa rece, respectiv apa calda.

Nu am gasit relevanta repartizarea diferentei de consum in functie de nr persoanelor in aceasta problema mai ales ca sunt numeroase situatiile cand consumul este negativ si nu ai putea sa repartizezi o diferenta negativa pe numarul de persoane.

La fel repartizarea pe suprafata unde nu ai putea repartiza diferente negative si mai ales unor apartamente nelocuite.
Asadar noi repartizam lunar diferentele proportional cu consumul cu exceptia situatiei cand are loc o avarie (spargere a unei tevi ) si in luna aceea daca sunt diferente pozitive le repartizam pe cota indiviza iar daca sunt negative tot proportional cu consumul.
Multumim si asteptam si alte modalitati doar cu argumente referitoare la decizia aleasa.
Ultima modificare: Marți, 25 Iulie 2023
Nivea, utilizator
Cel mai recent răspuns: w_v_w_v , utilizator 23:33, 25 Iulie 2023
Discutați, vă rog, doar pe actuala lege a asociațiilor de proprietari. Altfel e numai pierdere de timp.

Și mai am o rugăminte: țineți cont de subiectul topicului. E precizat clar la început ce a dorit @Nivea să se posteze:
Cum ati hotarat in cadrul asociatiei sa repartizati diferentele de apa pozitive sau negative aparute intre apometrul general si suma apometrelor individuale ale locatarilor?


Mulțumesc.

PS:
@Nivea are pauză de forum o săptămână pentru că postat un mesaj pentru latka pe unde a apucat prin forum. În plus, limbajul folosit era absolut neregulamentar.
Vă rog să luați această parte din mesajul meu doar ca pe un anunț și să nu duceți topicul în altă direcție. O să șterg tot ce nu se referă la repartizarea diferențelor de apă constatate în plus sau în minus.
Ultima modificare: Marți, 25 Iulie 2023
Manuela Rășină, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
ASOCIAŢIA DE PROPRIETARI


REGULAMENT
pentru calculul valorii consumului de apă



Conform Legii196/2018 ART. 15 care prevede :
(3) În cadrul adunării proprietarilor pentru constituirea asociației de proprietari se prezintă și se
adoptă statutul asociației de proprietari, care cuprinde cel puțin următoarele informații:
f) repartizarea cheltuielilor asociației de proprietari, conform legii;
Asociatia de proprietari stabileşte modul de citire, calcul şi repartizare a contravalorii consumurilor de apă rece astfel:

1. Se citeşte, se determină şi se consemnează consumul de apă în metri cubi înregistrat pe contoarele din apartamente (diferenţa dintre indexul nou şi cel vechi), si se transmit asociatiei de proprietari în primele 3 zile ale fiecărei luni rezultand astfel valoarile individuale pe apartament şi o suma totală a valorilor rezultate.

2. Se face diferenţa dintre valoarea consumului in m3 de pe factură şi valoarea totala rezultată la punctul 1). si se repartizeaza in mod egal proprietarilor care nu au transmis indexul in acea luna. Daca toti locatarii au transmis indexii si consumul se trece la punctul 3).

3. Această diferenţă se repartizează proportional cu consumul daca in luna respective nu a avut loc o avarie majora la sistemul de alimentare cu apă .
Diferenta se va calcula astfel: valoarea facturii se împarte la consumul general declarat de locatari şi se stabileşte un alt preţ unitar pentru toate apartamentele aferente branşamentului respective.
Acest preţ unitar înmulţit cu consumurile individuale stabilite mai sus determină suma de plată pentru fiecare apartament iar însumarea lor trebuie să fie egala cu valoarea de pe factură;

4. Daca in luna respective a avut loc o avarie majora la sistemul de alimentare cu apă atunci diferenta de la punctual 2 se consideră pierdere şi se consemnează alături de celelalte cheltuieli administrativ-gospodăreşti repartizându-se pe cotă parte indiviză (în funcţie de suprafaţa utilă) tuturor proprietarilor.

5. Daca diferentele inregistrate in luna in care se efectueaza citirile de verificare de catre reprezentantii asociatiei de proprietari depasesc 50% din valoarea facturii atunci se prezintă urgent situaţia preşedintelui şi comitetului executiv în vederea depistării cauzelor acestor diferenţe, de limitare a pierderilor, scapărilor, sustragerilor de apă şi/sau remedierea defecţiunilor la instalaţia de alimentare cu apă.


Aprobat în şedinţa adunarii generale din data 28 Martie 2019

PRESEDINTE

Ultima modificare: Marți, 25 Iulie 2023
w_v_w_v, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Repartizarea diferentei de apă - diferența dintre consumul ... HAV05 HAV05 Repartizarea diferentei de apă - diferența dintre consumul înregistrat de contorul de branșament și suma consumurilor individuale se repartizează ... (vezi toată discuția)
Cum se repartizeaza pierderile de apa? znicolae9 znicolae9 Asociatia de proprietari a blocului in care locuiesc repartizeaza pierderile de apa in mod egal pe apartamente. Este corect? Personal mi se pare incorect ... (vezi toată discuția)
Proprietar care nu declara consumul de apa Paulishta Paulishta Buna dimineata. Doresc sa va expun o situatie din blocul in care locuiesc si va rog sa ma ajutati indicandu-mi cui trebuie sa ma adresez pentru ... (vezi toată discuția)