avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1103 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Socrul meu a decedat în 2015, el având mostenire ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Socrul meu a decedat în 2015, el având mostenire ...

Bună ziua,
Socrul meu a decedat în 2015 ,el având mostenire casa si pământ, nu sa dezbătut moștenirea între soacra mea si copilul lui ,soacra a decedat în 2024,noi putem face mostinerea pentru ea ,ea mai mosteneste cei 25% ca soțului supraviețuitor după moartea lui,socrul are un copil din alta căsătorie si soacra la fel,doresc sa fac succesiunea de mostenire,mulțumesc
Cel mai recent răspuns: Marius ANDREI , Avocat 23:42, 13 Octombrie 2025
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună ziua,

Vă răspund succint:

1.Succesiunea (moștenirea) după socrul dvs. poate fi dezbătută chiar dacă, între timp, soacra a decedat. Moștenitorii vor fi copilul/copiii (cu o cotă de 75% din masa succesorală – casa și terenul) și soția supraviețuitoare (soacra), cu o cotă de 25%.
Mențiune nr. 1: Este important ca succesibilii (viitorii moștenitori - soția supraviețuitoare și copilul/copiii) să fi acceptat succesiunea expres sau tacit în termenul de opțiune de 1 an de la data decesului soțului (socrului).
Mențiune nr. 2: Cel mai probabil, în masa succesorală va intra cota de 50% din dreptul de proprietate asupra casei și terenului (dacă bunurile au fost achiziționate în timpul căsătoriei). Restul de 50% revenindu-i soției supraviețuitoare (soacrei).

2.În ceea ce privește succesiunea soacrei, singurii moștenitori vor fi copilul sau copiii acesteia, urmând ca bunurile să se împartă între aceștia în cote egale.

Cu stimă,
Marius ANDREI, avocat
Mulțumesc frumos pentru răspuns
Este mostenirea lui de la părinți lui,doar ce au modificat la casa au autorizație de construcție,terenuri sunt moștenite,dar am văzut o lege la televizor ca sar modifica cotele la mostenire din 1 ianuarie 2026,se aplica si retroactiv pana în 2019
Bună ziua,

Având în vedere precizarea dvs., mențiunea nr. 2 din răspunsul anterior nu mai este aplicabilă.

Prin urmare, în masa succesorală va intra întreg dreptul de proprietate asupra bunurilor, acestea având natura de bunuri proprii ale socrului dvs.

În ceea ce privește informația referitoare la o posibilă modificare a cotelor succesorale din 2026, nu există în prezent nicio lege publicată în acest sens.
De asemenea, potrivit principiului neretroactivității legii civile, o eventuală modificare nu ar putea afecta succesiunile deschise anterior intrării sale în vigoare.

Cu stimă,
Marius ANDREI

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am o nelamurire referitor la succesiune. pe scurt (x) am fost ... laura1964 laura1964 Am o nelamurire referitor la succesiune. Pe scurt (X) am fost casatorita cu A. Acesta a mai fost casatorit cu B si are doi copii. A nu are proprietati insa ... (vezi toată discuția)
Mostenire alisia alisia buna ma numesc andrea si av vrea sa ma lamuriti cu ceva lucruri daca se poate.soacra mea ar dori o lamurire .uitati care este problema.mama ei ar vrea sa ... (vezi toată discuția)
Mostenitori imobil al unui parinte casatorit a doua oara sourcherry31 sourcherry31 Buna ziua ! Am dori sfatul dvs. cu privire la urmatoarea situatie: acum cateva zile ,socrul meu impreuna cu sotia sa din a doua casatorie au achizitionat un ... (vezi toată discuția)