avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1681 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Evacuare bunuri din birou fără inștiințare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Evacuare bunuri din birou fără inștiințare

Sunt angajat intr-o instituție publică până la 31 august 2023, când ies la pensie, acum efectuându-mi concediul de odihnă, până pe data de 21 august, inclusiv. Managerul instituției mi-a evacuat din birou bunurile personale fizice și calculatorul în care aveam aplicații softwarwe proiectate de mine și documente personale, fără să fiu anunțată. Nu am fost inștiințată că biroul meu va intra într-un proces de renovare, că mi-aș fi pus la adăpost aceste bunuri. Bunurile fizice le-am gasit aruncate in alt birou, dar calculatorul cu aplicațiile mele nu-l găsesc. Cum pot fi sigură că aceste aplicații, unele cu datele mele personale nu ajung în mâini rau intenționate sau nu pot fi folosite de alții?
Ce pot să fac în această situație?
Vă mulțumesc!
13 din 14 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dumneavoastra ar fi trebuit sa stiti ca nu aveti voie sa aveti documente personale stocate pe calculatorul de serviciu. De asemenea, nici acele aplicatii nu e clar daca va apartin in cazul in care au fost proiectate pe calculatorul de serviciu in timpul orelor de program. Calculatorul de serviciu apartine institutiei si nu sunt obligati sa va anunte ca l-au mutat. De asemenea, daca scopul era sa va copieze cineva directoarele puteau si aveau dreptul sa faca asta si fara sa va ascunda calculatorul.
10 din 11 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua , va intelegem situatia insa asa cum 0 expuneti se poate citi ca atat biroul , calculatorul si incaperea nu va apartim ,sunt intr-o institutie publiice , deci nu aveti drepturi asupra lor .Se pot reloca fara acceptul dumneavoastra ,
lucrurile personale se pot inventaria sau nu si muta unde se pot depozita si pregatit biroul pentru inlocuitorul dumneavoastra ,Totul a fost dictat si de buna colaborare cu institutia . Este o neglijenta sa nu va salvati aplicatiile software proiectate , documentele personale sau macar sa fie protejate cu o parola puternica unica .Atata timp cat calculatorul, nu este pe fisa postului ,pe inventarul care trebuie predat nu aveti cum sa fiti suparat , face parte din experienta fostului loc de munca .Bucurativa de concediu si consumati cu placere alaturi de cei dragi bauturi dulci sa va treaca amareala situatiei . Pensie lunga si linistitita sa aveti .
3 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Oama sau omul nu zice că era biroul său, ci că avea acolo niște lucruri personale, adică pe bune proprietatea lui și nu zice nici că era calculatorul lui decât în sensul că era calculatorul pe care lucra el, ci că pe acest calculator erau niște aplicații software create de el. Deci asupra cărora are totuși niște drepturi de autor. Sigur, nu precizează dacă acele aplicații erau create în legătură cu serviciul, și atunci sunt ale instituției, cumpărate cu salariul drept preț, sau sunt proiecte personale, ceea ce, desigur, ridică problema folosirii timpului de lucru și mijloacelor materiale ale instituției în scopuri pentru care aceasta nu și-a dat acordul.

Dar, ce să-i faci, ideologia luptei de clasă reinterpretată de un anumit bugetar cronic prin anul 2010 a făcut victime.
Ultima modificare: Vineri, 11 August 2023
Cornel Vasile, Consilier juridic
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Stimata doamna, Avand in vedere ca afirmati ca ati proiectat aplicatii informatice, inseamna ca stiti ca puteati ca preventiv inainte de concediu, sa va faceti back-up in cloud sau pe stick, HDD extern, pentru ceea ce vreti sa salvati, astfel incat cei care nu ar sti user si parola sa nu le poata accesa. Din pacate calculatorul este proprietatea unitatii si dispun de el. Cred ca prin discutie amiabila cu conducatorul unitatii se poate rezolva si aceasta problema. In rest, fruntea sus! Va spun din proprie experienta ca si dupa iesirea la pensie exista viata. Pensie luuuuunga.....
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 August 2023
ibn, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util

Alexandru Surcel a scris:

Oama sau omul nu zice că era biroul său, ci că avea acolo niște lucruri personale, adică pe bune proprietatea lui și nu zice nici că era calculatorul lui decât în sensul că era calculatorul pe care lucra el, ci că pe acest calculator erau niște aplicații software create de el. Deci asupra cărora are totuși niște drepturi de autor. Sigur, nu precizează dacă acele aplicații erau create în legătură cu serviciul, și atunci sunt ale instituției, cumpărate cu salariul drept preț, sau sunt proiecte personale, ceea ce, desigur, ridică problema folosirii timpului de lucru și mijloacelor materiale ale instituției în scopuri pentru care aceasta nu și-a dat acordul.

Dar, ce să-i faci, ideologia luptei de clasă reinterpretată de un anumit bugetar cronic prin anul 2010 a făcut victime.

Nu erau proiecte personale. Erau soft-uri educaționale proiectate de mine, fișe de lucru, teste, conținuturi actualizate, proiecte didactice, și multe altele, cu care m-am prezentat în fața elevilor așa cum ar trebui să facă orice om de la catedră. Puteam să-mi desfășor activitatea și fără ele căci remunerația ar fi fost aceeași, dar mi-ar fi fost rușine să mă prezint în fața elevilor dictând lecții și dând "lucrări de control". Cât despre "bugetarii cronici"...unii dintre ei sunt ultimii care au făcut școala "la școală", nu pe la nu știu ce universitate de pe meleagurile patriei.
P.S. Le am salvate, dar nu aș vrea să le las "moștenire" cu forța și oricui.
Ultima modificare: Marți, 15 August 2023
Ikymar, utilizator

Alte discuții în legătură

G mail imi prezinta un raport privind ip -ul celor care deschid adresa ovidiu7676 ovidiu7676 am vreo 4 IP-diferite ce se intampla, stiam ca e sigur in comparatie cu YHAOO. (vezi toată discuția)
Violarea casutei postale tonica tonica Buna seara, lucrez intr-o institutie publica pe un post unic si am un calculator care deserveste strict departamentul unde lucrez, in zilele de concediu de ... (vezi toată discuția)
Securitatea datelor din calculator crmnradu crmnradu Buna ziua! Doresc sa aflu daca: in timp ce eram plecata din institutie pentru rezolvarea unei probleme de serviciu, sefa serviciului la indemnul directorului a ... (vezi toată discuția)