avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 229 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... obligatie sau nu proprietar?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

obligatie sau nu proprietar?

Buna ziua
Va rog sa imi spuneti daca sunt OBLIGAT in calitate de proprietar sa ii fac carte de identitate chiriasului, si daca chiriasul poate obtine carte de identitate fara acordul proprietarului doar pe baza contractului de inchiriere.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: robert1958 , utilizator 16:45, 8 Septembrie 2023
ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ nr. 97 din 14 iulie 2005 actualizata prin LEGEA nr. 162 din 31 mai 2023

Articolul 36
Persoana care găzduiește o altă persoană, în mod neîntrerupt, pe o perioadă mai mare de 30 de zile, cu excepția situațiilor prevăzute la art. 32 alin. (2) lit. a), are obligația de a anunța poliția sau serviciul public comunitar de evidență a persoanelor de la locul unde este situat imobilul.

Articolul 39
(1) Persoanele care, din diferite motive, locuiesc la alte adrese decât cea din actul de identitate sunt obligate să solicite la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor schimbarea domiciliului sau înscrierea mențiunii privind stabilirea reședinței în termen de 15 zile de la mutare și să ceară înscrierea în cartea de imobil.
(2) Persoanele care locuiesc în imobil sunt obligate să prezinte actul de identitate responsabilului cărții de imobil, la solicitarea acestuia, pentru actualizarea cărții de imobil.


Nu reiese de nicaieri ca trebuie sa ii faceti dv CI (buletin)
Doar sa anuntati la asociatia de proprietari si el la politia locala ca sta acolo sa isi inscrie resedinta.
Daca dv locuiati cu el in apartament anuntati dv ca sta acolo.
Ultima modificare: Vineri, 8 Septembrie 2023
w_v_w_v, utilizator
ok
Multumesc
Eronat , stimata @w_v_w_v , cititi tocmai legea 162/2023 de care ati amintit : ambele articole ( 36 si 39 ) sunt modificate si au alt cuprins . Accesand link-ul postat de Latka va lamuriti .
stimate domnule CHKa ca de obicei sunteti pe langa.
Fix ala e textul care rezulta din contopirea celor 2 modificari.
asta era art 39 initial
(1) Persoanele care își schimbă domiciliul sau își stabilesc reședința sunt obligate să ceară înscrierea în cartea de imobil la noua locuință în termen de 15 zile de la mutare.
(2) Persoanele care locuiesc în imobil sunt obligate să prezinte actul de identitate responsabilului cărții de imobil, la solicitarea acestuia, pentru actualizarea cărții de imobil

ala de sus e updatat de mine din cele 2 legi.
Scrisesem si in titlu actualizata prin LEGEA nr. 162 din 31 mai 2023

Recitind de mai multe ori speram sa va lamuriti intr-un final! Depinde cata rabdare mai aveti.
Ultima modificare: Vineri, 8 Septembrie 2023
w_v_w_v, utilizator
Cu tot tonul dvs. jignitor marturisesc ca NU m-am lamurit , si apelez la bunavointa dvs. sa ma luminati . Art. 36 ( dar si art 39 ) au fost modificate , dar trebuiesc coroborate . Iar art 36 modificat spune cat se poate de clar ca gazduitorul trebuie sa se prezinte impreuna cu persoana gazduita la “ serviciul public comunitar de evidenta a persoanelor de la locul unde este situat imobilul , in vederea exprimarii consimtamantului de primire in spatiu .... “ Cel care este “ primit in spatiu “ isi schimba CI , iar CI se schimba atunci cand iti schimbi adresa de domiciliu , nu si cand se solicita viza de resedinta ( mutatia ) . Art. 36 arata obligatiile celui care gazduieste , art 39 ale celui gazduit . Nu mai pomenim ca politia NU mai apare deloc in art 36 , deci nu mai ai ce cauta pe acolo . Tocmai pentru ca as putea fi “ pe langa “ si nu am deloc ( dar deloc-deloc ) aroganta de a crede ca nu pot gresi , am spus “ as zice ... “ si “ poate nu interpretez bine ... “ . Si chiar sunt interesata direct , nu stiam ca a aparut aceasta lege . PS . EU nu cred ca sunt infailibila ...

Alte discuții în legătură

Bună seara! În legătură cu noua lege în care proprietarii ... Baam1995 Baam1995 Bună seara! În legătură cu noua lege în care proprietarii trebuie să îi ia în spațiu pe chiriași, se aplică si viza de flotant? Sau doar cu ... (vezi toată discuția)
Ce acte de identitate/vize trebuie sa am în timpul de 3 luni ... Dorin Varvaroi Dorin Varvaroi Ce acte de identitate/vize trebuie sa am în timpul de 3 luni când locuiesc la altă proprietate din alt oraș ? (vezi toată discuția)
Obligativitate luare in spatiu sau contract de chirie constsil constsil locuiesc cu prietena intr-un apartament al sorei mele. eu am imputernicire totala asupra acelui apartament. domiciliul permanent il avem in alta localitate. ... (vezi toată discuția)