avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 545 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua. In baza certificatului de mostenitor atat ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua. In baza certificatului de mostenitor atat eu cat si ...

Buna ziua. In baza certificatului de mostenitor atat eu cat si mama respectiv fratele meu suntem proprietarii unei case de locuit si a unor terenuri dupa defunctul meu tata. Intrucat doresc sa cumpar de la fratele si mama mea cotele parti din mostenire si astfel sa devin unic proprietar , ce documente sunt necesare notarului pentru a incheia contractul si care ar fi tariful estimativ ? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Mihai Law Office , Avocat 19:19, 23 Octombrie 2023
In primul rand trebuie sa stiti ca pentru incheierea contractului de vanzare cumparare trebuie sa faceti dovada platii pretului in contul vanzatorilor. In lipsa dovezii sau a specificarii platii pretului in rate, nu veti putea incheia contractul. Puteti, in schimb, sa incheiati contracte de donatie, prin care rudele dvs sa va doneze cotele lor sau puteti realiza partajul, adica iesirea din indiviziune la notar. In cazul partajului, daca toate partile sunt de acord, vi se poate atribui in proprietate dvs intreg imobilul, iar dvs veti fi obligata la plata unei sulte echivalente valoric cu cota parte catre ceilalti mostenitori. Referitor la costuri, cel mai bine consultati un notar, deoarece onorariul acestora difera in functie de notar, precum si de zona in care se afla imobilul.
Multumesc pentru amabilitatea de a-mi raspunde. Este necesara intabularea locuintei si a terenurilor sau doar ne prezentam la notar unde se incheie un contract de donatie , fara sa prezentam alte acte in afara certificatului de mostenitor ?
Imobilul trebuie sa fie inscris in Cartea Funciara, dar cel mai bine luati legatura cu un notar pentru a va spune exact ce documente trebuie sa prezentati.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Renunțare la mostenire flori2009 flori2009 Bună! Am nevoie de o lămurire legata de situația urmatoare: Mama mea deține, împreună cu fratele ei (vitreg) un imobil, moștenire de la părinți. Mamei ... (vezi toată discuția)
Donatie si intabulare adelutzacj adelutzacj Buna seara, as avea o rugaminte la cine ma poate ajuta cu un sfat.Mama mea vrea sa imi doneze cota parte dintr-o casa pe care a obtinut-o prin mostenire cu ... (vezi toată discuția)
Dreptul familiei sau probleme juridice de familie alinamariabrasoveanu alinamariabrasoveanu Buna ziua, Parintii mei sunt divortati si au un bun comun impreuna si anume un imobil cu 3 camere. Partajul nu a fost facut datorita faptului ca nu au fost ... (vezi toată discuția)