Buna seara !
In blocul unde locuiesc s-a hotărât în AG înlocuirea tuturor apometrelor vechi cu apometre noi cu citire radio. Din tot ce am citit aici pe forum, reiese ca Nu sunt obligata sa accept decizia AG. fiind vorba de spațiu individual nu comun. Apometrele fiind montate în apartament Sunt de acord sa schimb apometrele cu unele noi, pentru a fi de bună credință dar fara citire radio.,chiar cu o firma propusa de Asociatie. Nu doresc sa platesc lunar acea taxa de citire pe termen nelimitat, mai ales ca tot crește.
Am discutat cu administratorul si președintele blocului însă, ei susțin, ca trebuie să ne supunem deciziei AG și cei care refuzam apometrele cu citire radio, o sa plătim diferența citirii apelor ( branșament - apometre ).la paușal. Am argumentat si aici ca nu se poate aplica acest mod de calcul unui apartament contorizat, aducând în discuție Legea 196/2018, atat la înlocuirea apometrelor, cat si la modul de calcul.
Răspunsul lor a fost : ca putem face cum dorim, dar ei dupa ce stabilesc consumul în funcție de indexul dat de apometrele cu citire radio și fara citire, diferența o baga la paușal celor care nu acceptam apometre radio.
In blocul în acare am locuit în trecut exista calcul mixt. Sunt apartamente care au citire radio și altele care dau citirea la Asociație, iar diferența de apa se împarte la fel la toate apartamentele.
Ce pot sa fac legal în aceasta situație, sa nu plătesc acea diferența la paușal ?
Cui trebuie sa ma adresez pentru a clarifica aceasta neînțelegere ?
Administratorul si președintele îmi reproșează ca nu stiu eu legea, ca nu înțeleg, ca asa se procedează.
Va mulțumesc !
Nu intelegeti nimic se pare.
Asociatia incerca sa impuna aceeasi unitate de masura pentru toti.
Unii refuza prin urmare nu vi se pare normal sa li se aplice lor pierderile?
Cine vreti sa platesca pierderile alea?
Luati si scrieti la ANRSC si o sa vi se raspunda ca asociatia isi face propriul regulament. La fel si firmele de fac aceste calcule ISTA etc.
In cazul meu, situatia este partial similara, in sensul ca la avizierul blocului s-a afisat o informare primita de la prestatorul de servicii care a instalat mai demult contoare radio in bloc si face calculul costurilor, cum ca, in contextul aplicarii Ordinului nr. 7/2024 care reglementeaza modul de calcul si repartizare a consumurilor de energie termica si apa calda de consum, pe care il implementeaza acum si prestatorul, a aparut, citez, "o schimbare semnificativa in procesul de citire si repartizare a consumurilor".
Prin urmare, firma anunta ca nu va mai putea prelua citirile optice ale contoarelor fara modul radio.
Precizez ca in blocul in care stau, majoritatea au contoare radio, instalate de firma acum vreo 10 ani, dar sunt 3-4 apartamente care au ramas cu contoare optice in tot acest timp si au fost probleme.
Aberatia este ca prestatorul ne informeaza ca vor considera aceste apartamente ca fiind necontorizate in baza acestui Ordin 7/2024, art.21, alin.1 lit.e care spune ca un apartament poate fi considerat necontorizat si daca reprezentantul condominiului (in speta, asociatia) decide inlocuirea contoarelor pentru apa calda, iar proprietarul apartamentului nu asigura accesul prestatorului pentru inlocuirea acestora.
Ce sa inteleg de aici, ca prestatorul de servicii incepe sa ia hotarari in locul Asociatiei, pentru ca n-am avut nicio adunare generala de anul trecut, si nici nu s-a discutat de vreo inlocuire de contoare pana cand ni s-a pus aceasta informare in fata. Sau forteaza Asociatia sa ia aceasta hotarare.
Nu mi-e clar ce s-a modificat in modul de calcul a consumurilor de nu se mai poate accepta citirea pe care o dau luna de luna (in ultima zi din luna, cum mi s-a cerut, si chiar la aceeasi ora, seara tarziu) si este musai sa-mi pun contoare radio. La urma urmei, in ambele cazuri, indexul este tot un numar cu trei zecimale dupa virgula, iar faptul ca la contorul cu afisaj mecanic este atasat un modul radio nu schimba cu nimic valoarea indexului.
Doua dintre contoarele pe care le am au fost schimbate acum 2 ani, le verific chiar si intre citirile lunare si compar valorile cu cele masurate in anii trecuti, in aceleasi perioade.
Nu ma opun sa schimb contoarele pentru ca am ceva de ascuns, pot sa vina oricand sa le verifice, insa nu-mi place sa mi se bage mana in buzunar si nu accept sa ia un prestator de servicii decizii in locul meu.
Asociatia nu mi-a impus nimic pana acum, dar acum se ascunde in spatele acestei informari trimise de prestator.
Credeti ca acele apometre montate acum 10 ani mai inregistreaza corect?
Daca exista hotarare AG ca cei care nu schimba apometrele sa fie trecuti pausal, atunci este legal.
Listele de intretinere sint alcatuite de administrator. Firma care citeste apometrele doar trimite asociatiei indecsii cititi prin radio. Preluarea indecsilor "optici" se face de catre asociatie, nu de catre firma.
E doar o tentativa de santaj.
PS: ca tot veni vorba de inregistrarea corecta: in afara de cadranul cu cele trei zecimale, contoarele mai au o mica rozeta cu un indicator a carui rotatie completa corespunde unui consum de 1 litru. Exista si subdiviziuni la nivel de sute de mili litri. Puteti verifica foarte usor cu o cana gradata de 1l daca indicatia apometrului coincide si eliminati astfel orice dubiu.
Nu "umblati" cu verificari la mililitru... Ca cat vasul folosit este de capacitate mai mare, cu atat rezultatul va fi mai aproape de realitate. Nu uitati, umpleti vasul la un debit decent - adica nici prea mic-nici prea mare.
Puteti incerca sa verificati si debitul cel mai mic la care inca apometrul nu mai contorizeaza - o sa aveti ceva surprize.
Pe de alta parte - desi se bate moneda ca aceste apometre sunt repartitoare de costuri si deci nu s-ar supune controlului metrologic, cine dreacu nu-mi permite sa-l duc pe un banc de proba sa-l verific? Adica pot sal verific cu bidonul, dar nu-l pot duce la un banc de probe....
Adevarul este ca la o vechime de la 5 ani in sus, aceste apometre nu mai garanteaza o contorizare corecta, fie din cauze mecanice (lagare uzate, apa cu impuritati, apa calcaroasa, etc). Ei! La noi in Iasi, cand faceam verificari la aceste apometre, laboratorul facea si o mica revizie in sensul aratat mi sus. Daca apometru era dereglat, nu avea cum sa treaca testul si era respins, omul trebuind sa-si procure altul nou.
In alta ordine de idei, si aceste apometru cu "citire radio" , vor suferi de aceleasi metehne, nu va faceti griji, insa, daca toti proprietarii au optat pentru aceasta metoda, eu zic ca-i mai bine sa mergem cu grupa mare - se citesc toate odata, iar diferentele se impart cum s-a hotarat in AG ( regulament). Apopo's 0 pe ultima mea lista de plata, diferenta a fost de 0,060 mc/ persoana !
Succes!