avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 509 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Ce implica o cerere de sanctionare a vinovatilor?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Ce implica o cerere de sanctionare a vinovatilor?

Buna ziua,
1. Daca intr-o cerere de chemare in judecata pe langa obligatia de a face cer si sanctionarea vinovatilor la ce trebuie sa ma astept? Ma gandesc in special la toate costurile adaugate cu acest cap de cerere pe langa cele stiute de mine (taxa de timbru si onorariu).
2. Daca conform L.196/2018 compartimentul din primarie trebuia sa aplice sanctiuni si nu a vrut, pot sa cer instantei aplicarea sanctiunilor?
3. Ce implica cererea de sanctionare a vinovatilor daca am acte doveditoare? Mai trebuie ceva? Se investigheaza?
Ultima modificare: Luni, 2 Octombrie 2023
gev, utilizator
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 10:43, 3 Octombrie 2023

@ gev

Potrivit prevederilor art. 102 alin. 3 din Legea 196/2018, constatarea contravenţiilor prevăzute la alin. (1), făcută la sesizarea oricărei persoane interesate sau din oficiu, precum şi aplicarea sancţiunilor corespunzătoare se fac după cum urmează:
a) de către Inspectoratul de Stat în Construcţii în cazul faptelor prevăzute la alin. (1) lit. f), g) şi h);
b) de către primari sau de împuterniciţii acestora sau de către Poliţia Locală în cazul faptelor prevăzute la alin. (1) lit. a)-e), i)-m) şi o)-s);
c) de către Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice sau, după caz, de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei în cazul faptelor prevăzute la alin. (1) lit. n).

Instanţa este o instituţie cu atribuţii jurisdicţionale şi nu de constatare a unor pretinse contravenţii.
Multumesc.
Dar ce fac daca primariile refuza sa sanctioneze presedintele asociatiei. Mi-au comunicat sa ma adresez instantelor de judecata. Presedintele asociatiei spune ca a comunicat primariei ca legea e proasta si nu vrea sa o respecte.
Ultima modificare: Marți, 3 Octombrie 2023
gev, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Altele sunt instantele de judecata, cele de contencios administrativ, conform legii contenciosului administrativ.
[ link extern ] .
gev a scris:

Multumesc.
Dar ce fac daca primariile refuza sa sanctioneze presedintele asociatiei. Mi-au comunicat sa ma adresez instantelor de judecata. Presedintele asociatiei spune ca a comunicat primariei ca legea e proasta si nu vrea sa o respecte.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cine aplica legea 196/2018 ? Iarnaprimavara Iarnaprimavara Cine aplica legea 196/2018 ? Cine va da amenda pentru: \"proprietarii care nu se ocupă de lucrările de întreținere/reparații/înlocuire ce țin de ... (vezi toată discuția)
Amenzile aplicate conform legii nr. 196/2018, art. 102, se aplică și în cazul în care se încalcă doar un singur articol sau o literă din articolele 56-58 din aceeași lege ? flory_mr flory_mr PRIMĂRIILE SUNT OBLIGATE SĂ DEA AMENZI PREȘEDINTELUI ȘI MEMBRILOR COMITETULUI EXECUTIV AL ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI DACĂ ACEȘTIA ÎȘI ÎNCALCĂ ... (vezi toată discuția)
Cum pot determina un compartiment din primarie sa dea sanctiuni asociatiilor care incalca legea? gev gev Buna ziua, in L.196/2018 art.102 sunt specificate faptele care constituie contraventii, cuantumul amenzilor si cine face constatarea - departamentul ... (vezi toată discuția)