avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... plata a 10% din incalzirea de la bloc desi am centrala ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

plata a 10% din incalzirea de la bloc desi am centrala termica

Locuim la et.4, de altfel si ultimul, si de curand ne-am montat o centrala termica. Fiind la ultimul etaj am taiat tevile din apartament si am facut capatul de coloana la vecinul de la et.3, in concluzie prin ap nostru nu mai trece nici o teava de la vechiul sistem de incalzire. Ceea ce nu mai inteleg este de ce mai platim cei 10% la incalzire? Mentionez ca, fiind la et 4, deasupra nu mai am nici un vecin, in dreapa am un vecin cu centrala, in stanga uscatoria, mai ramanand vecinul de la 3 ce se mai incalzeste la vechiul sistem. Poate v-ati mai confruntat cu astfel de situatii si imi puteti spune cum sa nu mai platesc cei 10 % pentru incalzire.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 05:16, 4 Februarie 2010
Sa fim scripulosi. Nu legea 230/2007 a anulat aceasta prevedere.

In ordinul 233/2004 ANRSC se permitea proprietarilor cu CT care isi izolasera tevile verticale, dar numai in situatia in care diferenta de temperatura intre peretele izolant si restul camerei sa fie mai mica de 0.5 grade C sa nu plateasca aceasta parte din caldura la comun.

Prin ordinul 255/2006 s-a anulat aceasta prevedere, astfel incat in prezent, proprietarii detinatori de CT, indiferent de felul izolatiei sau lipsa acesteia platesc acel procent privitor la coloanele verticale de caldura.
@elga50
si vi se pare normal ca, dupa ce primul ordin sa ma faca sa-mi izolez tevile pentru a nu fi pus la plata caldurii (care oricum nu prea era) si apoi sa anuleze si sa platesc o caldura de care acum nu mai beneficiez de loc ? este ca si cum vi s-ar spune acum ca se da un ordin sa nu se mai ia in considerare repartitoarele dupa ce abia vi le-ati montat in vara. ;)
@ynocentta
atita timp cit postati pe o anumita tema ar fi normal sa parcurgeti toate mesajele (nu numai ale mele) pentru a nu fi pusa in situatia de a insinua cuiva ca nu cunoaste ce ati sugerat in insinuare, desi chiar in topicul respectiv am scris despre acel lucru :P
chiar si in topicul cu zapada ati dovedit ca nu cititi macar mesajul initial, nu mai vorbesc de totalitatea mesajelor ulterioare ;)
Ultima modificare: Marți, 2 Februarie 2010
ContSters62736, utilizator
Sunt de acord cu Dv., dar in parte.

Sunt de acord in acel loc in care legea se modifica, dupa ce prevederea initiala era satisfacatoare pentru toata lumea, dar numai ca prevedere, nu si ca aplicare a ei..

Nu sunt de acord cu Dv. intrucat aceasta modificare la lege este facuta sa acopere "la gramada" toate situatiile. De ce spun asta? Pentru ca in foarte putine cazuri - si aici venim la aplicarea prevederii initiale - se ducea comitetul executiv sau administratorul sa masoare cu termometrul in mana temperatura peretelui izolant si temperatura din casa, ca sa se constate daca sunt mai mult sau mai putin de 0.5 grade C. Observati ironia acestui 0.5 grade C care nu poate fi masurat cu un termometru obisnuit.
Cum aceasta conditie nu putea fi pusa in practica, atunci s-a renuntat la ea...si asa s-a ajuns ca ai sau nu tevile acoperite trebuie sa platesti caldura la comun pentru coloane.

Pe de alta parte, eu as zice ca foarte multi detinatori de CT si-au acoperit aceste tevi si din considerente estetice, desi ma gandesc, la modul personal, ca se puteau folosi si de caldura emanata de acestea, economisind de la CT. Ma rog, deja discutia ar deveni prea tehnica si as intra pe un taram pe care nu-l stapanesc.

Am mai spus-o si altadata, pe mine ma intristeaza - e un eufemism acest termen - atitudinea cvasigenerala a detinatorilor de CT care candva au fost utilizatori la comun cu ceilalti...si din momentul in care si-au pus centrala sunt in stare sa darame blocul, sa distruga tevile de caldura, sa inchida caldura din caloriferele de pe holurile comune....si asta ca sa nu plateasca niste amarati de bani la caldura unui bloc. Masurabila sau nu, aceasta caldura venita din toate sursele face un trai mai comod, mai bun. De ce trebuie sa ne invrajbim intre noi pentru cativa lei? Acesti cativa lei sunt proportionali cu caldura furnizata deoarece ei ajung sa fie o valoare dupa ce sunt un anumit procent din factura. Daca factura este mica si caldura la comun este mica.

Traim cu totii intr-o comunitate. Nu toate consumurile, cheltuielile, pot fi masurate la mm, ml, mg, banut. Sunt create niste reguli general valabile. Cu totii trebuie sa le respectam, tocmai pentru ca nu sta nimeni in mana cu sublerul, cantarul de farmacie sau termometrul ultrasofisticat sa ne masoare consumurile.
Calea de la pausal la contorizat a fost foarte dificila, pentru cine a fost administrator sau presedinte si-si aminteste zecile de ore de dezbatere in blocuri cum e cu contorizarea. A venit timpul contestarilor, dar va asigur ca daca ne-am intoarce la consumul pausal ar fi vai de capul nostru!
Ultima modificare: Miercuri, 3 Februarie 2010
elga50, moderator
1. temperatura putea fi masurata cu un termometru electronic profesional de catre o firma care detinea un astfel de aparat pe banii detinatorului de centrala. dar adevaratul motiv pentru care a fost scoasa aceasta prevedere este acela ca intotdeauna temperatura pe suprafata peretelui este mai mica cu minim un grad fata de temperatura camerei, in conditii de iarna. am aflat asta de la profesorii mei de termotehnica in urma experimentelor facute in laboratorul de termodinamica instalatiilor din cadrul facultatii de instalatii. toate echipamentele de incalzire noi (ca model) trec mai intii prin laboratorul facultatii pentru a fi testate, inainte de a fi autorizate a fi puse in vinzare, laboratorul avind dotari de ultima generatie.
2. aceasta atitudine este datorata faptului ca NU NE FOLOSIM DE ACEASTA UTILITATE. inteleg sa platesc daca ma folosesc de ea, dar nu ma folosesc. iar argumentul cu
atitudinea cvasigenerala a detinatorilor de CT care candva au fost utilizatori la comun cu ceilalti...si din momentul in care si-au pus centrala sunt in stare sa darame blocul, sa distruga tevile de caldura, sa inchida caldura din caloriferele de pe holurile comune....si asta ca sa nu plateasca niste amarati de bani la caldura unui bloc
nu prea tine. nu am cerut sa inchid caldura, sa distrug teviler, sa darim blocul sau sa inchid caloriferele de la spatiile comune. AM CERUT SA NU MAI PLATESC COTA PARTE DATORATA TEVILOR DIN CASA ( care sint izolate legal dupa vechiul ordin si ilegale dupa noul ordin). este ca si cum mi-ati spune sa-mi cumpar in fiecare zi piine sa maninc, ca asa am facut dintotdeauna (ca toti locuitorii), desi eu am renuntat sa mai maninc piine dintr-un oarecare motiv.
ati scris "Traim cu totii intr-o comunitate. Nu toate consumurile, cheltuielile, pot fi masurate la mm, ml, mg, banut. Sunt create niste reguli general valabile."
vechiul ordin a stabilit o regula general valabila "sa nu plateasca pt tevile din casa cei care au tevile izolate (cu respectarea celor 0,5 grade). odata stabilita acea regula generala trebuia respectata, nu intoarsa pe dos dupa muschii unor ageamii dpdv tehnic dar tari dpdv legal (daca sint si acolo. daca s-ar da un ordin ca toti romanii sa manince numai piine de 4 lei bucata, citi credeti ca ar respecta aceasta regula ??? va spun eu .... aceeasi care eu mincat si inainte aceeasi piine. pentru ca ar fi un abuz, asa cum a fost si ultimul ordin.
revin la ideea de baza ...
sint de acord sa platesc pentru pierderile de la partile comune (uscatorie, spalatorie, casa liftului, hol, pierderile din subsol) dar nu si pentru tevile izolate LEGAL (dupa vechiul ordin) dar intrate in ilegalitate conform noului ordin
pentru ca nu este in regula sa platesc pentru ceea ce nu folosesc. si asta nu din cauza ca sint zgircit, ci ca principiu
Ultima modificare: Miercuri, 3 Februarie 2010
ContSters62736, utilizator
@carol_ lorac
nu am inteles atatea acuze,a-ti preluat cumva calitatea de administrator?
Pe viitor va rog sa fiti mai rezervat in prezentare normalitatii ,asta din viziunea dvs,care incalcati frecvent si nejustificat regulamentul forumului ,utilizand in mod repetat iconite cu substrat jignitor.

Alte discuții în legătură

Despre caldura la bloc..... YETY YETY Partile comune ale instalatiei de termoficare Intrebare 1 Sunt debransat de la sistemul de incalzire centralizat . In cazul cand incalzirea apartamentului ... (vezi toată discuția)
Tevi caldura nutzzu nutzzu Buna ziua. As vrea sa stiu daca este vreo lege care sa ma oblige sa nu tai tevile de la CET in conditiile in care am centrala proprie si sunt proprietar al ... (vezi toată discuția)
Plata energiei termice chiar daca ai centrala de apartament codreanud codreanud cred ca ORDIN nr. 255 /2006 este un abuz.Nimeni pe lumea asta nu poate fi obligat sa plateasca un serviciu de care nu beneficiaza.personal stau la et4 intr-un ... (vezi toată discuția)