avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 310 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Retragere plangere penala in instanta
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Retragere plangere penala in instanta

Buna ziua. In urma cu 2 jumatate ani eu si iubitul meu am avut o cearta care s-a soldat cu o lovitura , am sesizat politia si astfel a fost deschis un dosar pentru lovirea sau alte violenţe (art.193 NCP) alin. 2 Cod penal, cu aplicarea art. 38 alin.(1) C.pen. Dupa doi ani noi ne-am impacat ,dar mergand la politie mi s-a spus ca nu pot sa retrag plangerea si ca va trebui sa astept procesul din instanta. Mentionez ca nu am mai fost chemata fizic la declaratii in aceasta perioada .Intrebarea mea este: pot cere retragerea plangerii in instanta? care sunt repercursiunile?
Cel mai recent răspuns: samuela , utilizator 11:59, 3 Decembrie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
În cazul infracțiunilor de violenta în familie, acțiunea penala se poate pune în mișcare și din oficiu. Daca este și cazul dvs, înseamnă că retragerea plângerii este posibila doar cu acordul procurorului. Retragerea plângerii se poate face și la parchet și în instanta. Art 158, raportat la art 199 cod penal.

Totodată, prin Decizia 11 în dosarul nr.198/1/2019, ICJJ a analizat problema celor 2 instituții procesual penale și a statuat că: pentru infracţiunea de lovire sau alte violenţe săvârşită asupra unui membru de familie prevăzută de art. 193 raportat la art. 199 alin. (1) din Codul penal, atunci când acţiunea penală a fost pusă în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate, încetarea procesului penal poate fi dispusă numai ca efect al retragerii plângerii prealabile şi nu ca efect al împăcării.
Răspunsul e cel de mai sus. Puteți retrage plângerea când doriți. Atâta timp cât e insusita de procuror, retragerea va produce efecte juridice. Dacă nu, procesul merge mai departe și fără voința dvs, în calitate de persoana vătămată

samuela a scris:

buna ziua ,un conflict in familie ,sotul ma batut , am sunat 112 , a venit si am mers la sectie , nu am vrut sa ii fac pangere da domnul politist mi zis ca imi vine acasa si trebuie sa ma duc la tribunal , am facut delratie de mama cum s-a intplat , nu am cerut ordin de proctie am semnat amndoi , cand pot sa rretrag plangerea.?pot sa ma duc la politie sa retra plangea,acum 2zile s-a inamplat .

multumes ,domnu Avocat si o intrebale , ar putea sa vina si sotul cand retrag plangrea ,trebuie sa merg ls prchet sau ma duc la politie . acolo am facut plangerea , noi stam in aceasi casa si vom merge si psiholog.impreuna . pentru ca fetita sa fie bine.nu este un tata rau ,cu mie mai mult agresiv verbal .
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Doamna, nu mai postați în topicul altora, postați în topicul deschis de dvs!.
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Decembrie 2023
gi-jane2, moderator
Unul dintre scopurile pentru care retragerea plângerii trebuie însușita de procuror este pentru protecția persoanei vătămate de ea însăși și de influenta pe care o are agresorul asupra ei. De cele mai multe ori, după un incident violent în familie, agresorul promite ca se schimba, ca vor merge la psiholog (ceea ce nu se întâmplă), ca nu mai bea, ca va face și va drege. Persoana vătămată, fiind vulnerabila, agresata fizic și psihic, dezechilibrata emoțional, cu copil, fără ajutor material și emoțional, crede și spera toate cele promise de agresor. În 9 cazuri din 10, se constata ca incidentul violent se repeta la scurt timp după retragerea plângerii.
Așadar, pentru evita un astfel de scenariu, sa aveți în vedere ca plângerea poate fi retrasa și mai târziu, oricând, efectul juridic va fi același.
Nu mergeți la 2-3 zile de la incident sa retrageți plângerea, stați măcar vreo 3 luni, sa vedeți dacă într-adevăr se schimba lucrurile.

Alte discuții în legătură

Retragerea plangerii penale sau impacarea partilor ? cezarad cezarad Am o intrebare. Intr-un dosar, o persoana a fost atacata de mai multi indivizi si batuta. Incadrarea juridica - loviri si alte violente, art. 193 NCP ;i ... (vezi toată discuția)
Dacă am făcut o declarație ca ma bătut partenerul și o iau ... Andreea12389ff Andreea12389ff Dacă am făcut o declarație ca ma bătut partenerul și o iau declarația înapoi și am trecut și prin tribunal se poate lua înapoi? (vezi toată discuția)
Infractiuni in codul penal vldstf vldstf va rog sa-mi comunicati si mie urmatoarele : - care sunt infractiunile pentru care trebuie plangere prealabila si care este diferenta intre retragerea ... (vezi toată discuția)