avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 210 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Alcoolemie
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Alcoolemie

Buna ziua,
Am fost depistat cu o alcoolemie de 0,70 in etilotest pe un drum de tara.
S-a inaintat o adresa pentru a afla starea drumului, daca este public sau nu.
Din informatii proprii am inteles ca drumul este vicinal ( dar cei de la primarie ne mai intalnind speta si neavand inca adresa de la politie in proprietate, nu pot sa spuna daca este public sau nu).
Din ce am inteles, drumul este facut pentru a ajunge satenii la pamanturile lor, deoarece este la iesire din localitate (extravilan).
Care sunt sansele sa fiu absolvit de acuzatii si sa primesc inapoi permisul?
Ultima modificare: Miercuri, 16 August 2023
IonIonut22, utilizator
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 15:27, 16 August 2023
Sansele sunt foarte mari, daca se constata ca acel drum nu este drum public. Nu se mai aplica atunci codul penal.

Articolul 8
Drumurile de interes local aparţin proprietăţii publice a unităţii administrative pe teritoriul căreia se afla şi cuprind:
a) drumurile comunale, care asigura legăturile:
- între reşedinţa de comuna cu satele componente sau alte sate;
- între oraşul cu satele care îi aparţin, precum şi cu alte sate;
- între sate;
b) drumurile vicinale sunt drumuri ce deservesc mai multe proprietăţi, fiind situate la limitele acestora;
c) strazile sunt drumuri publice din interiorul localităţilor, indiferent de denumire: strada, bulevard, cale, chei, splai, sosea, alee, fundatura, ulita etc.
Articolul 12
Încadrarea în categorii functionale a drumurilor naţionale, judeţene şi comunale se face prin hotărâre a Guvernului, iar a drumurilor vicinale şi a strazilor, prin hotărâre a consiliului judeţean sau local, după caz.
[ link extern ]

"Circulatia pe un drum vicinal,care face legatura intre un drum comunal si o proprietate privata si care nu este deschis circulatiei publice nu indeplineste conditia de drum public."
[ link extern ] /
"In aceste conditii, Curtea constata actiunea de conducere a vehiculului de catre inculpat nu s-a realizat pe un drum public, conditie esentiala pentru a se realiza tipicitatea infractiunii incriminate de art. 337 Cod penal, motiv pentru care se impune achitarea acestuia in temeiul art. 17 alin.(2) raportat la art. 16 lit.b) Cod procedura penala."
Ultima modificare: Miercuri, 16 August 2023
latka, moderator
Eu pot sa aflu daca drumul este public inainte sa primeasca politia raspunsul?
Daca adresati o cerere scrisa administratiei locale, de ce nu.
Dar in principiu aceste drumuri sunt publice sau nu? Pentru ca sigur nu o sa primesc la fel raspunsul ca si pentru politie, ei o sa aiba un altfel de formulare.
Nu aveti de unde sa stiti ca nu veti primi un raspuns la fel. Eu v-am spus sa cereti in scris asa ceva, oficial. Cititi va rog speta la care v-am dat deja link.
"Totodata, Curtea constata ca este irelevanta imprejurarea ca terenul pe care se afla respectivul drum apartine domeniului public al comunei, aceasta fiind doar o conditie necesara, dar nu si suficienta pentru a determina incadrarea acestuia in disp. art. 6 pct. 14 din OUG nr. 195/2002, lipsind conditia ca acesta sa fie special amenajat si deschis circulatiei publice."

Cititi si ordonanta legata de drumuri, la care, la fel, aveti link.
Articolul 4
Din punct de vedere al circulaţiei, drumurile se împart în:
a) drumuri deschise circulaţiei publice, care cuprind toate drumurile publice şi acele drumuri de utilitate privată care servesc obiectivele turistice ori alte obiective la care publicul are acces;
b) drumuri închise circulaţiei publice, care cuprind acele drumuri de utilitate privată care servesc obiectivelor la care publicul nu are acces.

Dvs. stiti mai bine ce fel de drum e ala, cum ati ajuns pe el si de ce e considerat drum vicinal si nu drum public.
Ultima modificare: Miercuri, 16 August 2023
latka, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Improprietarire cu un drum de exploatare bacleo bacleo buna ziua, este posibil ca un drum de exploatare, de interes public, sa fie trecut de primarie in proprietatea unei persoane fizice? acesta asigura accesul ... (vezi toată discuția)
Beat la volan? icv88 icv88 A, B, C se afla intr-un sat la un bar, unde A si B consuma bere, fiind vazuti si de alte persoane. A este vazut circuland prin sat cu masina proprietatea sa, ... (vezi toată discuția)
Soferi iresponsabili pe drum privat Costi A Costi A Locuiesc într-un cartier rezidențial- ansamblu de 9 blocuri. În interiorul cartierului avem implementate mai multe sensuri unice evidențiate cu marcaj pe ... (vezi toată discuția)