avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 225 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna seara,rog frumos sa imi raspundeti la intrebarea ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna seara,rog frumos sa imi raspundeti la intrebarea mea.M a ...

Buna seara,rog frumos sa imi raspundeti la intrebarea mea.M a chemat d.l politist la sectie pentruo reclamatie de catre d.l presedinte a asociatiei de locatari motivul ca nu dau buletinul de indentiate a chiriasului pentru cartea de imobil.D.l politist azi m a sunat sa ma prezint cu vontractul de inchiriere la sectie si copie dupa buletin chiriasului. Va rog vreau sa stiu daca din p.d.v.legal d.l politist are dreptul sa imj ceara contractul e inchiriere si buletinul chiriasului,va mjltumesc si daca are dreptul legal sa transmita datele mele sau a chiriasului care d.l presedinte a aasoviatoei de proprietari.
Cel mai recent răspuns: Grosu Anatolie , utilizator 09:14, 24 Decembrie 2023
Au dreptul să știe cine stă la dvs. în imobil atât președintele asociației, cât și polițistul.
Din Normele metodologice de aplicare unitară a dispoziţiilor OUG 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români:

Organizarea şi actualizarea evidenţei locatarilor prin cartea de imobil
Art. 90. -
Ministerul Afacerilor Interne, prin structurile Poliţiei Române, organizează, îndrumă şi controlează activitatea de ţinere a evidenţei locatarilor prin cartea de imobil.

Art. 92. -
Şefii unităţilor de poliţie pe a căror rază teritorială este situat imobilul răspund de organizarea, funcţionarea, ţinerea în actualitate şi controlul evidenţei locatarilor prin cartea de imobil.

Art. 93. -
Responsabilii cărţii de imobil, desemnaţi în condiţiile legii, au următoarele atribuţii:

a) să înscrie în cartea de imobil, în termen de 15 zile de la sosire, datele persoanelor care locuiesc în imobil, pe baza unui act de identitate valabil;
(...)

Art. 94. -
Înscrierea persoanelor în cartea de imobil se face în baza actului de identitate, iar pentru copiii sub 14 ani, în baza certificatului de naştere. Pentru înscrierea persoanelor în cartea de imobil nu pot fi solicitate fotocopii ale actelor de identitate, certificatelor de stare civilă sau titlurilor de proprietate. Acestea pot fi verificate vizual pentru conformitate.

Art. 95. -
Instruirea responsabililor cărţii de imobil se face de către poliţistul de ordine publică anume desemnat de şeful structurii Poliţiei Române pe a cărei rază teritorială este situat imobilul.

În ceea ce privește contractul de închiriere, nu sunteți obligat să îl prezentați polițistului, însă aveți altă obligație:
În cazul celor ce stau în chirie, cei ce-i găzduiesc au acum obligația de a se prezenta împreună cu acestea la serviciul de evidență a persoanelor de la locul unde este situat imobilul, pentru a-și da consimțământului de primire a acestora în spațiu.

www.avocatnet.ro/articol_646...

Dacă nu o respectați, riscați o amendă între 75 și 150 de lei.
D.na Manuela sunteti administrator de asociatie de proprietari sau avocat? Am citit un articol de la dvs. Ca nu mai sunt obligati asociatii de ptoprietari sa ceara obligatoriu aceste date.
Cine a spus ca nu sunt obligati sa va ceara?
Dumneavoastra aveti obligatia sa predati presedintelui asociatiei de proprietari la cumparare contractul si CI.
Legea 196/2018
[ link extern ]
ART. 33
(6) La încheierea actului autentic sau, după caz, la pronunțarea hotărârii judecătorești ori a
încheierii actului de adjudecare, notarul public sau, după caz, instanța de judecată ori executorul
judecătoresc va menționa în act că noului proprietar îi revine obligația să prezinte președintelui
asociației de proprietari, în termen de 10 zile lucrătoare de la efectuarea transferului dreptului de
proprietate, informațiile necesare, conform actelor de proprietate, în vederea calculului cotelor de
contribuție la cheltuielile asociației de proprietari pentru respectiva locuință sau pentru spațiile cu
altă destinație decât aceea de locuință, și datele de contact ale proprietarului.

ART. 57
Președintele asociației de proprietari are următoarele atribuții:
i) întocmește și actualizează cartea de imobil, în conformitate cu legislația în vigoare;


Legea 196/2018 autorizeaza presedintele asociatiatiei de proprietari sa prelucreze date conform GDPR
[ link extern ]

gasiti la punctul 3.

Pe scurt presedintele a ales decat sa ia el amenda cand venea de la politie si il intreba, sa luati dv.
Cand cei de la politie sunt oameni vin si intreaba daca e cineva care a refuzat sa va dea CI? si el zice cine si merge la usa respepectivului si il amendeaza direct.
Simplu si logic nu?
Asa ca mergeti cu cate o copie sau trimiteti-i pe whats app si ati rezolvat problema.
Pe presedintele asciatie nu il interesa decat datele proprietarilor si ale chiriasilor si daca i le dadeati era tortul bine.
Nu il interesa ca cei care stau sunt chiriasi , rude , concubini etc.
Acum pe politist il va interesa si e normal sa va ceara contractul de inchiriere si mai mult poate face verificare la ANAF.

Nu stiu de ce a raspuns doamna Manuela ca nu poate cere contractul ca e logic si normal sa il ceara.
Cand are suspiciuni ca cei de acolo fac ceva (vand droguri etc) el vrea sa stie daca proprietarule implicat sau nu si sunt doar simpli chiriasi .
In nenumarate situatii am primit si noi la fel telefon de la politie care intrucat nu ne era cunoscut ne intreba daca dorim sa sune de la politia locala sau de la 112 si cerea informatii.
Apoi contacta proprietarul si ii cerea toate actele inclusiv contract inchiiere si tot ce are legat de chirasi.
Ultima modificare: Luni, 2 Octombrie 2023
w_v_w_v, utilizator
Sturzu.lory@yahoo.com a scris:

Am citit un articol de la dvs. Ca nu mai sunt obligati asociatii de ptoprietari sa ceara obligatoriu aceste date.

Am scris că au dreptul să știe cine stă acolo. Ce nu au voie e să le păstreze, asta se înțelege și din articolul pe care cred că l-ați citit:
„În ceea ce privește înscrierea persoanelor în cartea de imobil, art. 94 din Norme prevede că aceasta se face în baza actului de identitate, iar pentru copiii sub 14 ani, în baza certificatului de naştere. Pentru înscrierea persoanelor în cartea de imobil nu pot fi solicitate fotocopii ale actelor de identitate, certificatelor de stare civilă sau titlurilor de proprietate, normele stabilind că acestea pot fi doar verificate vizual pentru conformitate”,

www.avocatnet.ro/articol_525...

Asa ca mergeti cu cate o copie sau trimiteti-i pe whats app si ati rezolvat problema.

Nu pe Whatsapp.

Acum pe politist il va interesa si e normal sa va ceara contractul de inchiriere si mai mult poate face verificare la ANAF.
Nu stiu de ce a raspuns doamna Manuela ca nu poate cere contractul ca e logic si normal sa il ceara.

Nu e nici logic, nici normal, nu e treaba poliției dacă omul stă acolo cu sau fără contract de închiriere sau dacă își declară sau nu veniturile atâta timp cât are acordul proprietarului. Nedeclararea veniturilor din închiriere nu e evaziune fiscală în sensul penal al cuvântului, ca să se ocupe poliția de așa ceva.
Ultima modificare: Marți, 3 Octombrie 2023
Manuela Rășină, administrator
Daca politistul verifica sa vada ce legatura exista intre proprietar si chirias care sa spunem e suspectat ca vine cu fete minore , ca are treaba cu drogurile cum ar trebui sa procedeze?
In situatiile cand se intampla ceva grav : ba ca au facut pagube la bloc pe proprietatea comuna, ba ca au facut infractiuni inediat se deliminteaza de chiriasi si spune ca nu sunt rude prieteni si face repede un contract de inchiriere.( pana atunci poate aveau de comodat).
Si politistul ca sa verifice asta face verificare la ANAF care imediat se autosesizeaza daca nu e la ei contractul si proprietarul spune ca stau de mult sau presedintele.
La noi i-a luat la intrebari pe nsite cetateni starini la magazin. Le -a cerut docunentele ca i-au vazut ca era din alta tara si imediat proprietara le-a facut contract de inchiriere.
Au vefificat la mine de cand stau si apoi a venit Anaf peste ea.
Ultima modificare: Marți, 3 Octombrie 2023
w_v_w_v, utilizator

Alte discuții în legătură

Are dreptul administratorul sa detina copie a actului de identitate al unui chirias? Allyne3 Allyne3 as vrea si eu sa stiu in baza carui act normativ are dreptul administratorul sa detina copie a actului de identitate al unui chirias (vezi toată discuția)
Carte imobil magda_oancea magda_oancea Buna seara, Mai este necesara inscrierea in cartea de imobil a proprietarilor/chiriasilor? La avizer trebuie afisate numele ... (vezi toată discuția)
Atomi - b rasov intr-o asociatie de proprietari de apartamente, ... Atomi Atomi Atomi - B rasov Intr-o Asociatie de proprietari de apartamente, Cartea de Imobil - cu proprietarii de apartamente si miscarile de proprietari, cine trebuie sa ... (vezi toată discuția)