avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 223 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Amenintare cu obligativitate montare geam termopan la ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Amenintare cu obligativitate montare geam termopan la reabilitare ...

Amenintare cu obligativitate montare geam termopan la reabilitare termica.
Buna ziua,
Puteti va rog sa ma ajutati cu un raspuns la situatia de mai jos?
Locuiesc la parter intr-un bloc din sector 4, Bucuresti, aflat in proces de reabilitare termica cu fonduri de la Uniunea Europeana si de la primaria de sector.
Pina acum au fost inlocuite geamurile cu geamuri termopan propuse de firma care executa reabilitarea doar acolo unde locatarii au dorit acest lucru.
Am masurat si am calculat ca noile geamuri termopan montate la bucatarie la alti vecini cu ocazia reabilitarii termice au suprafata de sticla transparenta mai mica cu 42% decit suprafata de sticla pe care o am eu in prezent la ferestrele cu rama de lemn.( intrucit in parte de sus au plastic alb opac si un ventilator)
Eu nu am geamuri termopan la bucatarie si balcon si am spus persoanei care se ocupa cu masurare si montare ca doresc inlocuire geamuri la balcon, iar la bucatarie sa pastrez geamurile din prezent cu rama de lemn, iar acesta a spus ca va avea nevoie sa ii scriu ca nu doresc montare termopan la bucatarie, dar inca nu a venit nici sa masoare , nici sa ii dau ceva scris.
Apoi a venit seful de santier si a spus ca e obligatoriu sa inlocuiesc geamurile cu rama de lemn cu geamuri termopan, iar cind l-am intrebat in baza carei legi afirma asta , nu a mentionat nici o lege si a spus ca e mai bine sa montez termopan din experienta lui de santier.
Astazi 06.10.2023 a venit impreuna cu seful de santier inca un alt inginer de la firma care se ocupa de reabilitare si m-a amenintat ca este obligatoriu sa montez termopan la bucatarie, in caz contrar va veni cineva de la primarie impreuna cu cineva de la Politie sa ma oblige sa montez termopan la bucatarie. Am intrebat in baza carei legi afirma asta si i-am cerut un act scris in care sa fie mentionat acest lucru, dar nu mi-a oferit asa ceva.
Pina acum nu am primit (desi am solicitat verbal) nici un act de la firma de reabilitare in care sa fie mentionate caracteristicile gemurilor montate, garantia oferita, daca cumva este posibila alegerea unor variante mai bune de geamuri in locul celor propuse de ei cu plata diferentei de bani, legea in baza careia ei spun ca sunt obligat sa montez termopan.
Ce ar trebui sa fac tinind cont de amenintarile primite?
Este obligatoriu ca dupa reabilitare termica sa am instalate geamuri termopan? Exista vreo sanctiune daca nu am geamuri termopan la toate ferestrele din apartament dupa incheierea procesului de reabilitare termica ?
Am trimis si un email la primarie in 13.09.2023 cu intrebarile “Este obligatoriu ca dupa reabilitare termica sa am instalate geamuri termopan? Exista vreo sanctiune daca nu am toate geamurile termopan la apartament dupa incheierea procesului de reabilitare termica ?”; “ce garantie si ce caracteristici tehnice au geamurile termopan propuse spre montare”;” este posibila alegerea pentru termopanele montate de catre primarie la reabilitare a altor variante de rama, tip geam , feronerie in locul celor propuse de primarie , desigur cu plata diferentei de bani”, dar inca nu am primit raspuns. (mi-au trimis doar un numar de inregistrare)
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: c2023 , utilizator 20:02, 7 Octombrie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da legislatia obliga proprietarii sa ia masuri pentru cresterea perfomantei energetice. Legea 196/2018
Apoi OUG nr 31 sin 25 Martie 2022
[ link extern ]

Geamurile termopan cu cat sunt mai performante au latimea tocului mai mare si mai multe foi de geam.
Prin urmarea ramane o auprafata mai micava geamului.
Daca geamul este fix ( nu se deschide) este cea mai mare suprafata posibila a geamului.
Daca este un singur geam care se deschide este o suprafata mai mica ca la unul fix, dar mai .are decat daca ar fi 2 geamuri (fix+fix sau Fix+mobil) in aceeasi suprafata de gol.
Pe scurt rama ocupa mai mult cu cat sunt mai multe geamuri.
De preferat sa alegeti dv un furnizor de geamuri care sunt mult mai bune decat orice ar pune primaria.
In interiorul ramelor de geam puse de primarie prin diversi furnizori nici mqcar nu se gaseste fierul obligatoriu in astfel de cadre.
Veka ,Salamander sau Rehau si feronerie preferabil GU apoi Roto.
Toate cele 5 firme sunt din Germania doar fabricarea lor si montajul este mereu in Romania.


Va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reabilitare termica a blocului si obligativitatea schimbarii termopanelor Nicu2015 Nicu2015 Buna ziua. Locuiesc de cativa ani in blocul E21, din str. Nicolae Sebe, nr. 11 sector 3 Bucuresti. Cand m-am mutat in acest apartament tot ceea ce tine de ... (vezi toată discuția)
De ce ni se refuza schimbarea termopanelor? Mirci Mirci Buna ziua. Am o mare problema si apelez la dvs. pentru a o rezolva cat mai urgent. Blocul in care locuiesc (in sectorul 3) a fost reabilitat termic cu trei ... (vezi toată discuția)
Reabilitare termica - modificare termopane balcon alsammud alsammud Buna seara, S-a inceput reabilitarea termica a blocului in care locuiesc. Din ce am auzit, costul este suportat integral de primarie. Atunci cand cei care ... (vezi toată discuția)