avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 726 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu de odihna-obligativitatea efectuarii anual: ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu de odihna-obligativitatea efectuarii anual: Compania ...

Concediu de odihna-obligativitatea efectuarii anual:
Compania noastra se ocupa cu vanzare de diverse repere, dar marfa nu este livrata de agentii de vanzari. Ei doar viziteaza clientii in vederea propunerii unor solutii tehnice. Deci agentii de vanzari au program normal, dar flexibil, iar angajatii de la birou lucreaza in regim de telemunca, cu obligativitatea ca in fiecare zi sa fie cineva prezent la sediu. Nu se urmareste in mod strict programul de lucru. Se face o programare a concediilor la inceputul anului, dar ea se modifica pe parcurs in functie de nevoile fiecaruia. Fiind un program destul de lejer, angajatii nu isi iau concediul de odihna . Intrebarea este cum ar putea compania sa-i oblige sa-si ia toate zilele de concediu cuvenite ,in anul de care apartin? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:39, 16 Octombrie 2023
Codul muncii:

Art. 146. [efectuarea si compensarea concediului de odihna]
(1) Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an.
(2) In cazul in care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau partial, concediul de odihna anual la care avea dreptul in anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei in cauza, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual.
(3) Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.
Art. 149 C.mun.
Salariatul este obligat să efectueze în natură concediul de odihnă în perioada în care a fost programat, cu excepţia situaţiilor expres prevăzute de lege sau atunci când, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.
Va multumesc, teoria am citit-o, dar este cam confuza. Se nasc cel putin 2 intrebari: ce inseamna "motive justificate" si daca dupa trecerea celor 18 luni , se pierde dreptul de a efectua concediul restant.?
1. Nu este confuza. legislatia .. interpretarea data este diferita.

Motive obiective : concediu medical, concediu crestere copil, concediu pentru formare profesionala, situatii care impun suspendarea c.i.m. etc.

2. Dreptul nu se pierde ... nu scrie in textul de lege ca se pierde .. se mentioneaza clar ca, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual si nu ca salariatul pierde dreptul la CO.
Va multumesc pentru raspunsuri. Inteleg si faptul ca angajatorul trebuie sa fie ferm si sa aplice niste reguli clare si in aceasta privinta.

Alte discuții în legătură

Efectuare zile co planificate roxana0909 roxana0909 Zilele de concediu de odihna neefectuate de catre angajat in perioada programata de catre angajator (refuz din partea angajatului de a le efectua sau abtinere ... (vezi toată discuția)
Concediu odihna Daliborka Daliborka Buna ziua, imi puteti spune care este artcolul din codul muncii care prevede urmatorul aspect : „în cazul în care salariatul, din motive justificate, nu ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, daca concediul de odihna nu a fost uzat pana la sfarsitul ... Crina001 Crina001 Buna ziua, Daca concediul de odihna nu a fost uzat pana la sfarsitul anului si nu au existat motive justificate pentru neuzarea lui poate angajatorul sa ... (vezi toată discuția)