avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1076 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Intrebare Somaj Tehnic
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Intrebare Somaj Tehnic

Buna ziua, stie cineva sa-mi raspunda daca legea 268/07.07.2009 mai este aplicabila, intrab asta deoarece la art. 2 se refera la anul 2009 .

Multumesc !
Cel mai recent răspuns: lorryd , utilizator 18:22, 21 Februarie 2010
ctynn a scris:

se platesc toate contributiile la stat!!!

:O#-o
...........nu mai comentez altceva.......

Angajatilor li se va plati o indemnizatie care reprezinta 75% din salariul de baza aferent locului de munca ocupat si atat, nu se retine nimic altceva, aceasta indemnizatie nu este salariu!
Unitatea in schimb va calcula si achita contributiile pe care le datoreaza la un fond de salarii in mod normal.
eu stiu si am caz concret ca s-au oprit si pentru salariat :">

:offtopic:

@namiru
e vorba de luna ian.2010
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Februarie 2010
ctynn, utilizator
La CAS nu mi-a primit declaratiile pentru cei in somaj tehnic pentru ca aveau zero la contributii. Nu stiu ce sa mai inteleg.
Art. 52. [suspendarea din iniţiativa angajatorului]
(1) Contractul individual de muncă poate fi suspendat din iniţiativa angajatorului în următoarele situaţii:
..........
d) în cazul întreruperii temporare a activităţii, fără încetarea raportului de muncă, în special pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;
.....
Art. 53. [ întreruperea activităţii angajatorului ]
(1) Pe durata întreruperii temporare a activităţii angajatorului salariaţii beneficiază de o indemnizaţie, plătită din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mică de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat.
(2) Pe durata întreruperii temporare prevăzute la alin. (1) salariaţii se vor afla la dispoziţia angajatorului, acesta având oricând posibilitatea să dispună reînceperea activităţii.

Asadar, in cazul "somajului tehnic" reglementat de Codul Muncii, nu exista stagiu de cotizare, angajatului nu i se calculeaza contributiile la cei min.75%.
Angajatorul insa, are datoria de a vira contributiile la Bugetul de stat, aferente acestui fond de 75% achitat salariatilor.
De aceea, ord.28/2009 si ord.4/2010, vine in sprijinul angajatorilor care trec prin dificultati ale mediului de afaceri romanesc in toate domeniile lui cu masuri de protectie sociala.
Pe perioada "somajului tehnic" ce nu intra sub incidenta ord.4/2010, nu se fac declaratii la gestionarii de fonduri pentru angajati.
oug 28/2009
Art. 2
(1) Pe durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului prevazuta la art. 53 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 ­ Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, dar nu mai mult de 3 luni, angajatorul si salariatii sunt scutiti de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate atat de angajatori, cat si de salariatii care beneficiaza de indemnizatia de minimum 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat.

Alte discuții în legătură

Urgent contributii somaj tehnic marinamarilena marinamarilena am depus la ITM documentatia necesara pentru somaj tehnic , conf, OUG 28/2009, adica scutite d plata contributiilor la buget, atat pentru angajator cat si ... (vezi toată discuția)
Somaj tehnic 2010 nastasagabi nastasagabi articolul 2 al Ordonantei 28/2009 privind somajul tehnic se aplica si pentru anul 2010? Daca somajul tehnic incepe in 2009 (decembrie) perioada de 90 zile ... (vezi toată discuția)
Somaj tehnic ContSters74221 ContSters74221 spuneti-mi va rog ce acte sunt necesare sa intocmeasaca un inspector resurse umane la trimiterea in somaj tehnic a unor angajati?cum ar trebuii intocmita ... (vezi toată discuția)