avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 671 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Vechime pierduta
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Vechime pierduta

Buna ziua!
Am lucrat prin '88 - '89 la o firma care ulterior s-a desfiintat, iar actele au ajuns la Arhive in resedinta de judet, unde, insa, după cum mi s-a spus, a fost un incendiu si dosarele s-au pierdut. Intre timp am facut facultatea, la un moment dat am luat somaj, dar nu-mi amintesc exact perioada, apoi, din 2000 pana azi am un serviciu stabil in aceeasi institutie. Din cate stiam mai demult, perioada de somaj si cea de studii superioare se considera vechime in munca. Intrebarea mea este daca merita sa incerc sa-mi reconstitui acei ani in cartea de munca si daca e posibil sa o fac.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:27, 28 Iulie 2023
1. Perioada în care o persoană a beneficiat de indemnizaţie de şomaj constituie vechime în muncă numai dacă drepturile aferente s-au primit sub imperiul Legii 1/1991, deoarece, potrivit art.15 din acest act normativ, perioada pentru care o persoană este îndreptăţită să primească ajutor de şomaj sau de integrare profesională constituie vechime în muncă şi în aceeaşi unitate.

Începând cu data de 01.03.2002, data intrării în vigoare a Legii nr.76/2002, privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare, aceste perioade nu mai sunt recunoscute de lege ca fiind vechime în muncă, ci stagiu de cotizare la pensie si la sanatate.

2. Vechimea in munca este considerata perioada in care ati desfasurat activitatea in baza c.i.m. Astfel, facultatea nu constituie vechime in munca.

Potrivit art.49 din Legea 263/2010:
(1) In sistemul public de pensii se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:
...
b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diploma;
....

3. Despre ce societate este vorba?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Perioada de 4 ani de facultate(curs de zi)constituie vechime ... Belgi Belgi Perioada de 4 ani de facultate(curs de zi)constituie vechime in munca? Buna ziua.In conditiile in care am o facultate absolvita la zi in perioada 2002-2006,cu ... (vezi toată discuția)
Vechime in munca iconita iconita Buna ziua! As dori sa ma informati daca perioada de somaj se considera vechime ca si Facultatii de drept de patru ani, urmata la zi.Va multumesc si astept ... (vezi toată discuția)
Stagiu ani facultate stanca123 stanca123 daca facultatea este de 5 ani iar eu m am angajat din anul 4, primii 3 ani de facultate se considera vechime in munca? (vezi toată discuția)