avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 203 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Buna seara! Pot detasa un sofer in Italia daca are ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Buna seara! Pot detasa un sofer in Italia daca are permis de ...

Buna seara! Pot detasa un sofer in Italia daca are permis de conducere ucrainean?El este ucrainean, dar are si cetatenie romana ( CI de Romania), dar permisul este de Ucraina. Va fi incadrat ca si conducator auto transport rutier de marfuri. Multumesc anticipat
Bună ziua,

Potrivit Articolul 3 privind Recunoașterea permiselor de conducere eliberate de Ucraina, din Regulamentul UE 2022/1280:
(1) Permisele de conducere valabile eliberate de Ucraina sunt recunoscute pe teritoriul Uniunii în cazul în care titularii acestora beneficiază de protecție temporară sau de protecție adecvată în temeiul dreptului intern, în conformitate cu Directiva 2001/55/CE și cu Decizia de punere în aplicare (UE) 2022/382, până când protecția temporară ia sfârșit.

Recunoașterea respectivă nu aduce atingere aplicării dispozițiilor naționale privind restricționarea, suspendarea, retragerea sau anularea dreptului de a conduce pe teritoriul statului membru respectiv, în conformitate cu principiul teritorialității legislației penale și polițienești.

(2) În cazul în care o persoană care beneficiază de protecție temporară sau de protecție adecvată în temeiul dreptului intern în conformitate cu Directiva 2001/55/CE și cu Decizia de punere în aplicare (UE) 2022/382 deține un permis valabil de conducere eliberat de Ucraina, statele membre nu solicită prezentarea traducerii autorizate a acestuia și nici a unui permis de conducere internațional, astfel cum este menționat la articolul 41 alineatul (2) din Convenția de la Viena asupra circulației rutiere.
Statele membre pot solicita prezentarea unui pașaport, a unui document de ședere temporară sau a altui document adecvat pentru a verifica identitatea titularului permisului de conducere.

La finalizarea protecției temporare, este utilă preschimbarea permisului ucrainean cu unul românesc, care se poate realiza fără examinarea sau testarea deținătorului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cetateni tunisieni buna ziua, am o cunostinta care ar dori sa ... Mamicaingrijorata Mamicaingrijorata cetateni tunisieni Buna ziua, am o cunostinta care ar dori sa aduca in tara mana de lucru. Soferi. Ce acte trebuiesc emise si de unde ...cetatenilor din ... (vezi toată discuția)
Permisul coducere kosovo Ciresar Ciresar Cum poate circula in mod legal un cetățean kosovar care are viză de ședere în România, daca permisul de conducere obtinut in tara sa nu ii este ... (vezi toată discuția)
Permis conducere canada cristoc cristoc Buna ziua, va rog sa-mi spuneti daca o persoana (cetatean roman) cu permis de conducere emis in Canada poate lucra in Romania pe masina unei companii ... (vezi toată discuția)