avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 190 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită cum se calculeaza /se aplica - dobanda legala ...
Discuție deschisă în Executare silită

cum se calculeaza /se aplica - dobanda legala remuneratorie ? ...

cum se calculeaza /se aplica - dobanda legala remuneratorie ?

Buna ziua.

Avem mare nevoie de dumneavostra ca sa ne ajutati cu un raspuns.

Institutia noastra publica trebuie sa puna in executare o hotarare judecatoreasca privind drepturi salariale, actualizate cu indicii de inflație + dobanda legala remuneratorie.

Angajatul trebuie sa primeasca suma de 366 de lei.

Contabilul sef – a spus ca:
- La drepturile salariale - rata dobanzii legale remuneratorii se stabileste, potrivit art.3 alin.(1) din O.G. nr.13 /2011, la nivelul ratei dobanzii de referinta a BNR.
- La dobanda legala remuneratorie – se calculeaza si se retine impozit.

Dar, în aceeași O.G. – se mai spune ca:
- art.3 alin.(3) În raporturile juridice care nu decurg din exploatarea unei întreprinderi cu scop lucrativ, în sensul art.3 alin.(3) din Legea nr.287 /2009 privind Codul civil, republicată, rata dobânzii legale se stabileşte potrivit prevederilor alin.(1), respectiv alin.(2), diminuat cu 20%.

Iar in art.3 alin.(3) din Legea nr.287 /2009 privind Codul civil, republicată – se spune ca:
- Constituie exploatarea unei intreprinderi exercitarea sistematica, de catre una ori mai multe persoane, a unei activitati organizate ce consta in producerea, administrarea sau instrainarea de bunuri ori in prestarea de servicii, indiferent daca are ori nu un scop lucrativ.


Problema:
- cum se calculeaza dobanda legala remuneratorie ?
1. - la suma de plata de 366 de lei – se aplica rata dobanzii legale remuneratorii BNR, după ce s-a retinut impozit ?
SAU
2. - la suma de plata de 366 de lei – se aplica rata dobanzii legale remuneratorii BNR după ce s-a retinut impozitul, doar dupa ce s-a diminuat cu 20% ?
- diminuarea de 20% dobanzii legale remuneratorii - se aplica si la drepturile salariale /hotarari judecatoresti ?

Alte discuții în legătură

Dobanda legala rosu gheorghe rosu gheorghe Printr-o hotarare judecatoreasca am fost obligat sa returnez o suma de 13377,85 lei nedatorata si incasata de mine la data de 15.06.2012 in urma unei ... (vezi toată discuția)
Imprumut intre pf floridradi floridradi Conform OG 13/2011 ce prevede ca : 'Art. 3. - (1) Rata dobanzii legale remuneratorii se stabileste la nivelul ratei dobanzii de referinta a Bancii Nationale ... (vezi toată discuția)
Aplicarea dobanzii legale bnr monica_foica monica_foica La calculu dobanzii legale se aplica 4 puncte procentuale la dobanda de referinta comunicata de BNR? Iar la persoanele fizice se scade din dobanda legala+4% , ... (vezi toată discuția)