avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 376 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... CIC2 daca CIC1 expira cu o luna inainte de nasterea ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

CIC2 daca CIC1 expira cu o luna inainte de nasterea celui de-al doilea copil

Buna ziua!
Ma aflu in urmatoarea situatie:
- am un copil de 1 an si 4 luni, CIC_1 expira la data de 16.09.2010
- sunt insarcinata cu al doilea copil, care se va naste in 10.2010
Am urmatoarele intrebari:
1. Daca intru in prenatal pe 16.09.2010, apoi postnatal dupa nastere, cum se calculeaza indemnizatia de maternitate pentru cele 126 zile?
2. Cum se calculeaza indemnizatia pentru CIC_2?
3. Mai pot primi salariu mediu pe unitate, acordat bonus la nastere? Daca nu, il poate primi sotul?
4. Daca pana la nastere revin in activitate (deci voi primi salariu), cum se schimba raspunsurile de mai sus?

Multumesc frumos! :vishenka:

Cel mai recent răspuns: m1ha1g , utilizator 16:49, 7 August 2010
Si salariul de baza individual este cel net sau cel brut?
Valoare bruta.
Angel 2007 a scris:

Valoare bruta.

Se pare ca cele de la HR de la firma mea inteleg altfel ... ca e vorba de venitul net.
Cum pot dovedi ca e vorba de venitul brut?

In plus, se pare ca nu am dreptul la aceasta compensare, pentru ca, fiind in CIC1, am avut contractul de munca suspendat si nu am realizat salariu #-o
Ultima modificare: Luni, 1 Februarie 2010
nerantula, utilizator
Cei de la dvs de la HR gresesc.

Salariul de baza este cel brut.
Trebuie sa va compenseze diferenta dintre indemnizatia de pre-postnatal si salariul pe care il aveti in cartea de munca/contractul de munca.

Eu va sugerez sa depuneti o cerere in scris in care sa precizati ca doriti sa primiti raspunsul tot in scris, iar in cazul in care acesta este negativ sa precizeze cine isi asuma raspunderea pentru acest raspuns si care este temeiul legal.

Si mie mi-au dat fel si fel de motive gogonate cand am cerut compensarea pentru primul copil si nu am mai depus cererea in scris. La al doilea am depus cererea direct si nu a mai comentat nimeni.
Nu va lasati influentata sa nu depuneti cererea de compensare.
Sa inteleg ca pentru nastere angajatorul are obligatia sa acorde mamei:

- un salariu mediu, platit de societate mamei, pentru nasterea fiecarui copil; daca mama nu este salariata, sotul acesteia beneficiaza de plata unui salariu mediu pe unitate cfm CCM Unic pe tara art. 51, lit. c

SI
- diferenta dintre salariul de baza individual avut si indemnizatia legala la care are dreptul cfm CCM Unic pe tara art. 66 (1), (2), (3)

Sunt acestea valabile indiferent de salariu? In concediul prenatal si post natal am sa beneficiez de 85% din salariul brut. Angajatorul va trebui sa-mi acorde la nastere atat un salariu mediu brut pe unitate, cat si diferenta de 15% pana la salariul meu brut?

Mentionez ca societatea la care lucrez are CCM in care este precizata acordarea unui salariu mediu (nu se precizeaza insa ca este net sau brut!!!) pe unitate, insa nu apare niciunde nimic de acesta compensare de 15%...

Multumesc,
OanaJ

Alte discuții în legătură

Concediul de maternitate in ccmun 2007-2010 Ank27 Ank27 Buna! Ar putea sa imi explice cineva mai clar art 66 din ccmun 2007-2010..sa inteleg ca in prima luna de concediu de maternitate salariata va primi un salariu ... (vezi toată discuția)
Articolul 66 din ccm 2007 - 2010 Kitte Kitte La ce se refera Articolul 66 din CCM 2007 - 2010 ? Art. 66. - (1) In cazul in care salariata se afla in concediu de maternitate, unitatea va compensa, pe o ... (vezi toată discuția)
Calcul completare 15% / salariul bonus cf art. 51 si art. 66 din ccmunn 2007-2010 brotacel1 brotacel1 Buna ziua, Lucrez la o firma de 10 ani si momentan ma aflu in concediu prenatal de la 1 mai 2009. O data cu depunerea concediului prenatal am depus si ... (vezi toată discuția)