avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 213 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Pod fara utilitati - e necesar acordul vecinilor?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Pod fara utilitati - e necesar acordul vecinilor?

Buna ziua,
Un pod care nu a avut conexiuni la utilitati (apa, lumina, gaz) si prin mijloace...romanesti isi face o scurgere pe exteriorul cladirii este legal?
Zice ca inveleste conducta pe care vrea sa o faca in materiale speciale si rezolva scurgerea.
In plus, daca in acest pod nu a fost bucatarie (nu a fost proiectat pt asa ceva nevand utilitati), isi poate face fara acordul vecinilor?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: IoanaMaria10+ , utilizator 13:54, 21 August 2023
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Podul nu-si face scurgere, introduceti subiectul in propozitie. Iar pentru orice scurgere pozitionata pe fatada cladirii trebuie sa se respecte legea 196/2018 :
Articolul 37
(6) Modificarea instalațiilor interioare ale condominiului aflate în proprietate comună se realizează numai în condițiile legii, pe baza unui referat tehnic de specialitate, emis de furnizorul utilității, în care se arată efectele modificării instalației respective și a autorizației de construire. Pe baza referatului tehnic, adunarea generală hotărăște, cu votul majorității a două treimi din numărul membrilor asociației, asupra necesității și oportunității efectuării modificării.
Articolul 39
Modificările constructive și utilizarea în alte scopuri a unor părți sau elemente de construcție ale condominiului, precum și amplasarea de mijloace publicitare pe fațada și/sau pe terasa/învelitoarea imobilului, suspendarea de stâlpi, pereți, scări interioare și altele asemenea se fac numai cu acordul a două treimi din proprietarii membri ai asociației de proprietari, al tuturor proprietarilor direct afectați și pe baza autorizației de construire, cu respectarea legislației în vigoare.
[ link extern ]
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
@IoanaMaria10+

Ar fi cazul să dați mai multe detalii, ca de exemplu cum s-a ajuns în situația ca în podul imobilului să se înființeze o bucătărie.

Ultima modificare: Luni, 14 August 2023
robert1958, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Prin modificari de acte cel putin ciudate si fara acordul vecinilor s-a ajuns sa isi treaca in cadastru camere, bai, bucatarii, hol, a facut zidarie noua, a mutat pereti. Desi nu are nici macar conexiune la conducta de scurgere pentru bucatariile pe care vrea sa le construiasca. Face si bai in acel spatiu, spatuiul fiind un pod pe acolo are aerisirea conducta de la baie si vrea sa se conectee la ea pentru a-si face 2 bai. Este legal, se pot face aceaste lucrari fara autorizatie de construire si fara acordul tuturor vecinilor?
Multumesc
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
@ IoanaMaria10+

Spuneți dvs.:

Prin modificari de acte cel putin ciudate si fara acordul vecinilor s-a ajuns sa isi treaca in cadastru camere,

bai, bucatarii, hol, a facut zidarie noua, a mutat pereti.


Înțeleg că deja discutăm despre o proprietate privată iar nu despre proprietatea comună ceea ce necesită o abordare diferită. Mai înțeleg că singura legătură cu partea comună este dedusă din faptul că vrea să se racordeze la instalația comună de alimentare cu apă și scurgerea celor două băi la scurgerea comună, iar scurgerea de la bucătărie vrea să o pozeze pe exteriorul imobilului, adică pe fațada care este de asemenea parte comună

Am neglijat să va întreb dacă pentru imobilul cu pricina este constituită o asociației de proprietari.

În funcție de situația juridică avem două acte normative care reglementează, respectiv legea specială ( legea 196/2018) și legea generală respectiv Codul civil sau în funcție de circumstanțe prima prin completare cu următoarea.
Ultima modificare: Luni, 14 August 2023
robert1958, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu este asociatie, e un bloc cu doar 4 apartamente. Partea de pod a fost cumparata de o persoana acum multi ani si a fost nelocuita, De curand o agentie imobiliara a cumparat spatiul si efectueaza lucrari pe care le estimeaza la 9-10 luni. Demolari zidarie existenta, zidarie noua care nu era in spatiu, galagie infernala, cu explicatia reparatie sarpanta lemn. Intrebarile mele sunt:
1. Demolari de zidarie inlusiv BCA se pot face fara autorizatie de construire?
2. Termenul lucrarii: de peste 6 luni este un zgomot care imi afecteaza viata. La lucrari cu zgomot foarte mare care este solutia pentru mine care locuiesc fix sub acest spatiu. Exista un termen limita de expunere - de ex. 2 luni pentru reparare sarpanta? Daca nu, ce masuri sunt legale?
3. Se pot pune utilitati in spatiu fara acordul vecinilor? Pe exteriorul cladirii pentru ca pe interior ar trebui sa sparga apartamentele tuturor vecinilor?
4. Pot face acest lucrari cu acordul doar a unor vecini si nu a tututor?
5. Se poate transforma / schimba destinatia spatiului din pod in apartament fara acordul tuturor vecinilor?
6. Pot pune zidarie pe cladire fara autorizatie de construire si fara acordul tuturor vecinilor? Acoperisul avea la baza scanduri de lemn, proprietarul anterior isi facuse o improvizatie de pereti din rigips pe care actualul i-a facut din zidarie si mai inalti.
7. In plus tot mentioneaza ca "inca" nu ne-a pus la plata, mentionand ca repararea podului este in sarcina tutoror (nu avem nicio problema oricum din cauza podului).. Pe langa faptul ca ne afecteaza grav viata si nu exista autorizatie, ne poate solicita o plata fara sa avem un cuvant de spus despre ce felul in care am dori poate sa se executa o reparatie, in cazul in care ar fi nevoie?
Multumesc frumos pentru ajutor!


Multumesc

Alte discuții în legătură

Modificare cf uscatorie/pod in apartament hernancattaneo hernancattaneo [b]Buna ziua[/b], am achizitionat in 2019 un pod/mansarda unui bloc care este transformat intr un apartament foarte frumos. In CF apare etaj Pod , Uscatoria ... (vezi toată discuția)
Amenajarea podului unei mansarde matei_stoica matei_stoica Buna ziua, Am un apartament situat la etajul 4 din 4, iar in cartea funciara a imobilului apartamentul este incadrat defapt ca si mansarda (tavanul fiind de ... (vezi toată discuția)
Acoperis impexrom impexrom Ma poate ajuta cineva? Locuiesc intr-un imobil cumparat prin legea 112,format din 10 apartamente,6 in corp A cu 4 scari,an constructie 1936 si 5 apartamente ... (vezi toată discuția)