avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 219 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... La bloc repartitoarele sunt interzise unde nu sunt ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

La bloc repartitoarele sunt interzise unde nu sunt racordate 80% dintre apartamente

Buna ziua,
La bloc repartitoarele de costuri (de caldura) sunt interzise unde NU sunt racordati 80% dintre apartamente? Mai este in vigoare acest articol?
La mine in bloc sunt 38 apartamente, 2 scari si 19 apartamente au centrale proprii de apartament si 19 apartamente sunt racordate la RADET, Bucuresti.
[ link extern ] /
Din acest Ordin 233/2004 a rămas in vigoare doar ANEXA 3, care stabilește condițiile ce trebuie îndeplinite pentru montarea si exploatarea sistemelor de repartizare a costurilor pentru încalzire și apă caldă de consum in imobile condominiale, astfel:
i) cel puţin 80% din proprietarii spaţiilor cu destinaţie de locuinţă au montate sisteme de repartizare a costurilor pe toate corpurile de încălzire racordate la instalaţia interioară de distribuţie a energiei termice din condominiu, condiţie ce trebuie respectată şi în cazul imobilelor tip condominiu în care sunt constituite mai multe asociaţii de proprietari/locatari, din care numai unul are calitatea de titular de contract de furnizare a energiei termice.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- ------------- Lit. i) a art. 6 a fost modificată de pct. 5 al art. II din ORDINUL nr. 255 din 14 aprilie 2006, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 385 din 4 mai 2006.
ORDIN nr.255 din 14 aprilie 2006
5. La articolul 6, litera i) va avea următorul cuprins:
"i) cel puţin 80% din proprietarii spaţiilor cu destinaţie de locuinţă au montate sisteme de repartizare a costurilor pe toate corpurile de încălzire racordate la instalaţia interioară de distribuţie a energiei termice din condominiu, condiţie ce trebuie respectată şi în cazul imobilelor tip condominiu în care sunt constituite mai multe asociaţii de proprietari/locatari, din care numai unul are calitatea de titular de contract de furnizare a energiei termice."

LEGE nr 24 din 9 ianuarie 2023 privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 130/2022 pentru modificarea și completarea Legii nr. 121/2014 privind eficiența energetică
Publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 28 din 10 ianuarie 2023

Parlamentul României adoptă prezenta lege.
ARTICOL UNIC
Se aprobă Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 130 din 29 septembrie 2022 pentru modificarea și completarea Legii nr. 121/2014 privind eficiența energetică, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 957 din 30 septembrie 2022, cu următoarele modificări:
1. La articolul I punctul 13, alineatul (5) al articolului 10 se modifică și va avea următorul cuprins:
(5) În imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică în sistem de distribuție orizontală este obligatorie montarea sistemelor de măsurare până la 31 decembrie 2023 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire și apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit.
Pentru condominiile cu distribuție verticală a agentului termic în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punctul de vedere al costurilor este obligatorie montarea sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, respectiv a repartitoarelor de costuri, pe toate corpurile de încălzire din fiecare apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit, în condițiile în care există realizat la nivel de condominiu un sistem de echilibrare hidraulică a instalației de încălzire.

La blocul meu cu 19 apartamente racordate si 19 cu centrale proprii, trebuie realizat un sistem de echilibrare hidraulică a instalației de încălzire? Si ce inseamna acest sistem de echilibrare hidraulica.
Repartitoarele vechi de 10 ani mai sunt valabile sau trebuie repartitoare noi cu 2 senzori? Stiu ca trebuie sa fie la fel, de acelasi tip la toate apartamentele.

Cel mai recent răspuns: liviucp , utilizator 21:09, 22 Ianuarie 2024
. Repartitoarele de căldură umflă facturile la intretinere

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

De cand se aplica utilizarea repartitoarelor de caldura. locuiesc ... mihail_cojocaru@yahoo.com mihail_cojocaru@yahoo.com De cand se aplica utilizarea repartitoarelor de caldura. Locuiesc intr-un imobil ( bloc ) 4 etaje iar asociatia de proprietari se opune aplicarii legii. ... (vezi toată discuția)
Repartitoare de costuri marinel73 marinel73 Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice vă informează: Începând cu sezonul de încălzire ... (vezi toată discuția)
La articolul 10 din legea nr. 121/2014 privind eficiența energetică, ... costantincostica costantincostica La articolul 10 din Legea nr. 121/2014 privind eficiența energetică, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 574 din 1 august 2014, cu ... (vezi toată discuția)