Buna ziua,
(incerc sa tin scurt primul meu mesaj pe acest forum)
Ei: Bloc vechi, tevi vechi si ruginite, centrala proprie a blocului, fara robineti de seaprarea a diverselor coloane.
Eu: Garsoniera, parter, coloane verticale care trec prin locuinta, un singur calorifer, tevile acestuia ies dintr-o nisa care acopera alta coloana comuna, pe coltul camerei. Nisa existenta din constructia blocului si fara fereastra de vizitare, fiind in camera de zi. In interiorul nisei, pe plan orizontal, sunt sudate (din constructie) tevile care deservesc caloriferul, si anume coturi (!). Dupa cumparare, am renovat (acum trei ani, in 2007), am inlocuit caloriferul si tevile - pana in aceste coturi, deoarece instalatorul nu a putut monta nimic pe cot (fiind curb...).
Acum o luna peretii de langa nisa s-au udat f repede si a devenit clar ca din nisa e problema. Am spart nisa, unul din coturi (de tur) avea un por prin care picura). Am chemat admin., a zis "aia e (sic!), chemati un instalator, va pune un manson, si la primavara le schimbati".
A venit instalatorul, s-a chinuit ce sa chinuit, picura mai putin. Ieri s-a apucat sa curga de-a dreptul. (Intr-o galeata care se umple f repede si trebuie golita cam la 3-4 ore, ca la bebelusi). Admin zice ca nu poate sa goleasca instalatia, ca e prea complicat si periculos, sa vorbesc cu presedintele de asociatie. OK, la 8:30 am intalnire cu ei. Acum:
1. Cum ii conving eu pe distinsii conducatori sa goleasca instalatia? (nu de alta, dar daca repar azi cumva, poate reusesc sa dorm diseara)
2. Cine e corect sa plateasca reparatiile si stricaciunile? Ar fi trebuit, la renovare, sa ma bransez direct pe coloana verticala? Logica mea e: daca ceri unui furnizor de utilitati sa te bransezi, ei trag teava, pun contor si robinet, care sunt ale lor, de la robinet iti pot opri furnizarea, de ex., iar ce urmeaza sunt responsabilitatea abonatului. Prin absurd, daca le cer sa ma debransez, unde ar pune ei dopul/robinetul? (apoi sa cer rebransarea...)
In situatia asta ma intereseaza sa repar si apoi sa fac ce e corect.
@adam grecu DE REGULA In blocurile de locuinte coloanele de caldura pe verticala se unesc intr-o bucla de aerisire la ultimul nivel asa ca robinetii de care d-voastra vorbiti nu ar fi functionali
@_adi_
anul trecut am inlocuit intreaga instalatie de incalzire a unei scari de bloc si am montat robineti in subsol, la fiecare coloana, atit pe tur cit si pe retur. am refacut cu acelasi prilej si "plasa" de aerisire si, pentru ca robinetii din subsol sa-si produca efectul, inainte de T-urile instalatiei de aerisire, am montat pe fiecare coloana un robinet. si am mai montat si robineti la fiecare calorifer atit pe tur cit si pe retur, astfel incit sa poata fi izolat local fiecare calorifer in parte fara a mai opri coloana. oare asa o fi corect dpdv functional ? :)
Da, de DE REGULA, insa de ce sa nu ne facem viata mai usoara si sa nu le legam la cap cand nu ne doare. Uite cum zice dl. @carol_lorac, pentru a nu opri toata instalatia de incalzire a prevazut posibilitatea de a izola chiar si fiecare calorifer in parte. Asa da, poti face interventii fara sa deranjezi tot cartierul. Da, cu niste costuri, dar merita!
3 luni au trecut.
Da, au recunoscut ca ar fi trebuit sa existe robineti pentru coloane, dar instalatia asa era facuta si asa au luat-o in primire (scuza obisnuita de tip politic). Am decis la pe atunci ca degeaba am eu dreptate, daca imi produc neplaceri si mai ales vecinilor (foarte frig a fost in perioada aceea).
De curand, cand li s-a spart lor o teava si deja se incalzise vremea, au golit instalatia si voi putea repara.
Poate am gresit, poate trebuia sa ma lupt mai darz cu ei, sa ii dau in judecata (dar nu imi place solutia asta niciodata), poate trebuia sa reusesc sa strang semnaturi de la vecini. Cert este ca uneori castiga ei.
Sper ca asta este finalul (in coada de peste) acestui thread.