avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1641 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... parte responsabila civilmente
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

parte responsabila civilmente

Exista vreo sansa ca o societate comerciala, in calitate de parte responsabila civilmente, sa nu fie obligata la plata de daune in solidar cu inculpatii, pentru repararea prejudiciului produs?
Cel mai recent răspuns: g.florin , utilizator 15:11, 16 Aprilie 2009
MULTUMESC GABRIELA.
Nu vad cum sa nu fie obligata. Numai daca reuseste sa dovedeasca faptul ca nu e responsabila, adica oamenii nu au actionat in numele si pe seama ei, ca prepusi...
Se poate intoarce impotriva lor, insa daca se dovedeste ca e din vina ei... degeaba se intoarce... Depinde cum s-au reprectat proceduri etc. Daca societatea chiar nu stia sau nu avea cum sa stie de activitatea lor, daca si-a luat toate masurile de a cunoaste ce se intampla etc.
Firma e certificata ISO?
sophia_sb a scris:

Exista vreo sansa ca o societate comerciala, in calitate de parte responsabila civilmente, sa nu fie obligata la plata de daune in solidar cu inculpatii, pentru repararea prejudiciului produs?

Daca inculpatii au savarsit infractiunile avand anumite calitati in cadrul firmei
(angajati, administrator, asociati), folosindu-se de aceste calitati pentru a favoriza actiunile infractionale, da, aceasta firma poate fi chemata in proces ca parte responsabila civilmente si poate raspunde in solidar cu inculpatii.
nicoleta musat a scris:

MULTUMESC GABRIELA.

Cu placere!
cum se realizeaza practic actiunea in regeres? se merge pe procedura civila?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Parte responsabila civilmente mi_re_la68 mi_re_la68 Buna ziua. In 2009 agajatul meu a produs un accident de circulatie din care au rezultat doua victime: una decedata si cealalta spitalizata (maxim 10 zile). ... (vezi toată discuția)
recuperarea prejudiciului de la persoane care nu sunt inculpate Corina1234 Corina1234 Bună ziua! Vă rog să mă ajutati sa-mi clarific următoarele aspecte referitoare la actiunea civilă in procesul penal Se poate solicita obligarea in ... (vezi toată discuția)
Proces cu daune! SavaAndra SavaAndra Buna ziua , ma numesc Andra si am doua intrebari in legutura cu un proces in care sunt parte civila. In sept 2013 tatal meu a fost lovit de un autoturism in ... (vezi toată discuția)