Buna seara !
In blocul unde locuiesc s-a hotărât în AG înlocuirea tuturor apometrelor vechi cu apometre noi cu citire radio. Din tot ce am citit aici pe forum, reiese ca Nu sunt obligata sa accept decizia AG. fiind vorba de spațiu individual nu comun. Apometrele fiind montate în apartament Sunt de acord sa schimb apometrele cu unele noi, pentru a fi de bună credință dar fara citire radio.,chiar cu o firma propusa de Asociatie. Nu doresc sa platesc lunar acea taxa de citire pe termen nelimitat, mai ales ca tot crește.
Am discutat cu administratorul si președintele blocului însă, ei susțin, ca trebuie să ne supunem deciziei AG și cei care refuzam apometrele cu citire radio, o sa plătim diferența citirii apelor ( branșament - apometre ).la paușal. Am argumentat si aici ca nu se poate aplica acest mod de calcul unui apartament contorizat, aducând în discuție Legea 196/2018, atat la înlocuirea apometrelor, cat si la modul de calcul.
Răspunsul lor a fost : ca putem face cum dorim, dar ei dupa ce stabilesc consumul în funcție de indexul dat de apometrele cu citire radio și fara citire, diferența o baga la paușal celor care nu acceptam apometre radio.
In blocul în acare am locuit în trecut exista calcul mixt. Sunt apartamente care au citire radio și altele care dau citirea la Asociație, iar diferența de apa se împarte la fel la toate apartamentele.
Ce pot sa fac legal în aceasta situație, sa nu plătesc acea diferența la paușal ?
Cui trebuie sa ma adresez pentru a clarifica aceasta neînțelegere ?
Administratorul si președintele îmi reproșează ca nu stiu eu legea, ca nu înțeleg, ca asa se procedează.
Va mulțumesc !
"Art. 26. - Producătorii sau reprezentanţii lor autorizaţi, importatorii şi utilizatorii poarta întreaga răspundere privind calitatea mijloacelor de măsurare care nu sunt supuse controlului metrologic legal, din punct de vedere metrologic."
Cine sunt utilizatorii care poarta întreaga raspundere?
In aceasta situatie, in conformitate cu prevederile art. 26 din OG nr. 20/1992, "Producatorii sau reprezentantii lor autorizati, importatorii si utilizatorii poarta intreaga raspundere privind calitatea mijloacelor de masurare care nu sunt supuse controlului metrologic legal, din punct de vedere metrologic". "
Cine sunt utilizatorii?Nu cumva proprietarii?
Daca un proprietar sau mai multi are montate apometre clasice, NU poate fi considerat ca acel/acele apartamente sunt necontorizate.
Este clar si s-a cam demonstrat de-al lungul topicului, numai ca acel/acei proprietari trebuie sa-si citeasca si sa raporteze indecsii la asociatie, pe cat posibil la aceeasi data cand citeste si firma care are contract cu asociatia. Mai mult, sa-si faca propria evidenta si eventual sa o confrunte cu ce este afisat pe lista de plata.
Acum, sa va zic ceva: noi am optat sa scapam de toate aceste griji si avand in vedere ca diferentele de apa dintre cantitatea facturata de furnizor si suma de cantitati individuale este atat de mica, incat nimeni nu-si mai bate capul cu evidente paralele. Si totusi, avem proprietari care au evidenta paralelea, dar nu am avut pana acum contestatii.
In fine, avantajul mare al apometrelor cu citire radio este ca citirea a 70-80 de apometre (o scara de bloc cu 40-45 de apt.) se face in doar cateva minute si se raporteaza la asociatie cu 3 zecimale. Citirea se face in aceeasi zi cu citirea pe care furnizorul o face bransamentele lor.
Apometrle cu citire radio mai au si alte avantaje: nu pot fi influentate magnetic (chiar daca se incearca, apometru face sesizare). Apoi, daca apometrul constata curgere continuua (exemplu, daca un vas de toaleta este defect), apometrul sesizeaza si raporteaza si acest lucru, astfel incat administratorul poate atrage atentia proprietarului, care poate chiar nu stia despre acest lucru. Mai sunt si ale avertizari (curgere inversa), dar o sa credeti ca am ceva cu vre-o firma... Exclus !
Sa nu uit: la noi serviciul de citire si raportare in tabel Excell, costa 1,99 lei/apometru/luna.
Bateria este garantata 10 ani.
................................
Mai era vorba despre apometre digitale - ei, sunt cum naiba sa nu fie, acum cand toate's digitale. De obicei sunt mult mai precise, au alte principii de masurare. Au dezavantajul ca sunt mult mai scumpe si daca acum, un apometru clasic cu citire radio costa cam 100-120 lei, un apometru digital costa cam tot 100-120, dar de Euro... Scoate din discutie acele chinezisme !
Cum am mai spus, este necesar ca toate apometrle dintr-un bloc sa fie de acelasi tip !
Iata ce raspuns a primit asociatia noastra de la primarie:
" “Diferenţele” între consumurile înregistrate de contoarul de branşament şi suma consumurilor înregistrate de repartitoarele de costuri pentru apă (apometrelor) montate în apartamente şi spaţiile comune, nu se pot repartiza arbitrar, după interpretări subiective sau personale.
Toţi proprietarii unităţilor imobiliare trebuie să ia măsuri pentru eliminarea sau reducerea diferenţelor de apă (pierderilor), iar dacă acestea există (se produc), trebuie să suporte plata lor conform regulilor stabilite în cadrul asociaţiei de proprietari.
Potrivit prevederilor Legii nr.196/2018 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor:
- art.75 cheltuielile asociaţiei de proprietari sunt:
- alin.(1): cheltuieli legate de exploatarea, repararea sau întreţinerea proprietăţii comune, şi cheltuielile pentru asigurarea serviciilor de care beneficiază proprietarii şi care nu sunt facturate individual către proprietăţile individuale;
- alin.(2): în funcţie de modul de calcul şi de criteriile de repartizare pe proprietăţi individuale:
a) cheltuieli pe număr de persoane care locuiesc sau desfăşoară activităţi în proprietăţi individuale;
b) cheltuieli pe consumuri individuale;
c) cheltuieli pe cota-parte indiviză, în funcţie de suprafaţa utilă a proprietăţii individuale;
d) cheltuieli pe beneficiari, aferente serviciilor individuale ale proprietarilor, dar gestionate financiar prin intermediul asociaţiei de proprietari;
e) cheltuieli pe consumatori tehnici;
f) cheltuieli de altă natură.
- alin.(3): asociaţia de proprietari are obligaţia de a respecta prevederile legale privind modul de repartizare a cheltuielilor comune, în caz contrar, hotărârile luate de adunarea generală a proprietarilor cu încălcarea acestor dispoziţii sunt nule de drept.
- art.83, alin.(1): „Cheltuielile pe consumuri individuale reprezintă cheltuielile asociaţiei pentru: apă rece şi canalizare; apă caldă de consum; energia termică, combustibilul şi apă rece pentru prepararea apei calde; gaze naturale; incălzirea proprietăţii individuale;
- alin.(2): Cheltuielile pe consumuri individuale se repartizează în funcţie de indexul contoarelor individuale, în funcţie de indexul repartitoarelor de costuri, conform normelor tehnice şi metodologiilor elaborate de autorităţile naţionale de reglementare sau de autorităţile administraţiei publice locale, sau în funcţie de alte criterii în baza cărora se pot individualiza consumurile, cu respectarea legislaţiei şi a reglementărilor în vigoare”.
Actele normative în vigoare, nu impun un mod de repartizare a diferenţelor de apă rece şi apă caldă (pierderilor de apă), între consumurile înregistrate de contoarul de branşament şi suma consumurilor înregistrate de repartitoarele de
costuri pentru apă din apartamente şi spaţiile comune, întrucât în condiţiile în care sunt respectate toate prevederile legale privind: întreţinerea corespunzătoare a instalaţiilor interioare de apă (începând de la branşament), montarea şi exploatarea sistemelor de repartizare a costurilor pentru apă rece şi apă caldă, în mod firesc nu trebuie să apară “diferenţe”.
În situaţia în care apar diferenţe între consumurile de apă înregistrate de contoarul de branşament şi suma consumurilor de apă înregistrate de repartitoarele de costuri (apometrelor) montate în apartamente şi spaţiile
comune, acestea pot fi repartizate în funcţie de cauzele care le-au generat, respectiv: pe cota-parte indiviză; în funcţie de numărul de persoane din imobil, ca un procent din consumul de apă realizat de către fiecare unitate imobiliară
(apartament/spaţiu cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă) sau egal pentru fiecare unitate imobiliară. De asemenea se poate efectua o regularizare a consumului.
Modul de repartizare a consumurilor/cheltuielilor în interiorul unui bloc (condominiu) este responsabilitatea exclusivă a asociaţiei de proprietari.
Procedura de citire, de calcul și de repartizare a cheltuielilor aferente diferențelor de apă rece/apă caldă la nivelul unei asociații de proprietari se stabilește printr-un regulament propriu al asociației de proprietari adoptat de comitetul executiv al acesteia. În același regulament este precizat și modul de repartizare a cheltuielilor aferente consumului de apă rece/caldă. Menţionăm că, legislaţia în vigoare nu face referire la impunerea unor criterii anume pentru repartizarea diferenţelor între cantitatea de apă rece şi/sau apă caldă facturată şi cantitatea declarată de către proprietari, reprezentând consumul individual.
În situaţia apartamentelor unde nu sunt montate repartitoarte de costuri agreate de prestatorul serviciului, calculul cheltuielilor pentru consumul de apă rece, apă caldă şi canalizare apă, se poate face şi pentru un consum estimat, dacă asociaţia de proprietari a blocului, prin reprezentanţii săi legali, nu au hotărât altfel.
Având în vedere ce le de mai sus, Asociația de proprietari, poate aproba, în condițiile legii, modificarea și completarea Regulamentului Asociației în sensul de a include dispoziții privitoare la procedura de citire, calcului, reparatizarea
cheltuielilor aferente diferențelor de consum pentru apă rece și apă caldă. De asemenea, Asociația de proprietari prin Adunarea generală poate aproba ca în Regulament să fie inclusă procedura de verificare a integrității contoarelor
pentru înregistrarea consumului individual și măsurile ce se iau în cazul în care se constată că a fost afectată integritatea aparatelor în cauză.
Precizăm că, în cadrul asociaţiilor de proprietari, organul de control atât în ceea ce priveşte legalitatea actelor şi documentelor, a hotărârilor, deciziilor, regulilor şi regulamentelor, cît şi controlul gestiunii financiar-contabile a asociaţiei şi a execuţiei bugetului de venituri şi cheltuieli al acesteia, este cenzorul/comisia de cenzori a asociaţiei de proprietari (art.61 din Legea nr.196/2018)."
Concluzia mea, dupa ce citesc in raspunsul astora, e ca asociatia cam poate sa imi puna in circa toate pierderile daca adopta acel regulament.
In blocul nostru de 3 scari si 60 de apartamente au mai ramas numai doua apartamente care nu si-au instalat apometre radio: eu (cu apometrele vechi de aproape 5 ani) si o vecina care nu are deloc apometre si plateste pausal.
Inca nu am date suficiente ca sa formulez o concluzie privind cuantumul in care s-au redus pierderile dupa inlocuirea apometrelor clasice. A trecut doar o luna intreaga in aceasta noua configuratie dar exista deja mai multe surse de erori:
1. citirea apometrului Termoenergetica (pentru apa calda) se face pe data de 1 a lunii, iar citirea apometrelor radio se face in data de 7 a lunii, teoretic concomitent cu citirea Apa Nova;
2. citirea de pe 7 de fapt s-a facut pe 8 (am vazut cu ochii mei masina de la firma in aceasta data); intelegerea cu firma a prevazut tiparirea lunara la avizier a indecsilor cititi radio pentru a fi confruntati de doritori cu indecsii afisati pe apometre. Probabil ca sa camufleze aceasta intirziere, nu a mai fost afisat nimic;
3. regulamentul asociatiei prevede obligativitatea proprietarilor de a-si modifica instalatia in sensul montarii orizontale a apometrelor pentru a maximiza sensibilitatea (modelul instalat are R63V si R125H). Va dati seama ca odata facut gheseftul cu firma asta, nu o sa stea nimeni sa ii puna pe proprietari sa sparga faiante in baie ca sa le aduca in regimul optim de functionare si verticale ramin.
E mai la indemina sa imi arunce in circa mie toate pierderile care am apometre mai sensibile (R80V, montate corect, orizontal).
Am facut cerere la asociatie, cu numar de inregistrare. prin care ii rog sa aplice sigiliile asociatiei si pe apometrele mele, aratindu-mi intreaga disponibilitate pentru verificarea corectitudinii instalarii, in mod inopinat. Au scaldat-o, nu sint in stare sa puna nici un sigiliu, vor sa ma oblige sa fac treaba asta pe cont propriu cu o firma, cum au decretat in "regulament", de preferat firma "care trebuie". Firma aceea, evident, nu se baga decit daca pun cu ei apometrele. Sigiliile pe care le pun ei sint banale, cu cod unic, luate de la Dedeman cu 100 de lei 100 de bucati. As putea si eu sa cumpar o cutie intreaga si sa folosesc doar 4, sa scriem in procesul verbal seria apometrului si a sigiliului corespunzator dar "nu se poate".