avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... imprumut intre PF
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

imprumut intre PF

Conform OG 13/2011 ce prevede ca :
'Art. 3. - (1) Rata dobanzii legale remuneratorii se stabileste la nivelul ratei dobanzii de referinta a Bancii Nationale a Romaniei, care este rata dobanzii de politica monetara stabilita prin hotarare a Consiliului de administratie al Bancii Nationale a Romaniei
(2) Rata dobanzii legale penalizatoare se stabileste la nivelul ratei dobanzii de referinta plus 4 puncte procentuale
(3) In raporturile juridice care nu decurg din exploatarea unei intreprinderi cu scop lucrativ, in sensul art. 3 alin. (3) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicata, rata dobanzii legale se stabileste potrivit prevederilor alin. (1), respectiv alin. (2), diminuat cu 20%'
si
' Art. 5. -(1) In raporturile juridice care nu decurg din exploatarea unei intreprinderi cu scop lucrativ, in sensul art. 3 alin. (3) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicata, dobanda nu poate depasi dobanda legala cu mai mult de 50% pe an'

intre PF se poate stipula in contractul de imprumut o dobanda calculata in lei in conditiile ordonantei, platibila lunar?
In cazul unui imprumut in Euro cu plata in echivalent lei , la cursul BNR de la data platii ce dobanda de referinta ar trebui luata in calcul?
Multumesc,
Florin
Cel mai recent răspuns: floridradi , utilizator 16:10, 12 Septembrie 2011
intre persoane fizice se numeste camatarie si intra sub incidenta legii penale
@ionescua65

Cititi macar una dintre discutiile purtate pe forum referitor la contractele de imprumut intre persoane fizice - sunt legale.

De exemplu aceasta:
www.avocatnet.ro/content/for...


Completare

Iar dobanda are valori reglementate prin OG 13/2011(indicata de initiatorul topicului). Pe dumnealui il intereseaza ca dobanda pe care vrea sa o perceapa sa nu depaseasca limitele impuse prin lege si daca o poate incasa lunar.

Ultima modificare: Vineri, 9 Septembrie 2011
Ares-3, moderator
multumesc ,

asa este, ma intereseaza in primul rand daca ' in spiritul si in litera' og13/2011 un contact intre doua PF incheiat in euro, platibil in lei la cursul BNR de la data platii poate prevede plati lunare, iar dobanda la euro poate fi cea stipulata in ordonanta adica 6%.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dobanda legala rosu gheorghe rosu gheorghe Printr-o hotarare judecatoreasca am fost obligat sa returnez o suma de 13377,85 lei nedatorata si incasata de mine la data de 15.06.2012 in urma unei ... (vezi toată discuția)
Aplicarea dobanzii legale bnr monica_foica monica_foica La calculu dobanzii legale se aplica 4 puncte procentuale la dobanda de referinta comunicata de BNR? Iar la persoanele fizice se scade din dobanda legala+4% , ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza /se aplica - dobanda legala remuneratorie ? ... oanaportar oanaportar cum se calculeaza /se aplica - dobanda legala remuneratorie ? Buna ziua. Avem mare nevoie de dumneavostra ca sa ne ajutati cu un raspuns. Institutia ... (vezi toată discuția)