avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 652 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Cand decad raspunderile penale si civile?
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Cand decad raspunderile penale si civile?

Cand sunt considerati impliniti cei 3 ani in care decad raspunderile penale si civile?

Imi sunt folosite/distribuite materiale, fara acordul meu, a caror autor sunt. Desi am rugat, apoi somat societate respectiva sa inceteze distribuirea respectiv am cerut si despagubiri, reactia a fost nula.
Neramanandu-mi alta cale, doresc sa depun plangere penala in baza legii dreptului de autor contra societatii care distribuie si contra celui de la care le-a parvenit materialul. (Amandoi stiau ca eu am drepturile de autor si la amandoi le este cunoscuta, datorita domeniului lor de activitate (societatea publica carti si traduceri, persoana este grafician care face logo-uri pt. firme), legislatia privind drepturile de autor si proprietare intelectuala.)

Problema este urmatoarea: Imediat expira 3 ani de la data cand materialul a fost publicat pt. prima oara. (El este in continuare accesibil online si este distribuit si in forma tiparita.) Daca depun acum in ultimul minut plangerea risc ca procedura de urmarire penala sa fie stopata deoarece ea nu se termina inaintea expirarii celor 3 ani? Sau odata depusa plangerea nu mai conteaza cat dureaza urmarirea si judecarea?

Unde depun plangerea? La parchet?
Pot sa ma constitui direct in plangere parte civila pt. a cere despagubiri sau trebuie s-o fac separat?
Legea proprietatii intelectuale zice ca judecatoria va stabili cuantumul despagubirii. Eu atunci nu trebuie (sau nu pot) mentiona de pe acum cerinta mea concreta de despagubire?
Cel mai recent răspuns: SCA IONESCU & NOVAC , Avocat 10:22, 23 Septembrie 2023

Am folosit termeni nepotriviti. Intrebarea mea se refera la faptul daca raspunderea penala respectiv civila se prescrie si daca plangerea este depusa inaintea implinirii termenului (in cazul de fata 3 ani, fiind vorba de o infractiune pedepsita cu inchisoare sub 1 an sau amenda) insa se ajunge la proces abia dupa ce au trecut 3 ani de la fapta?
Depinde, daca s-ar incadra la "piraterie" ar fi un caz penal. Atunci faceti plangere la Politie. Efectuarea unor proceduri poate intrerupe cursul prescriptiei. Altfel va trebui sa deschideti dvs. personal un proces in drept civil.

De remarcat ca legea permite redarea unor materiale in scop de citare, critica, parodie, etc., sau, in cazul jurnalistilor, daca asta serveste interesul public.
Ultima modificare: Luni, 18 Septembrie 2023
tgeorgescu, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In penal - Plangerea penala se depune la parchet, iar termenul este de 3 luni de la data la care ati aflat despre savarsirea infractiunii si persoana care a savarsit-o. Daca depuneti plangerea peste termenul de 3 luni, aceasta poate fi respinsa ca tardiv formulata sau, la decizia organelor penale, in functie de infractiune, se poate continua urmarirea penala si din oficiu.
in cadrul procesului penal va puteti constitui parte civila.

In civil - termenul de prescriptie pentru acordarea daunelor este de 3 ani - adica puteti cere bani pe ultimii 3 ani. In cererea adresata instantei de judecata trebuie sa mentionati exact suma pe care o cereti si modalitatea de calcul. Instanta stabileste despagubirea, dar instanta nu poate da mai mult decat s-a cerut. Poata da, insa, mai putin decat s-a cerut.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mediere penala, despagubiri feriha feriha Stie cineva sa-mi spuna daca... victimele unui accident rutier, cu paguba totala, care declara la politie ca nu are pretentii (nu face plangere penala) pierde ... (vezi toată discuția)
Depunere plangere penala ContSters298772 ContSters298772 Am fost victima unui accident rutier. Am dat declaratie la politie chiar in ziua accidentului in care am specificat ca nu doresc sa depun plangere penala. Ma ... (vezi toată discuția)
Daca nu exista condamnare pt delapidare, se poate cere obligarea la plata? Florentina_A Florentina_A La data de 03.06.2005, in urma unui control efectuat la casieria unei societati, s-a constatat o lipsa in gestiune in valoare de 120.000 ron. De la ... (vezi toată discuția)