avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 367 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Am un PFA pe care nu-l folosesc ;venituri 0 in ...
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Am un PFA pe care nu-l folosesc ;venituri 0 in declaratii.

Buna! Am un PFA pe care nu-l folosesc (venituri 0 - atat in declaratii, cat si in cont ) si depun anual declaratia unica, fara a plati alte taxe. Am obligatia sa platesc CASS? La verificarea cardului de sanatate, apare ca sunt asigurata si nu inteleg de ce, din moment ce nu platesc contributie la sanatate. Mi-e frica sa nu fiu pusa in situatia de a plati CASS retro pentru acesti ani in care am fost asigurata. Poate cineva sa imi explice? Multumesc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Octombrie 2023
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: Mira28 , utilizator 18:46, 16 Ianuarie 2024
Din moment ce nu apare în declarația unica nimic la partea de cass, nu va va pune sa plătiți. O sa ajungă în scurt timp sa va șteargă și de acolo de unde figurati ca asigurat. Durează câteva luni pana ajung informațiile între instituții.
Va multumesc pentru raspuns. Ciudat este ca la mine dureaza deja cativa ani (probabil mai bine de 10) si nu am primit nicio notificare de la ANAF cum ca ar trebui sa platesc ceva, iar conform site-ului de verificare asigurat al CNAS, sunt asigurata. Foloseam cardul de sanatate fiind convinsa ca e normal sa fiu asigurata fara sa platesc contributie la sanatate daca am venituri 0. Asta pana luna trecuta, cand mi s-a spus ca, pe langa card, am nevoie si de o dovada de asigurat pentru a ma interna la spital in vederea unei interventii. Atunci, la casa de sanatate, am aflat ca ultima oara am depus declaratia unica in 2019 pe 2018 (mama se ocupa de asta, eu fiind plecata in alt oras), iar acum mi se cere sa imi fac spatiu virtual si sa depun declaratiile unice pe 2019, 2020, 2021 si 2022. In aceste declaratii apare si sectiunea " Date privind contribuția de asigurări sociale de sănătate(CASS) datorată" la care, din cate inteleg, ar trebui sa calculez 10% din 6 salarii minime/an...undeva la 7000RON pe cei 4 ani. In toti acesti ani, daca mergeam la medici fara asigurare, nu plateam nici pe sfert din aceasta suma. Pot fi obligata sa platesc contributia la sanatate retro din 2019 incoace, sau chiar mai rau, pe toti anii in care am fost asigurata? Multumesc.
Erau perioade mai din vechi când trebuia platit acel cass chiar si daca erau zero venituri.. Trebuie luata evidenta acestui pfa și văzut an cu an. De la ingiintare.
Am verificat. PFA-ul meu e inregistrat din Martie 2013. Stiti cumva unde pot afla daca la acea data era obligatorie plata CASS de catre PFA? Cred ca era, pentru ca am gasit si o chitanta de la Administratia Finantelor Publice cu suma de 1189 RON pe care am platit-o in 2014 pentru "CASS obligatorii pentru pers. fizice". Dar nu stiu daca era pentru PFA...pe chitanta scrie doar "pers. fizice". Imi amintesc ca pentru o internare la spital a fost necesar sa platesc aceasta suma mai mare, ca sa pot beneficia din nou de asigurare in urma unei perioade mai lungi in care nu am contribuit dupa ce am fost angajata. Dupa aceasta nu am mai platit nimic si am fost totusi asigurata in toti acesti 9 ani, fara sa primesc vreo notificare de la ANAF cum ca as avea datorii la CASS. Totusi, nu inteleg de ce sunt in continuare asigurata. Ar putea sa fie o eroare in sistem care sa dureze atatia ani? Va multumesc.
Buna seara! Am reusit in cele din urma sa depun declaratiile unice-sunt la zi cu ele, completate toate cu zero venituri si zero contributii la CAS si CASS., mai putin cea care trebuie depusa anul acesta. Ciudat este ca la verificarea calitatii de asigurat pe internet, apar tot ca fiind asigurata...
In cele din urma m-am hotarat sa inchid PFA-ul, fiindca, din cate am inteles, de anul acesta si cei fara venituri vor plati contributia la sanatate. Suntem insa deja in luna Ianuarie. Voi datora contributia la sanatate pentru acest inceput de an daca inchid PFA-ul? Inteleg ca termenul de depunere al Declaratiei Unice este 25 Mai 2024, intentionez sa radiez pfa-ul pana la acea data. Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declaratie unica pfa, cass platit anticipat wrunning wrunning Buna ziua! Ca persoana fizica, in anul 2018, nu am avut niciun fel de venit si la finalul anului am achitat suma de 1440 lei, echivalentul a 6 salarii minime ... (vezi toată discuția)
Am un pfa fără venituri Mira28 Mira28 Buna seara! Am un PFA fara venituri. Inteleg ca de anul acesta trebuie platita contributia la sanatate chiar si asa, prin urmare vreau sa radiez PFA-ul. Sunt ... (vezi toată discuția)
Obligatii anaf si cass persoana fara venituri silviamar silviamar Buna ziua, am urmatoarea situatie. Incepand cu august 2018, din motive personale nu mai sunt angajata, iar in 2018 am inchis si PFA-ul pe care il aveam din ... (vezi toată discuția)